Söndagen den 18 april ska kampanjen Nej till marknadshyra genomföra en riksomfattande manifestation med ett hundratal lokala protestaktioner mot marknadshyror. Förberedelserna börjar redan i helgen.

Bakom kampanjen, som startats på initiativ av Nätverket Rädda hyresrätterna, Norra Järva Stadsdelsråd och 18 aprilkommittén i Västra Sverige, har en lång rad organisationer runt om i landet slutit upp. I stadsdelarna runt Järvafältet stöds den av Norra Järva stadsdelsråd, Hyresgästföreningen i Järva, företrädare för lokala hyresgästföreningar, Ort till ort, Islamiska kulturcentret och andra intresserade.

Och nu drar man igång. På torsdagskvällen ägde ett digitalt möte i Järva rum för att förbereda den fortsatta kampanjen med affischering och flygbladsutdelning redan nu till helgen. 

Moderaterna föreslår marknadshyror rakt av

Kampanjen riktas mot regeringens, Centerns och Liberalernas utredning om fri hyressättning för fastighetsägarna i nyproduktionen och hyreskommissionen om ökat genomslag för lägesfaktorn, samtidigt som inget görs för att stoppa fri hyressättning efter renoveringar i stil med Hemblas. Moderaterna föreslår marknadshyror rakt av. Allt detta banar väg för marknadshyror med stora hyreshöjningar, och grupperna bakom kampanjen tycker det är viktig att informera hyresgästerna och samla till maximalt motstånd.

En ny affischering planeras till slutet av mars och dessförinnan, kommer ett större digitalt möte för hela landet att äga rum torsdagen den 18 mars för att förbereda den större riksomfattande kraftsamlingen den 18 april. Då planeras minimöten på olika ställen i stadsdelarna för att informera och mobilisera Järvaborna. Eventuellt kan det arrangeras guidade promenader i stadsdelarna. Om det går tänker man filma manifestationerna och lägga upp dem på en klickbar Sverigekarta så man kan följa protesterna runt om i landet.

Mats Leander

Mer information finns på: https://raddahyresratterna.se/  och på facebookssidorna (4) Nej till marknadshyra | Facebook och (4) Förortsrådet 164 – Norra Järva Stadsdelsråd | Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Folkets Hus om misstänkta pedofilen i Rinkeby

Idag onsdag kommenterar Rinkeby Folkets Hus för första gången gripandet av den man som misstänks ha begått övergrepp på barn i området under många år. Vi publicerar deras uttalande i sin helhet.

Järvas första duathlon – både simning och löpning

Årets sjunde Tensta Rinkeby Grass Run är också Järvas första duathlon. 200 meter simning + 5 km löpning. Halv nio på söndag morgon börjar loppet med 200 meter simning i Järvabadet.

Järva flaggar gult men värdarna har inte påverkats

De gula flaggorna med hyresgästernas krav på värdarna i krisen sprider sig bland de boende i Järva. Men fastighetsägarna har ännu inte påverkats av kampanjen trots att många hyresgäster är oroliga.  – Vi har fått en del förfrågningar om vad som händer om man exempelvis förlorar jobbet, säger Jonatan Öhman på Hembla.

Skolpersonal anmäler Stockholms stad

Efter konflikten i Hjulsta grundskola där tre anställda avskedats efter påstådd matstöld, polisanmäler de anklagade Stockholms stad för kränkande fotografering och olaglig kamerabevakning. Stockholm stad har i sin tur polisanmält de misstänkta matstölderna.