Oral Hatava är ny ordförande i Rinkeby Folkets Hus.

På senaste årsmötet i Rinkeby Folkets Hus valdes Oral Hatava till föreningens nye ordförande.
– Vi ska bli en fyr som lyser så starkt att man är stolt över att bo i Rinkeby.

– Jag kommer att göra mitt allra bästa och använda alla de erfarenheter jag har här på Folkets Hus. Vi ska se hur vi kan stärka demokratin, självkänslan och identiteten.

Oral Hatava har 35 års erfarenhet av föreningsarbete. I styrelsen för Rinkeby Folkets Hus sitter han på sitt tredje år, de första två åren som representant för Rinkeby Internationella församling. Han har varit pastor men arbetar nu som kurator och kvalitetsansvarig i Stefanskolan i Ängby. Dessutom undervisar han i svenska och franska på skolan. Han har en nästan omärkbar brytning när han talar.

– Ja, franska är nästan mitt modersmål efter att ha bott 30 år i Frankrike. Min fru och jag flyttade dit 1988 och har bott i Nice och Paris. Jag har arbetat mycket med föreningar i Frankrike, vi startade bland annat en förening för att ta emot flyktingar och flyktingbarn.

Jag har aldrig tvekat att gå in i något nytt

I Frankrike arbetade han med allt möjligt; allt från att ha eget företag som ägnade sig åt casting till realityshower i fransk TV till att vara både trädgårdsmästare och chaufför på ett lyxhotell.

– Jag har aldrig tvekat att gå in i något nytt, där jag inte har alla kort på hand. Då måste man lyssna och lära av andra.

Oral Hatava är född och uppvuxen i en finsk arbetarfamilj i Spånga, Bromma och Solna. Han har kommit hem igen.

 – Min fru erbjöds ett jobb här och vi flyttade för att vi kunde. Vi är nomader, min fru och jag.

Vi kände oss inte hemma i innerstan

Idag bor han i Rinkeby, han och hans hustru har nyligen flyttat dit.

– Vi bodde i andra hand på Mariatorget, men vi ville bo här. Vi bodde i nio år i Paris förorter och kände oss inte hemma i innerstan.

Oral Hatava tycker att Rinkeby är perfekt.
– Här finns natur mellan husen och husen har färg! Så ser inte förorterna utanför Paris ut, verkligen inte.

Nu kommer han att finnas tillgänglig på Folkets Hus en dag i veckan. Han är vald till ordförande på ett år.
– Jag tyckte att det var klokt. Jag vet vad jag kan, men det är inte möjligt att garantera att det fungerar bra. Men jag ska göra mitt allra bästa för att förvalta, konsolidera det som varit och föra verksamheten framåt.

Au är beteckningen för guld

Slutligen måste vi reda ut hans ovanliga namn, som har en alldeles egen historia.
– Oral kommer från Aurelius, min pappa döpte mig efter den romerska kejsaren Marcus Aurelius. Au är också beteckningen för guld i det periodiska systemet. Och Aurelius uttalas Oral på engelska. Efternamnet är ett namn min farfar hittade på, det betyder ingenting.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Islamofobin fick Khadiga att ta av sig slöjan

I onsdags publicerade Brottsförebyggande rådet, Brå, en ny rapport om de islamofobiska hatbrottens karaktär. Khadiga från Akalla berättar om sina egna erfarenheter av islamofobi som muslimsk kvinna. Erfarenheter som ledde till att hon till slut tog av sig slöjan i hopp om slippa påhopp.

”Jag har en treårsplan, det tar tid att bygga en bra skola”

Nu är han på plats, Hjulsta grundskolas nya rektor. Bassem Jerbi tillträdde sin tjänst den 7 januari. – Det känns fantastiskt kul att vara här, det gör det verkligen.

”Vaccinet är enda vägen ut ur pandemin”

Nyhetsbyrån Järva har träffat Fatuma Mohamed, hälsoinformatör på Region Stockholm, för att prata om myter och spekulationer kring vaccinet mot covid-19. – Den allra vanligaste myten jag möter, är att vaccinet gör såväl män som kvinnor sterila, berättar hon.

Foodora-chauffören: ”De spelar inte rättvist”

När Mohamed från Tensta började köra åt Foodora blev det en dyr historia för honom. Han fick hem en faktura på drygt tjugo tusen kronor. – Man kan säga att jag betalade för att jobba på Foodora, säger han.