En romsk kvinna pratar med sina barn i telefon

På onsdagen visades en serie dokumentära kortfilmer av och om romska EU-migranter på Rinkeby bibliotek. Under rubriken Dokumentära drömmar har barn och vuxna filmat berättelser ur sin verklighet.

– Det är historier som har kommit fram i olika workshops när vi har bjudit in utsatta EU-migranter. De har fått berätta om sin vardag med film och animationer. De yngsta deltagarna är ganska små barn. Då har vi gjort så att vi satte en ipad ovanför dem och filmade det de skapade med sina händer i lera, säger Fina Sundqvist som har lett projektet.

Projektet fortsätter under hösten med workshops på Rinkeby bibliotek

Filmerna kretsar kring vardagliga teman. Drömmen om ett riktigt hus, saknad efter sina barn och glädjen över att någon gång mötas med värme och medmänsklighet.

Filmerna är en del av ett flerårigt projekt som drivs av föreningen Mantaray Impact som arbetar med att ge röst till vanliga människor i samhället genom dokumentärt berättande. Under hösten kommer projektet fortsätta med workshops på Rinkeby bibliotek där EU-migranter bjuds in för att dokumentera sina liv genom foto och dramaövningar. 

Filmerna går att se i efterhand via bibliotekets hemsida.

Anna Nygård
Stillbild ur en av de animerade filmerna
Lämna ett svar
You May Also Like

Stefan Löfven: ”Klassamhället består – om än i ny tappning”

I strålande sol samlade landets statsminister den hittills största publiken under Järvaveckans partiledartal.  – De skriande ekonomiska orättvisorna måste bort, sade Stefan Löfven. 

Kista bibliotek släpper podd

Kista bibliotek har producerat en podcast för stockholmarnas egenförfattade och tidigare opublicerade noveller. Men än finns det möjlighet att delta om man har en tidigare opublicerad novell och är folkbokförd i Stockholms län.

Varför får Granby gård förfalla?

Trettondagspromenaden gick den vanliga rutten över Järvafältet, med viss avvikelse som förde oss förbi Granby, en halv kilometer från Husby gård. Det är tydligt att Granby gård är lämnad åt sitt öde och håller på att förfalla.

”Jag hade inte haft något emot att vara kvar”

Fredrik Jurdell slutar som stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta. – Ja, staden är som den är. Stadsledningen tänker att jag ska göra mera nytta på socialförvaltningen.