Månadens tjejkväll i Akalla by med Healthy Women och Womenisa ville inspirera till att våga jaga drömmar och mål.
– Kan vi, så kan ni, säger Susan Dahlbeck, som startade Healthy Women.

För Susan Dahlbeck började det som en dröm som idag har blivit en verklighet. Hon började själv sin resa genom att kontakta Deqa Abukar och Adnan Yousuf från Bling, som är ett nätverk som stöttar idéer och startups.

– Där presenterade jag min idé och fick stöd och hjälp att utforma den mer konkret. Jag vågade satsa för att kunna arbeta med det jag verkligen brinner för.

Tillsammans gjorde de en behovsanalys och fick fram tydlig statistik på problemen i Järva, som Healthy Women skulle kunna jobba för att motverka. De fick veta att det är stor psykisk ohälsa och lägre förväntad livslängd härute, störst är problemen bland kvinnor. De sökte pengar från Allmänna Arvsfonden, och fick stöd som gjorde det möjligt att dra igång.

Womenisa är ett nätverk för kvinnlig utveckling och entreprenörskap som vill inspirera, stärka, förena och skapa samverkan för kvinnor.

Vi vågar drömma, men bara till en viss punkt

– Vi vågar drömma, men bara till en viss punkt. Vi vågar inte drömma om att starta nästa Spotify. Som muslimsk svart kvinna så fanns det inte en plattform för entreprenörskap, utan det var mest vita medelålders män. Nu gör jag det jag älskar, men man behöver bara vara uthållig och ha ett mål, säger Amal Said från Womenisa.

Det var frågestund med ambassadörerna Susmita Patel och Narges Fakori från Healthy Women. Det pratades om drömmar som att öppna kvinnocafe, promenader i naturen, lösningar på rasism och islamofobi bland annat. En av deltagarna berättade om sina drömmar att bli psykolog, och om de fördomar om psykisk ohälsa som finns i alla kulturer.

Det är viktigt att ta hand om sig och ha tålamod

Helen Larsson var inbjuden att ge en guidad meditation. Hon hade själv haft en stökig barndom och hennes sätt att lasta av bagaget var att hitta sitt drömyrke och göra det som är viktigt. Alla satt i en cirkel och lyssnade på Helen när hon bad oss ta djupa andetag och bara vara här och nu. Vi fick försöka tänka på nåt vi drömmer om eller längtar efter och hitta en trygg plats i våra tankar.

– Just nu känns det väldigt bra och jag jobbar mycket med barn och med människor med funktionsvariationer. När man brinner för nåt så kan man nästan ”brinna upp”. Det är viktigt att ta hand om sig och ha tålamod. Att våga ha kul på vägen är också något att tänka på. Man måste kunna få vara sig själv, säger Helen Larsson.

Krista Sirviö

Fakta: Healthy Women är ett nätverk för tjejer och är en sektion under föreningen Kista Sports Club. De genomför regelbundna fysiska aktiviteter för att förbättra den fysiska men också den psykiska hälsan bland kvinnor i Järva.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sarah och Rayana gläds åt sommarens tjejläger

Tillsammans med Healthy Women och Kista SC får unga tjejer i Järva chansen att åka på tjejläger till Vässarö, som ligger en timme utanför Stockholm. Evenemanget äger rum under fyra dagar med start från och med den 22 Juli. – Det kommer att bli många roliga aktiviteter och vi får möjlighet att umgås, säger Susan Dahlbeck, grundare för Healhty Women.

Grilla mot marknadshyra vid Husby gård idag 13-16

Protester över hela landet har pågått den här veckan, som svar på att regeringen presenterar utredningen för fri hyressättning i nyproduktion. Idag anordnas ett möte vid Husby gård för att grilla mot marknadshyror.

Politiker och författare på besök från Finland

Roda Hassan kunde inte förställa sig att hon skulle väljas till Åbo kommunfullmäktige vid första försöket! I söndags var hon i Tensta för att träffa somaliska diasporan och för att ge inspiration och motivation.

Orten, hur mår vi?

Ett öppet samtal anordnades i Folkets Husby om hur våldet i samhället påverkar oss. En viktig fråga var satsningen på unga.  – Hopplösheten som brer ut sig är destruktivt både för individer och samhälle, Sade Emma Ström.