Somalias president Mohamed Abdullahi Moahmed (Farmajo) har undertecknat en federal vallag som banar iväg för ett flerpartisystem och en möjlighet att landet håller sitt första fria val på 50 år.

Efter ett 30 år långt inbördeskrig förbereder sig Somalia för att hålla sina första fria val som bygger på principen en man – en röst. Det är uppskattningsvis mindre än 5 procent av befolkningen som har egen erfarenhet av att delta och rösta i fria och demokratiska val.

Det är en historisk händelse, även om det finns flera hinder kvar på vägen innan fria val blir en realitet. Men grunden är lagd för att fria val kan hållas i slutet av 2020.

”Det är ett historiskt framsteg och spännande tider för Somalia. Denna vallag kommer att ge somalier rätt till politisk delaktighet och möjlighet att forma sin framtid, en möjlighet som folket har förnekats i 50 år”, sade Halima Ismail, ordföranden för valmyndigheten, till Shabeele Radio.

Den antagna vallagen bygger på enmansvalkretsar

Valsystemet har diskuterats livligt och första förslaget föreslog ett proportionellt valsystem, precis som det är i Sverige. Men den antagna vallagen bygger på enmansvalkretsar. Valkretsarna är inte bestämda och det lär skapa en del politiska motsättningar. Det finns ingen folkbokföring i landet, men tanken är väljarna ska registrera sig och identifiera sig med biometriska ID-kort. Vallagen ställer krav på 4 procents väljarstöd för att ett parti ska komma in parlamentet.

Vallagen garanterar att 30 procent av parlamentarikerna ska vara kvinnor

Vallagen i Somalia garanterar att 30 procent av parlamentarikerna ska vara kvinnor. Att vallagen ska garantera en bestämd andel kvinnor i parlamentet var kontroversiellt, men det var nödvändigt att höja representationen för hälften av befolkningen. I det sittande parlamentet utgör kvinnor 24 procent av de 329 parlamentarikerna i över- och underhuset.

Senast Somalia genomförde allmänna val var 1969.

Awad Hersi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Ja, Lidl i Tensta stänger i sommar”

Ryktet var sant. Lidh försvinner också. Den 30 juni stänger de dörrarna för gott. Ett slag till för oss som bor i Tensta.

”Har våldet i Järva normaliserats?”

Vid en busshållplats på Rinkebystråket står en mamma och två barn och väntar på bussen. Ena barnet frågar vad det är för fläck på bänken. Det är blod, svarar mamman.  – Ska det behöva vara så här, frågar Mustafa Ahmed, som hörde samtalet.

Stopp för fler ordningsvakter i Järva

Politikerna vill ha ordningsvakter på fler platser i Järva men nu har polisen sagt nej. Polismyndigheten anser att det varken finns rättsliga förutsättningar eller ett särskilt behov av fler vakter.

”Den nya journalistiken kommer underifrån”

Jörgen Widsell och Jan Mosander har besökt Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola.  – Det är viktigt med lokal journalistik för demokratin, sade Jörgen Widsell.