Bilden har inget samband med artikeln.

En av ordningsvakterna som arbetar i Rinkeby på uppdrag av SL är aktiv i en högerextrem grupp. Nyhetsbyrån Järva har fått ta del av material som avslöjar att mannen är aktiv i Nordisk ungdom.

Nordisk ungdom beskrivs av Expo som “en högerextrem grupp som genomför ofta aggressiva aktioner” och har bland annat genomfört attentat mot Stockholm Pride och de afghanska ungdomarnas sittstrejk.

170 personer med kopplingar till högerextremism

Expressen publicerade nyligen en granskning som visar att det inom vaktbolagen finns över 170 personer med kopplingar till högerextremism. DN skrev om en av de ordningsvakter som utsatte en gravid afrosvensk kvinna och hennes barn för ett våldsamt ingripande vid Hötorgets tunnelbanestation i vintras: Då hade det framkommit att vakten även spridit rasistiska och hotfulla inlägg på Flashback. Efter offentliggörandet har ordningsvakten som var anställd av bevakningsföretaget CSG sagt upp sig.

Alla ordningsvakter som jobbar i tunnelbanan är anställda av CSG som har ett avtal med SL gällande säkerheten ombord på tågen och på stationerna. Claes Keisu som är pressansvarig på Trafikförvaltningen kommenterar uppgifterna i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva.

Företag som utför tjänster åt SL ska respektera mänskliga rättigheter

”Vi följer upp bevakningsföretagens leverans på avtalsnivå och att de krav vi ställer i avtalen följs. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att de ordningsvakter som tjänstgör i SL-trafiken är lämpliga för uppdraget och att de har den kompetens och utbildning som vi kräver.”

I avtalet framgår bland annat att de företag som utför tjänster åt SL ska respektera mänskliga rättigheter, men något generellt ställningstagande mot rasism eller motsvarande gör inte SL.

Vi tar avstånd från alla typer av rasism

CSG:s försäljningschef Jens Klevengård däremot markerar tydligt mot Nordisk ungdoms värderingar:
– Vi som företag tar avstånd från alla typer av rasism och kommer aldrig acceptera att en medarbetare i sin tjänsteutövning uttrycker sig alternativt agerar på ett rasistiskt sätt.

Jens Klevengård känner inte till uppgifterna om att en av företagets anställda är aktiv i Nordisk ungdom, men säger att CSG har som rutin att göra en utredning i fall där det framkommer att en medarbetare är aktiv i något som gör att dennes lämplighet för sin tjänst kan ifrågasättas.
– Vi kommer alltid agera i de fall en åsikt tar sig i uttryck på ett sådant sätt att de strider mot gällande lagstiftning. Detta gäller oavsett om medarbetaren gör det i tjänst eller på sin fritid.

Genom uppgiftslämnare som arbetat med att kartlägga den högerextrema rörelsen har Nyhetsbyrån Järva fått ta del av bildmaterial som tydligt visar att ordningsvakten, som arbetar i tunnelbanan i Rinkeby, är aktiv i vit makt-miljön. Av hänsyn till pressetiska regler publiceras inte bilderna.

Redaktionen
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Beslut om fortsatta nationella restriktioner

Med anledning av den fortsatt höga smittspridning av covid-19 har regeringen efter dialog med Folkhälsomyndigheten beslutat om fortsatta nationella restriktioner.

Nu firar muslimerna i dagarna tre

Idag inleds Eid al-adha, en av muslimernas största helger. Rinkeby bollplan räcker…

Misstänkt mord i Tensta

En kvinna har hittats död i en lägenhet i Tensta. En man är gripen misstänkt för mord.

Trafikfrågor och utförsäljningar på dagordningen i Spånga-Tensta

Även politikerna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd sammanträder imorgon torsdag. Mötet börjar klockan 18 och kommer att livesändas.