Bild från stora bassängen i Jrvabadet.

Barnen i Järva hade bättre vattenvana än barnen i Hässelby/Vällingby när Stockholms Stads idrottsförvaltning utvärderade kunskaperna hos sexåringar. Kan det stämma?
– Jo, det kan det, svarade Jonatan Wik i Spårvägens Simförening.

– Det är inte det minsta konstigt. I tio år har Eva Pros och hennes medtränare haft vattenvane-träning med hundra fyra- och femåringar från förskolorna runt Tenstabadet. Varje år, i tio år. Det är inte så konstigt att Järvabarnen är mer vana vid vatten än barnen från Hässelby och Vällingby.

– Det visar också en annan sak, sade Jonatan när jag ringde upp honom. När någonting är bra i Järva så riskerar folk att tänka att det är något fel på mätningen.

Men det skrivs ofta om att simkunnigheten är låg hos invandrare. Men ni visar att barn till icke simkunniga inte alls behöver växa upp som icke simkunniga vuxna.

– Precis, det är just det som är poängen. I och med simskolan för förskolor ger vi många barn med föräldrar som inte är simkunniga möjlighet att bli vattenvana och lära sig simma redan som femåringar. Då hjälper vi som ideell förening till med förskolans viktiga kompensatoriska uppdrag. Barnen blir vattenvana och då minskar risken för att de ska drunkna. Samtidigt ökar chansen till en meningsfull fritidssysselsättning.

Det här är väl också väldigt glädjande resultat för er i Spårvägens Simförening?
– Ja, verkligen! Det visar ju att vi och H2O-stiftelsen gör skillnad! Det har vi vetat om men här blir det väligt tydligt. Vi jobbar långsiktigt, år efter år. Hundra järvabarn per termin har haft vattenvana-träning 14 gånger med oss, i över tio år. Då blir de mer vattenvana än barnen i områdena runt Nälstabadet. Om man får möjlighet att träna på något så blir man bättre, inget konstigt med det.

Varje sommar har ni en väldigt populär simskola i Järvabadet också. Är tanken att ni då lyfter dem nästa steg, från vattenvana till simkunnighet?

– Ja det är tanken, vi har haft två somrar med fullbokade grupper sedan Järvabadet öppnade och vår ambition är att fortsätta flera år framöver. Det finns ett orosmoln. Finansieringen av Järvasimskolan är svår att få till. Varken idrottsförvaltning, stadsdelar eller utbildningsförvaltning säger sig kunna bidra ekonomiskt för att hålla priserna för deltagarna nere.

Så länge kommunen inte kan bidra till simskolan på Järvabadet är Spårvägens simsällskap beroende av externa finansiärer för att klara av att genomföra den.

– Det är såklart väldigt osäkert. Jag skulle önska att vi fick ett erkännande från kommunen genom att de går in och delfinansierar simskolan på Järva så den kan fortsätta. Vi är en ideell förening helt utan vinstintresse som vill ge alla barn i Stockholm chansen att lära sig simma. Vi har en framgångsrik metod men skulle behöva kommunens hjälp med finansiering i de områden där vi vet att det behövs som mest.

Vad säger det här om vikten av långsiktighet? Alla i Järva är ju så hjärtligt trötta på projekt som tar slut efter två, tre år. Ni har jobbat vidare i tio år.

– Ja, långsiktigheten är nyckeln till framgång. Både för oss som förening och för varje enskilt barn som behöver fortsätta vara i vatten och öva. Därför hoppas vi få hjälp så vi kan bli långsiktiga på Järvabadet också.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tredje raka segern för Rinkeby United

Rinkeby United tog sin tredje raka seger och parkerar 1 poäng bakom serieledarna efter 4 omgångar. Förortsderbyt som lockade mycket publik, var en rolig och underhållande fotbollsmatch som bjöd på allt.

”Hastigheten på Rinkebystråket ska justeras”

Blir det några trafikljus vid övergångsstället på Rinkebystråket, trafikborgarråd Daniel Helldén? – Vi ska titta lite på det där övergångsstället och vi gör en generell översyn av trafiksäkerheten.

CinemAfrica på Rinkeby Folkets Hus

Somaliska akademiker visade tillsammans med Rinkeby Folkets Hus filmen Dhalinyaro. Filmens titel betyder ungdom på somaliska och den handlar om tre tonårstjejers uppväxt. Berättelsen speglar Djiboutis samhälle och hela dess komplexitet.

Rinkeby-Kista: Demokratipengarna försvinner helt

I år blir det mindre pengar till demokratisatsningar och civilsamhälle och mer till kärnverksamheten. – I år finns inga särskilda medel till demokrati- och lovverksamhet, men förskolan och äldreomsorgen får mer, säger Rinkeby-Kistas stadsdelsdirektör Ulla Thorslund.