Skolköket på Fryshuset i Husby drar igång med det nya projektet Svinnmålet. Skolköket kommer att erbjuda lunchlådor till självkostnadspris på vardagar. Syftet är att stötta boende i området och minska på matsvinnet.

Måndag till fredag kommer det att finnas lunchlådor för upphämtning i skolmatsalen på Fryshuset i Husby. Herman Rasmuson som är verksamhetsutvecklare för skolköket berättar att idén bakom initiativet föddes i somras när Fryshuset och Radiohjälpen körde projektet Mathjälpen.

– Tillsammans så delade vi ut gratis matlådor i Järvaområdet till personer som på olika sätt hade drabbats av konsekvenserna av covid-19. Vi delade även ut till våra grannar här i Husby i ett bostadsområde. Det var väldigt uppskattat och då kom det många äldre förbi.

– Vi tänkte att vi på något sätt borde fortsätta med detta när projektet skulle nå sitt slut i augusti. Vi kunde slå två flugor i en smäll genom att sälja matlådor av skolkökets överblivna mat till självkostnadspris, och på så sätt minska på matsvinnet men också stötta och skapa en relation med våra grannar.

Vi ser gärna att andra skolor följer vårt exempel

På grund av den pågående pandemin har starten för projektet, som sker i samarbete med ICA Stiftelsen, hittills varit försiktig, men Herman Rasmuson hoppas att det kan utvecklas till något större.

– Vi ser gärna att andra skolor följer vårt exempel, för det kastas oerhört stora mängder mat, och det är helt förkastligt.

– Det är ju svårt att beräkna måltiderna exakt. Vi snittar på 20 till 30 portioner till övers, men vi försöker kommunicera till eleverna att tänka på det här med matsvinnet. Projektet är nästa steg i detta arbete.

På Fryshuset i Husby lagas det både veganska och halal alternativ. Men lunchlådorna kommer att vara begränsade och det är först till kvarn som gäller.

– Vi lagar väldigt bra mat och det är sällan halvfabrikat. Men att det blir över av allt kan vi inte garantera.

Text: Eleni Terzitane
Bild: Herman Rasmuson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Grillfest i solidaritet med Zalando-arbetarna

Husby arbetarcentrum anordnade i lördags en grillfest till stöd för arbetarna på Zalandos lager i Brunna, som drivs av underentreprenören Ingram Micro. Nyhetsbyrån Järva, som tidigare publicerat en debatt mellan riksdagsledamoten Anders Österberg (S) och Ingram Micros VD Sylvain Monneyron, var på plats.

Många deltog i minnesstunden i Rinkeby

Fältare och medborgarvärdar, från förvaltningen och olika samverkande organisationer, samlades med ungdomar och anhöriga för en minnesstund efter den senaste dödsskjutningen i Rinkeby.

”Det är bortkastade pengar”

Avraam Lazaridis är rinkebybo och vice ordförande i Rinkeby-Kista råd för funktionshinderfrågor. Han har sett den nya trappan i Rinkeby,  – Det ser inte bra ut alls, den är inte tillgänglig. Det är bortkastade pengar. 

Stort intresse när Sveriges ambassadörer kom på besök

Ahmed Abdirahman från Global Village hälsade nio svenska ambassadörer välkomna till en fullsatt Tensta konsthall. – Sverige spelar en stor roll internationellt, i Afrika, Asien och Mellanöstern. Därför är det betydelsefullt att ni är här idag.