Många i Järva känner igen Said Ali som mannen bakom bilderna från Husby FF:s och Rinkeby Uniteds matcher. Under hela sommaren har han anordnat aktiviteter för barn på Rinkeby bollplan. Said Ali är en aktiv person som håller på med flera saker samtidigt. 

Vad arbetar du med, vad gör du i vanliga fall?

– Jag jobbar mycket ideellt, men annars är jag gymnasielärare på Rudbecks gymnasium, el-lärare på elingenjörsprogrammen. Det är mitt vanliga jobb som jag lever på, men ideellt har vi en förening som heter AIF Kista. Den startades 2007 och det vi gör är att anordna aktiviteter för barn och ungdomar från 7 till 20 år. Vi bokar Ärvingehallen eller i Spångahallen på vintern där de kan spela fotboll.

Vilka lag tränar du?

– Just nu tränar jag inte något specifikt lag som är i ett seriesystem, utöver AIF Kista har ett futsallag och det tränar jag. Annars är jag lagledare för division 7 laget AIF Kista och vi har ett spontanlag där jag samlar spelare från olika klubbar. Vi spelar för AIF Kista, annars har jag tränat lag som Qaran och AIK.

Spelar du själv i något fotbollslag?

– Jag brukade spela förut, men nu är jag för gammal. Men jag har spelat i massa olika lag som Viksjö, Enebyberg, Rågsved och Banaadir. Men just nu är jag inskriven för AIF Kista.

Vad är det som driver dig att vara så aktiv?

– Jag vet att behovet är stort och jag själv räddades av spontanidrotten. Det som driver mig är att se barn glada och att fotbollen kan förena olika typer av ungdomar och att ge ungdomarna en fritid. Det är det som driver mig mest.

Vad är det som fick dig att anordna aktiviteter på sommaren?

– Många som bor här har inte semester av olika anledningar. Kanske vissa väljer att åka iväg i slutet av året eller kanske det inte har råd. Det viktigaste är att barnen har något att göra, annars är det lätt att de kan hamna i kriminalitet.

Vad gör ni på dessa aktiviteter?

– Vi brukar köra organiserad spontanidrott, där vi delar upp i olika lag i fotboll. Runt omkring brukar vi ordna olika jobb åt barnen, där de hjälper till att plocka bollar, västar och så där. Alla får en uppgift. De lär sig lyssna och organisera sig. I år har vi fått extra hjälp från Idrottsförvaltningen på grund av Covid-19. Vi har kunnat gör olika utflykter för barnen, olika orienteringsliknande aktiviteter och lärt barn att fotografer.

Har du egna barn som spelar fotboll?

– Jag har två barn, en dotter som är nio år och en pojke som är tolv år. Pojken spelar fotboll, han brukar vara med här i spontanidrotten, annars spelar han i AIK. Men idag är han inte här eftersom träningen har kommit igång.

Vi har sett att du fotograferar på olika matcher, är det ett av dina yrken eller en hobby?

– Fotografering är en väldigt dyr hobby. Det kostar väldigt mycket, men jag gillar det. Dessutom visar vissa tidningar enbart dåliga bilder från området och genom att fotografera vill jag visa andra bilder av området. Jag vill visa, att det finns massor fotbollslag, ungdomar, aktiviteter. Jag vill lyfta upp och visa områdets bästa sidor.

Hur länge har du spelat fotboll?

– Jag har hållit på med fotboll sedan jag kom till Sverige som 15-åring. Då var det från 1993 till idag då jag snart fyller 42 år. Jag har antingen varit spelare, tränare, domare eller publik.

Varifrån fick du iden att ta bilder på olika fotbollslag och vem har lärt dig?

– Jag har alltid varit intresserad av att fotografera. Mina bilder har blivit betydligt mycket bättre under de senaste åren. Jag har lärt mig mycket av en kille som heter Joakim Hall, som är en proffsfotograf. För mig är det bara en hobby som jag har gillat sen jag var liten.

Ayoub Baraghen
Sharmarke Hassan
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Foodora-chauffören: ”De spelar inte rättvist”

När Mohamed från Tensta började köra åt Foodora blev det en dyr historia för honom. Han fick hem en faktura på drygt tjugo tusen kronor. – Man kan säga att jag betalade för att jobba på Foodora, säger han.

”Även Amo från grillen ska få sin röst hörd”

Jasmin Nasser född och uppvuxen i Hagsätra och Bredäng. Hon studerar på heltid och arbetar deltid som fritidsledare och klasscoach. Dessutom driver hon den uppskattade plattformen Edu orten. Här får kända som okända en chans att dela med sig utav sina berättelser och livshistorier. Flera grymma profiler från Järva, som Galdem A Talk, Unity och Ramsis Moosa Assal har gästat podcasten.

Anders Österberg (S) vill ser fler kulturinstitutioner i Järva

Anders Österberg, riksdagsledamot (S) vill se Historiska muséet, Kungliga Operan, dansakademin och motsvarande statligt finansierade kulturinstitutioner bygga filialer i Järva och andra områden där det råder underskott på professionell kulturell verksamhet.

”Allt som jag står för är SD emot”

På söndag den 28 mars kommer Liberalerna ha partiråd och ta ställning till synen på SD och regeringsfrågan. – Vinner Nyamko Sabunis förslag lämnar jag partiet, säger liberalernas starke man i Järva, Ali Abdukadir.