Khalid Suleiman och Nasim Barghashi.
Rinkeby Folkets Hus drar igång sitt arbete för att hjälpa unga vuxna in på arbetsmarknaden.
– Nu gör vi en kraftsamling, säger Nasim Barghashi, som är projektledare och den som ansvarar för verksamheten.
 
Nasim Barghashi började arbeta i Folkets Hus i februari. Han har tidigare bland annat varit projektledare för arbetsförmedlingens nationella projekt Unga in i Södertälje. 
– Sedan jag började här har det handlat om planering, lokaler och samarbeten med alla parter. Men nu sätter vi igång ordentligt. Vi kommer att starta ett mentorsprogram och utbilda ett nätverk av ledare som kommer fungera som förebilder i området. 
När det gäller att nå unga vuxna, som varken studerar eller arbetar, har Khalid Suleiman anställts. Han var tidigare var ungdomsvärd i stadsdelen, en av de tio som fick sluta sina jobb i mars. Nu kommer han arbeta tio timmar i veckan, vid sidan om studier, med uppsökande verksamhet bland unga vuxna.
– Arbetet är snarlikt mitt förra jobb, som ungdomsvärd. Men då handlade det om att nå 13- till 18-åringar. Nu är det unga vuxna, mellan 19 och 26 år.
De ska dessutom anordna en företagsmässa I Rinkeby, i samarbete med företaget Power Elite Group.
Förtroende är vår viktigaste valuta
– Många gånger är det bristen på förtroende som är orsaken till att unga inte kommer in på arbetsmarknaden, säger Nasim Barghashi. Det finns jobb, till exempel inom restaurangbranschen, men det krävs en hållbar kedja av insatser. Och förtroende är vår viktigaste valuta.
Under våren kommer representanter för femton olika yrken komma till Folkets Hus för att berätta vad deras arbete innebär. Det kommer vara öppet tre kvällar i veckan; tisdag, onsdag och torsdag.
– Men det här är ingen fritidsgård, inte en plats att hänga, säger Nasim Barghashi. På Folkets Hus får du en möjlighet att växa, här får du hjälp. Vi vill lägga räls till framtiden.
Till hösten ska vi sätta upp en pjäs
Nasim Barghashi är även dramatiker och det finns planer på att utveckla Rinkeby Folkets Hus till ett kulturhus. Men det arbetet ligger utanför IOP-avtalet.
– Till hösten ska vi sätta upp en pjäs av Harold Pinter, säger Nasim Barghashi, vi letar just nu efter skådespelare och annan personal till den föreställningen.
Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu blir det fest till slut!

Alla som bor i studentskrapan Tensta Torn bjuds in till centrum för…

Hörs i Husby – en demokratisk konstutställning

Nu har konstutställningen ”Hörs i Husby” öppnat på Husby konsthall. En utställning…

”Vi reserverar oss mot förslaget att sälja ut”

Kadir Kasirga, S, är vice ordförande i SISAB, som fattar beslut om Tensta träffs och Tensta gymnasiums framtid. – Beslutet är inte fattat än, inriktningsbeslutet tas den 27 april. Vi kommer reservera oss mot förslaget.

Förorten mot våld får Abdi-priset

Förorten mot våld har tilldelats årets Abdi-pris, till minne av aktivisten Abdirahman…