En romsk kvinna pratar med sina barn i telefon

På onsdagen visades en serie dokumentära kortfilmer av och om romska EU-migranter på Rinkeby bibliotek. Under rubriken Dokumentära drömmar har barn och vuxna filmat berättelser ur sin verklighet.

– Det är historier som har kommit fram i olika workshops när vi har bjudit in utsatta EU-migranter. De har fått berätta om sin vardag med film och animationer. De yngsta deltagarna är ganska små barn. Då har vi gjort så att vi satte en ipad ovanför dem och filmade det de skapade med sina händer i lera, säger Fina Sundqvist som har lett projektet.

Projektet fortsätter under hösten med workshops på Rinkeby bibliotek

Filmerna kretsar kring vardagliga teman. Drömmen om ett riktigt hus, saknad efter sina barn och glädjen över att någon gång mötas med värme och medmänsklighet.

Filmerna är en del av ett flerårigt projekt som drivs av föreningen Mantaray Impact som arbetar med att ge röst till vanliga människor i samhället genom dokumentärt berättande. Under hösten kommer projektet fortsätta med workshops på Rinkeby bibliotek där EU-migranter bjuds in för att dokumentera sina liv genom foto och dramaövningar. 

Filmerna går att se i efterhand via bibliotekets hemsida.

Anna Nygård
Stillbild ur en av de animerade filmerna
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 3: ”Grattis, din son har kommit till paradiset”

Det här är del 3 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. I tredje avsnittet kommer al-Shabaab in i bilden och får snabbt inflytande över Abdis liv med vännerna och familjen i Mogadishu.

Judiska Församlingen fördömer Koranbränningar

– Vi vill ta detta tillfälle i akt att uttrycka vårt stöd och vår solidaritet med Stockholms muslimska befolkning. Judiska Församlingen i Stockholm uttalar sig om Koranbränningarna som planeras äga rum i olika Stockholmsförorter under helgen.

Har du ortens bästa penna?

Förenade förorter lanserar en ny tävling. När sommaren är slut ska två vinnare i Ortens bästa penna ha utsetts. – De historierna som finns här i orten behöver komma ut och bli publicerade eller framförda på en scen, säger Seluah Alsaati, som är organisationssekreterare på Förenade förorter.

Så vill partierna stoppa det dödliga våldet

Nu är det bara några veckor kvar innan det är dags att…