Den årliga somaliska kultur- och idrottsveckan pågår just nu på Spånga IP. Det är fotbollsturneringen Seuki som för den 21:a gången återigen arrangerar den somriga folkfesten, där tolv europeiska lag som utgörs av den somaliska diasporan möter varandra i en kamp om mästerskapet.

På Spånga IP pågår just nu fotbollsturnering Seuki som arrangeras av organisationen med samma namn. Fotbollsturneringen är ett internationellt evenemang som initierats av den somaliska diasporan i Europa. Varje sommar möter tolv lag från bland annat Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Österrike och Tyskland varandra under den årliga somaliska kultur- och idrottsveckan.

Årets evenemang är det 21:a arrangemanget och lockar stor publik. Många somalier från olika håll i Europa träffas för att utbyta idéer och kulturella erfarenheter från olika europeiska länder. Deltagarna, arrangörerna och förortsborna ser fotbollsturneringen som en nödvändighet för somalier i Europa. Till skillnad från andra fotbollsturneringar runt om i landet, verkar den somaliska fotbollsturneringen som en folkfest med sina kulturella inslag. Under turneringen framträder många välkända somaliska artister. På så sätt lockar evenemanget även publik som intresserar sig för klassisk- och modern somalisk musik.

Arrangörerna och andra civila aktörer i lokalsamhället medverkar och ser till att arrangemanget fyller viktiga samhällsfunktioner, exempelvis vad gäller att inspirera ungdomars intresse för sportaktiviteter. Anordnarna menar att ett evenemang som detta spelar också en viktig roll för den sociala- och kulturella integrationen för den somaliska minoriteten i det svenska samhället.

Seuki inleddes den 13 juli och pågår fram till finalen som går av stapeln den 28 juli.

Kahin Ahmed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Explosion i Kista igår kväll

En kraftig explosion hördes från en pizzeria i ett bostadshus i Kista på tisdagskvällen. Inga personer skadades. 

De som fattar besluten om Reactor har inte pratat med oss

Fatuma Yussuf är 20 år och var med när Reactor tvingades flytta från huset vid Kvarnbacka fotbollsplan till lokalen i Husby centrum. – De sade att de värnade oss tjejer, men de lyssnade inte alls på det vi sade.

Tensta centrum fyller 50 år

Här är några av de bilder från Tenstas historia som vi fått från våra läsare. Från Spånga Hembygdsgille kommer bilderna som visar Tensta innan det var färdigbyggt, från 1968. Annelie Popovic skickade de underbara bilderna från Tensta centrum någon gång på 1980-talet.

Nu får polisen sätta upp kameror var de vill

Tidigare har polisen behövt ansöka hos Datainspektionen för att sätta upp övervakningskameror, men det behövs inte längre. Sedan årsskiftet är det fritt fram för Polismyndigheten, Kustbevakningen, Säpo och Tullverket att kamerabevaka utan tillstånd.