Oral Hatava är ny ordförande i Rinkeby Folkets Hus.

På senaste årsmötet i Rinkeby Folkets Hus valdes Oral Hatava till föreningens nye ordförande.
– Vi ska bli en fyr som lyser så starkt att man är stolt över att bo i Rinkeby.

– Jag kommer att göra mitt allra bästa och använda alla de erfarenheter jag har här på Folkets Hus. Vi ska se hur vi kan stärka demokratin, självkänslan och identiteten.

Oral Hatava har 35 års erfarenhet av föreningsarbete. I styrelsen för Rinkeby Folkets Hus sitter han på sitt tredje år, de första två åren som representant för Rinkeby Internationella församling. Han har varit pastor men arbetar nu som kurator och kvalitetsansvarig i Stefanskolan i Ängby. Dessutom undervisar han i svenska och franska på skolan. Han har en nästan omärkbar brytning när han talar.

– Ja, franska är nästan mitt modersmål efter att ha bott 30 år i Frankrike. Min fru och jag flyttade dit 1988 och har bott i Nice och Paris. Jag har arbetat mycket med föreningar i Frankrike, vi startade bland annat en förening för att ta emot flyktingar och flyktingbarn.

Jag har aldrig tvekat att gå in i något nytt

I Frankrike arbetade han med allt möjligt; allt från att ha eget företag som ägnade sig åt casting till realityshower i fransk TV till att vara både trädgårdsmästare och chaufför på ett lyxhotell.

– Jag har aldrig tvekat att gå in i något nytt, där jag inte har alla kort på hand. Då måste man lyssna och lära av andra.

Oral Hatava är född och uppvuxen i en finsk arbetarfamilj i Spånga, Bromma och Solna. Han har kommit hem igen.

 – Min fru erbjöds ett jobb här och vi flyttade för att vi kunde. Vi är nomader, min fru och jag.

Vi kände oss inte hemma i innerstan

Idag bor han i Rinkeby, han och hans hustru har nyligen flyttat dit.

– Vi bodde i andra hand på Mariatorget, men vi ville bo här. Vi bodde i nio år i Paris förorter och kände oss inte hemma i innerstan.

Oral Hatava tycker att Rinkeby är perfekt.
– Här finns natur mellan husen och husen har färg! Så ser inte förorterna utanför Paris ut, verkligen inte.

Nu kommer han att finnas tillgänglig på Folkets Hus en dag i veckan. Han är vald till ordförande på ett år.
– Jag tyckte att det var klokt. Jag vet vad jag kan, men det är inte möjligt att garantera att det fungerar bra. Men jag ska göra mitt allra bästa för att förvalta, konsolidera det som varit och föra verksamheten framåt.

Au är beteckningen för guld

Slutligen måste vi reda ut hans ovanliga namn, som har en alldeles egen historia.
– Oral kommer från Aurelius, min pappa döpte mig efter den romerska kejsaren Marcus Aurelius. Au är också beteckningen för guld i det periodiska systemet. Och Aurelius uttalas Oral på engelska. Efternamnet är ett namn min farfar hittade på, det betyder ingenting.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Allt som jag står för är SD emot”

På söndag den 28 mars kommer Liberalerna ha partiråd och ta ställning till synen på SD och regeringsfrågan. – Vinner Nyamko Sabunis förslag lämnar jag partiet, säger liberalernas starke man i Järva, Ali Abdukadir.

”Taxibranschen har dött”

Benjamin Karipidis, 58, bor i Kista och arbetar som taxichaufför. Coronapandemin har drabbat hans yrkesbransch hårt, därför går han nu i tankarna om att byta jobb om ingen förbättring sker inom en snar framtid.

”På tiden att Sluta skjut ska testas i Stockholm”

Projektet Sluta skjut, för att minska gängvåldet, ska nu testas även i Stockholm och drar igång i höst. – Äntligen! Det var på tiden, säger Carolina Sinisalo, mamman som länge argumenterat för att staden ska satsa på Sluta skjut.

Det var Gabriel Moraga som tog dansen till byn

Gabriel ”Gabbe” Moraga var den första som tog hip-hopen till Rinkeby. Han började dansa redan som tolvåring och var en stjärna under 1980-talet.   – Det fanns en fritidsgård i Rinkeby där de snyggaste tjejerna var och man ville styla, skrattar han.