En strategiskt viktig tomt i Husby centrum har sålts till bostadsbolaget Hembla. 
 – Stockholm ska inte göra affärer med den här typen av aktörer, säger Clara Lindblom, V, oppositionsborgarråd och vice ordförande i Svenska bostäders styrelse.

Det handlar om tomträtten Bergen 2, där Tempo-huset och ena ingången till tunnelbanan ligger. 

 – Nu får Hembla köpa loss tomten, förmodligen för att riva Tempo-huset och bygga bostäder, säger Clara Lindblom.

Beslutet fattades i Svenska bostäders styrelse redan den 17 oktober och ärendet har tills igår varit sekretessbelagt. Vänsterpartiet och socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet. 
 – Hembla är inte vilket bostadsföretag som helst. Vi vet hur de arbetar. Här i Husby gör de ytliga renoveringar, chockhöjer hyrorna och lämnar resten åt förslumning.

I flera stora städer i världen, som Berlin, London, Paris och Barcelona, har man beslutat att tillsammans mota bort den här sortens bostadsföretag

I flera stora städer i världen, som Berlin, London, Paris och Barcelona, har man beslutat att tillsammans mota bort den här sortens bostadsföretag.
 – Men i Stockholm säljer vi tomter till företaget och bidrar till att företaget förstärks. Den politiska majoriteten säger att de säljer till ”långsiktiga ägare”, och hur det går ihop med en försäljning till Hembla övergår mitt förstånd, säger Clara Lindblom.

Hembla ägdes tidigare av det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, men har nyligen köpts upp av det tyska bolaget Vonovia.

–  Det spelar ingen roll vad de heter. Vi ska inte ha några slumvärdar i vår stad, säger Clara Lindblom.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Man hittad skottskadad i Rinkeby centrum

Vid 18.30 på söndagskvällen larmades polisen om att en skottskadad man påträffats på en bänk i Rinkeby centrum. Mannen hade skjutits i benet och fördes senare till sjukhus i ambulans.

Brister i myndigheternas information på somaliska

Först när det redan var känt att många på Järvafältet hade dött av coronaviruset, och flera veckor hade gått sedan pandemin bröt ut, kom myndigheternas information på flera språk. Men den somaliska översättningen var så dålig, att den ledde till skratt på sociala medier och risk för missförstånd.

En fredagsbrunch i byn

En fredag i månaden bjuder Rinkeby Folkets Hus på brunch för att stärka gemenskapen i området. Senast var det somaliskt stuk på maten.  – Vi gör det för att träffas och knyta nya kontakter, säger Fardosa Omar, som är projektledare på Rinkeby Folkets Hus.

”Vi är många som inte får sommarjobb i år”

I år sökte 1598 ungdomar sommarjobb i Rinkeby-Kista, men bara 1110 får jobb.   – Jag fick inget sommarjobb i år, och många av mina kompisar inte heller, säger Halima Mohamed, 18 år.