Zamzam Bouraleh är Järvas sommarpratare 2019 och har haft livepodd-sessioner på Husby torg under sommaren. I tre veckor till fortsätter hon att ha pratstunder på olika teman med inbjudna gäster från närområdet.

Folkets Husby anordnar i partnerskap med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning ”Järva sommarprat” på Husby torg. I och med stadsdelsförvaltningens satsning ”Sommar på torget” där man erbjuder olika aktiviteter på stadsdelens alla torg, ville man också göra något nytt i år som skulle locka besökare. Sommarpratkonceptet har aldrig gjorts i Järva, så när Folkets Husby utlyste tjänsten på deras sociala medier var det många som sökte och visade intresse. Uppdraget landade hos Zamzam Bouraleh, journaliststudenten som är med och driver podcasten Galdem A Talk.

I sex veckor har Zamzam Bouraleh haft livesessioner på Husby torg där hon varje torsdag bjuder in olika gäster från närområdet för att prata om olika teman, relaterade till Järva. Avsnitten kommer senare att läggas upp på Folkets Husbys webbsida som en podcastserie.

Du har tre veckor kvar av uppdraget. Hur har det gått hittills?

– Det har gått jättebra! En del av syftet med uppdraget är att nå ut till en stor målgrupp människor, inte bara ungdomar som kanske oftast lyssnar på poddar. I början hade jag redan klart för mig vilka jag gäster jag skulle bjuda in, men sen kom jag på att jag känner ju allihopa. Det blir roligare för mig att höra något som jag inte hört tidigare.

– Men det har varit lite svårt att hitta gäster i äldre åldrar. Ta som exempel mitt andra avsnitt som hade temat poesi. Jag ville bjuda in en ung och en äldre poet. Problemet är att det är många här som är ganska blyga. Men jag fick hjälp av huset med att hitta personer, så det har ändå gått bra till slut.

Vilka lärdomar tar du med dig från den här upplevelsen?

 – Att ta ansvar och att gå utanför mina egna ramar. Som det där med att försöka hitta människor som jag kanske aldrig hade kommit i kontakt med annars.

Har du haft någon gäst som har varit extra intressant?

Utan tvekan Inga Harnesk! Hon var här som gäst förra avsnittet, då gjorde jag ett personporträtt på henne. Hon berättade bland annat om hur hon kom till Sverige i och med andra världskriget.

Är inte Inga från Sverige?

– Nej, hon är från Tyskland.

Va?! Är det sant?

– Ja, du ser ju. Jag visste inte heller det. Hon flydde hit år 1945 till sin moster som bodde här i Sverige. Hennes pappa dog under kriget, så hennes mamma smugglade hit henne i ett tåg.

– Jag blev överraskad av hennes bakgrund. Jag visste ju inte heller att Inga hade bott i Husby så länge. Vi pratade också mycket om generationsskillnaderna här. Hon hade varit med under uppbyggnaden av Husby, och menar att hon nu lämnat över rollen till oss ungdomar att försöka fixa saker här i området.

– Äldre bär på så många historier som vi aldrig får höra. Speciellt de som har bott här länge, de har inte samma upplevelser av Husby som oss.

Varför tror du det är så?

– De har andra upplevelser av att vara ungdomar i Husby än vad vi har. Inga var med när de byggde Husby, och nu står Husby färdigt. Men många av oss idag känner att Husby är i behov av många förändringar. Saker måste ske här, och fler ungdomar som måste ta plats och visa att vi också kan uppnå förändring.

Vad har varit roligast med att vara Järvas sommarpratare 2019?

– Att förmedla historier som inte blir hörda och att jag får arbeta i min hemort. När jag var liten gick jag förbi Folkets Husby, men kände inte dem som jobbade här. Nu kommer jag in hit och hälsar på och fikar med alla. Jag älskar att känna mig hemma medan jag jobbar.

Du är engagerar dig i så mycket. Var får du ditt engagemang ifrån egentligen?

– Från min omgivning. Alla jag ser gör något positivt.  

Sommarprat i Järva är aktuellt till och med den 8 augusti. Livesessionerna med Zamzam Bouraleh kommer att fortgå på Husby torg mellan 16.00 till 17.00 varje torsdag.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Arbetsgivaren misstänkte systematiska stölder”

Happy Hilmarsdottir, grundskolechef för de kommunala skolorna i Järva ger sin syn på konflikten i Hjulsta grundskola där tre anställda avskedats efter påstådd matstöld. Hon har svarat på Nyhetsbyrån Järvas frågor per mejl.

Arbetsbördan på Tensta vårdcentral blev för mycket

Magnus Isacson slutar efter 18 månader som läkare på Tensta vårdcentral.  – Politiker i Stockholm talar om en jämlik vård, men jag är ansvarig för fler patienter i Tensta än när jag jobbade i Vasastan.

Foodora-chauffören: ”De spelar inte rättvist”

När Mohamed från Tensta började köra åt Foodora blev det en dyr historia för honom. Han fick hem en faktura på drygt tjugo tusen kronor. – Man kan säga att jag betalade för att jobba på Foodora, säger han.

Kunskapslyftet vill höja utbildningsnivån i Järva

Det nybildade nätverket Kunskapslyftet vill att fler från Järva vidareutbildar sig efter gymnasiet. Två gånger per år ska nätverksträffar anordnas, där man har chansen att träffa alumner från området. Nästa lördag är det premiär för det allra första evenemanget på Kista Träff.