Under pandemin har företagarna i Tensta och Rinkeby centrum det tufft. Men nu sänker Fastighetsbolaget hyrorna för flertalet företagare.
– Alla som har drabbats av krisen och är berättigade hyresrabatt får det, säger Dario Flygberg, områdeschef för Fastpartner.

Regeringen har avsatt fem miljarder kronor i stöd för tillfälligt sänkta fasta hyror för särskilt utsatta branscher. Företag med rätt SNI-kod; restauranger, kaféer, frisörer, viss detaljhandel och annan verksamhet. Se hela listan av företag som är berättigade hyresrabatt här.

– Det gäller de flesta företagare i Tensta och Rinkeby som nu får sänkt hyra. Livsmedelsbutikerna däremot blir utan, de går ganska bra. Det finns alltid något undantag, men de som är drabbade får rabatt, säger Dario Flygberg.

Regeringen har beslutat att staten står för hälften av hyressänkningen, upp till 50 procent av den fasta hyran.

Det är bashyran som sänks, inte hela månadsavgiften

– Men det är bashyran som sänks, inte hela månadsavgiften. För i den avgiften ingår även el, värme, fastighetsskatt, marknadsföring och tomträttsavgälden, säger Dario Flygberg.

Bashyran utgör på sin höjd 60 procent av det som handlarna betalar varje månad. Och det är den summan som nu sänks med 50 procent. Det har handlarna i Tensta centrum märkt. För en av frisörerna innebar sänkningen att månadsavgiften blev 20 procent lägre. Inte mer än så.

Förhandlingarna mellan Fastpartner och handlarna i Tensta centrum är precis avklarade och alla handlare har inte fått besked ännu.

– Vi har skrivit på, men inte fått bekräftat någon hyressänkning ännu, säger Amir Said Ibrahim, i skrädderiet i Tensta centrum.

Vi borde få bli testade, så att kunderna törs komma tillbaka

Han och flera av hans grannar i centrum tycker att Tensta har drabbats hårt.
 – Alla vet att många blivit sjuka i Covid-19 i Järva. Folk är rädda för att komma hit och handla. Vissa dagar har vi tomt i kassan. Vi borde få bli testade, så att kunderna törs komma tillbaka.

Fastpartner har förhandlat med alla hyresgäster i både Tensta och Rinkeby och kontrollerat företagens omsättning. 95 procent av företagarna får maximal hyresrabatt för april, maj och juni, och summan dras av i juni. Hur det blir sedan är ovisst.

– Det beror på vad som händer och vad regeringen beslutar. Det är för tidigt att säga något om det nu, säger Dario Flygberg.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ismahan är nominerad till årets Blåslampa

Varje år delar Sveriges Konsumenter tillsammans med tidningen Råd & Rön ut Blåslampan, Sveriges enda konsumentpris. Bland årets finalister finns Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci.

De åkte 12.26 från Akalla

De kom med tunnelbanan från Akalla och längs stationerna Husby och Kista blev de fler och fler. Järvabor samlades för att gå med i demonstrationen mot Turkiets anfall mot Rojava i norra Syrien.

SD för första gången representerat i stadsdelsnämnderna i Järva

I måndags utsågs ledamöterna till stadsdelsnämnderna för kommande mandatperiod. För första gången…

Mammor med magisk kraft

Al Jazeeras film”Mothers of Rinkeby” visades i Rinkeby Folkets Hus.  – Vi har den magiska kraften…