En romsk kvinna pratar med sina barn i telefon

På onsdagen visades en serie dokumentära kortfilmer av och om romska EU-migranter på Rinkeby bibliotek. Under rubriken Dokumentära drömmar har barn och vuxna filmat berättelser ur sin verklighet.

– Det är historier som har kommit fram i olika workshops när vi har bjudit in utsatta EU-migranter. De har fått berätta om sin vardag med film och animationer. De yngsta deltagarna är ganska små barn. Då har vi gjort så att vi satte en ipad ovanför dem och filmade det de skapade med sina händer i lera, säger Fina Sundqvist som har lett projektet.

Projektet fortsätter under hösten med workshops på Rinkeby bibliotek

Filmerna kretsar kring vardagliga teman. Drömmen om ett riktigt hus, saknad efter sina barn och glädjen över att någon gång mötas med värme och medmänsklighet.

Filmerna är en del av ett flerårigt projekt som drivs av föreningen Mantaray Impact som arbetar med att ge röst till vanliga människor i samhället genom dokumentärt berättande. Under hösten kommer projektet fortsätta med workshops på Rinkeby bibliotek där EU-migranter bjuds in för att dokumentera sina liv genom foto och dramaövningar. 

Filmerna går att se i efterhand via bibliotekets hemsida.

Anna Nygård
Stillbild ur en av de animerade filmerna
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mynta café och Alomdah stänger

Mynta café på Rinkebystråket har stängt. Restaurang Alomdah likaså. Fler butiker stänger…

Gå bara, del 9: Libyen

Det här är del 9 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Mardrömsresan genom öknen är över, men det som väntar i Libyen är mycket värre än vad Abdi kunnat föreställa sig.

Abdilahi återfunnen oskadd

Den sextonårige Abdilahi, som varit försvunnen sedan den 27 december, har hittats. Enligt uppgifter i media ska han vara oskadd och misstänks inte ha utsatts för brott.

Nya regler för asylsökande i Stockholm

Asylsökande i Stockholm får inte längre bosätta sig var som helst. Om de hittar boende i Rinkeby, eller i vissa delar av Husby, Tensta och Skärholmen förlorar de sina bidrag. Det har majoriteten i Stockholms stad beslutat.