Under pandemin har företagarna i Tensta och Rinkeby centrum det tufft. Men nu sänker Fastighetsbolaget hyrorna för flertalet företagare.
– Alla som har drabbats av krisen och är berättigade hyresrabatt får det, säger Dario Flygberg, områdeschef för Fastpartner.

Regeringen har avsatt fem miljarder kronor i stöd för tillfälligt sänkta fasta hyror för särskilt utsatta branscher. Företag med rätt SNI-kod; restauranger, kaféer, frisörer, viss detaljhandel och annan verksamhet. Se hela listan av företag som är berättigade hyresrabatt här.

– Det gäller de flesta företagare i Tensta och Rinkeby som nu får sänkt hyra. Livsmedelsbutikerna däremot blir utan, de går ganska bra. Det finns alltid något undantag, men de som är drabbade får rabatt, säger Dario Flygberg.

Regeringen har beslutat att staten står för hälften av hyressänkningen, upp till 50 procent av den fasta hyran.

Det är bashyran som sänks, inte hela månadsavgiften

– Men det är bashyran som sänks, inte hela månadsavgiften. För i den avgiften ingår även el, värme, fastighetsskatt, marknadsföring och tomträttsavgälden, säger Dario Flygberg.

Bashyran utgör på sin höjd 60 procent av det som handlarna betalar varje månad. Och det är den summan som nu sänks med 50 procent. Det har handlarna i Tensta centrum märkt. För en av frisörerna innebar sänkningen att månadsavgiften blev 20 procent lägre. Inte mer än så.

Förhandlingarna mellan Fastpartner och handlarna i Tensta centrum är precis avklarade och alla handlare har inte fått besked ännu.

– Vi har skrivit på, men inte fått bekräftat någon hyressänkning ännu, säger Amir Said Ibrahim, i skrädderiet i Tensta centrum.

Vi borde få bli testade, så att kunderna törs komma tillbaka

Han och flera av hans grannar i centrum tycker att Tensta har drabbats hårt.
 – Alla vet att många blivit sjuka i Covid-19 i Järva. Folk är rädda för att komma hit och handla. Vissa dagar har vi tomt i kassan. Vi borde få bli testade, så att kunderna törs komma tillbaka.

Fastpartner har förhandlat med alla hyresgäster i både Tensta och Rinkeby och kontrollerat företagens omsättning. 95 procent av företagarna får maximal hyresrabatt för april, maj och juni, och summan dras av i juni. Hur det blir sedan är ovisst.

– Det beror på vad som händer och vad regeringen beslutar. Det är för tidigt att säga något om det nu, säger Dario Flygberg.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stockholm stad vill stänga Al-Azhars förskolor

Utbildningsnämnden i Stockholms stad har beslutat att stänga tre förskolor den 1 mars. Två av dem drivs av stiftelsen Al-Azhar, en i Hjulsta och en i Vällingby. – Det är inte säkert de stängs, vi kommer att överklaga beslutet, säger Hussein Ibrahim, rektor för Al-Azharskolan.

Husbyrådets arbete går in i en ny fas – vill engagera flera

Husbyrådet vill bli husbybornas parlament, ett forum för att kunna påverka området de bor i. – Vi vill hitta nya vägar till inflytande och delaktighet. De vägar som finns idag räcker inte till, säger Atusa Rezai från Folkets Husby.

Enbacksskolan återgår till fysisk undervisning

På måndag den 15 mars upphör distansundervisningen för elever i årskurs 7-9 på Enbacksskolan i Tensta. Eleverna återgå alltså till fysisk undervisning i skolan.

”Han är inte misstänkt för brott”

Förra helgen publicerade Dagens Nyheter sammanlagt fyra helsidor om några kurdiska föreningar i Tensta. Lönebidrag ska ha betalats ut på falska grunder. Burhan Yildiz hängs ut som ”föreningstopp” med bild och namn.