I onsdags beslutade krisledningsnämnden i Stockholms stad att tillfälliga boenden ska ordnas till dem som behöver i Järva. Men hur det ska gå till är fortfarande oklart och dessutom ska de behövande själva betala för sitt tillfälliga boende.

Stockholms stads krisledningsnämnd har beslutat att börja erbjuda tillfälliga lägenheter till personer i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Men enligt uppgifter till SVT Nyheter ska hyran betalas av den boende.

– Ska de i riskgrupper som får möjlighet till en tillfällig bostad betala hyra för det? Det är familjer som redan har svårt att betala sin egen hyra? Nu ska de betala för att klara sig undan covid-19 också?

De har inte råd att betala. Hade de råd skulle de inte bo trångt

Den före detta medborgarvärden Mohamed Hagi Farah är upprörd. Tillsammans med Kahin Ahmed har han krävt en särskild insatsgrupp till Järva för att snabbt hindra fortsatt smittspridning.
– Jag har uppmanat de familjer jag vet är drabbade att anmäla sitt intresse till Medborgarkontoret i Rinkeby-Kista. Men om det kostar, så är det många som låter bli. De har inte råd att betala. Hade de råd skulle de inte bo trångt.

Hagi Farah undrar vad det är som Stockholms stad erbjuder egentligen? Stockholm stad har ju fått extra krispengar i arbetet mot viruset.

”Kosta vad det kosta vill” sade Benjamin Dousa.

– Regeringen ger miljarder i stöd till storföretagen, men i Rinkeby ska de mest utsatta betala själva. Dessutom lovade ordföranden i Rinkeby-Kista, i teve att tillfälliga bostäder skulle ordnas. ”Kosta vad det kosta vill” sade Benjamin Dousa.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: För att få tillgång till bostäderna ska man vara över 70 år eller tillhöra en riskgrupp och dessutom bo trångt. Det handlar om mindre lägenheter med kokmöjligheter och tillgång till dusch/wc på före detta servicehus och vård- och omsorgsboenden. I första hand är det ensamboenden, men även par kan bo där tillsammans.

Än så länge finns inga besked om hur fördelningen av bostäderna ska gå till. De lokala förvaltningarna väntar fortfarande på direktiv.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det dödliga våldet ökar i Stockholm

Fler fall av dödligt våld och fler dödsskjutningar under 2020 jämfört med tidigare år, det visar ny statistik från Brå. Händelser i Stockholmsregionen står för en stor del av den våldsamma ökningen.

Järvaveckan har dragit igång

Redan första dagen märktes skillnad. Inte bara vädret var bättre, utan hela…

Stor deportation ikväll – Blankspot följer de utvisade

Ikväll, tisdag den 10 september, planeras en av de hittills största tvångsutvisningarna till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Märsta. Men vad händer med dem som utvisas ikväll? Det vill Blankspot ta reda på.

Delta i Rinkebys största konstutställning någonsin!

Har du gjort någon teckning eller målning som du vill visa upp? Då kan du lämna den i lådan i entrén till Rinkeby Folkets Hus. I höst blir det en mycket stor konstvisning där vi blandar verk av kända och helt okända konstnärer. Lämna din konst till Rinkebys, kanske Sveriges, största konstutställning någonsin.