Toni Mellblom

Den nya stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta, Toni Mellblom, är inte ny i stadsdelen. Han återvänder för tredje gången, denna gång som förvaltningens högste chef.
– Det känns jätteroligt. Jag blev jätteglad när jag fick frågan och möjlighet att komma tillbaka.

Presentera dig, Toni Mellblom, vem är du?
– Jag är 56 år, utbildad socionom, socialarbetare i botten, och har jobbat i Stockholms stad sedan 1998. Först som socialsekreterare i Vantör, sedan i Maria på Södermalm. Jag är född och uppvuxen i Örebro, men har bott i Stockholm i många år.

Bland det första som hänt sedan du blev stadsdelsdirektör är att alla fritidsgårdar, utom en, lagts ut på entreprenad. Varför det?
– Det beslutet var fattat innan jag kom.

I Tensta upplevs att många verksamheter har lagts ned den senaste tiden. Ett exempel är Tensta Träff, som står och förfaller och används mycket sporadiskt. Vad kommer att hända med Tensta träff?
– Jag tycker det är olyckligt att det är så, men kan inte svara på exakt vad som händer. Men jag kan verka så gott jag kan i min roll för att det ska bli någon ändring där.

Det brukar heta att det är SISAB som bestämmer, eller Kulturförvaltningen, alla skyller på alla.
– Vi får hoppas att det inte blir så den här gången.

Flytten av biblioteket blir permanent och är planerad till första kvartalet 2022

Biblioteket ska flyttas från Tensta Träff och trängas ihop med Medborgarkontoret i Livstyckets gamla lokaler. Kommer biblioteket att flytta tillbaka när fastigheten är renoverad?
– Nej, flytten av biblioteket blir permanent och är planerad till första kvartalet 2022.

Vad sker med det som en gång var Tensta gymnasium?
– Jag har fått mycket information på samma gång, men har bara varit här i tre veckor. Jag håller som bäst på att sätta mig in i allting.

Vad har du för ambitioner som stadsdelsdirektör?
– Man kan väl säga så här – jag tycker, att vi ska fortsätta arbeta med att höja förtroendet för stadsdelsförvaltningen. De verksamheter som vi bedriver, oavsett vilket verksamhetsområde det gäller, ska vara kunskapsbaserade och rättssäkra. Vi ska ha god samverkan med civilsamhället och alla andra aktörer.

Varför råder det brist på förtroende mellan civilsamhället och förvaltningen, tror du?
– Svårt att svara på exakt vad det handlar om. Det har varit en stadsdel som har haft svårigheter, men av den information som jag har tagit del av, förefaller förtroendet ha förbättrats. Men om man jämför med andra stadsdelar så är det ändå lägre här. Vi ska fortsätta leverera bra verksamhet, bra förskola, bra insatser inom socialtjänsten, allt vi ansvarar för, till våra medborgare.

Vad betyder relationen till civilsamhället?
– Den är jätteviktig i en stadsdel som Spånga-Tensta. Nu har jag varit här i tre veckor. Under den tiden har jag träffat Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen, Eritreanska föreningen och Turkiska föreningen. Och jag kommer fortsätta med det. Jag vill presentera mig för föreningarna och höra vad de har för utmaningar.

Toni Mellblom har hunnit med en trygghetsinventering i Hjulsta

Toni Mellblom har också hunnit med en trygghetsinventering i Hjulsta och förra fredagen var han ute med två fältare till klockan 24.
– Det är en speciell känsla och jätteroligt. Jag är själv uppväxt i ett liknande område i Örebro, i Varberga, det är något speciellt. Jag tycker det är fint här.

Senast kommer Toni Mellblom från en tjänst som avdelningschef för socialtjänsten i Hägersten-Älvsjö. Men dessförinnan var han i Spånga-Tensta vid två tillfällen.
– Ja, mellan 2005 och 2007 var jag gruppchef för Barn- och ungdom, nu heter det biträdande enhetschef. Sedan avdelningschef för Individ- och familjeomsorgen mellan 2013 till januari 2016.

Jag har fått veta, från mycket trovärdig källa, att du tvingades bort från stadsdelen 2016. Du slutade inte frivilligt. Stämmer det?
– Nej, det stämmer inte. Jag sökte och fick ett annat jobb, så var det. Vem har sagt det?

Vi är överens om att källor inte röjs, så vi fortsätter intervjun.
Det är meningen att förvaltningen ska flytta från Lunda. Snart sitter du i Tensta, om det går som planerat.
– Ja, jag hoppas verkligen det. Planeringen fortsätter och det är jättebra, både ur ett medborgar- och medarbetarperspektiv.

Är många medarbetare kvar sedan förra gången?
– Ja, många är kvar, både på förvaltningen och jag träffar folk i området som jag också känner sedan tidigare.

Mot slutet av intervjun börjar vi prata fotboll och då tar samtalet riktig fart. Han håller på Djurgården (men vill inte gärna skylta med det) och har själv varit tränare när hans son var yngre.
– Att vara fotbollstränare är bland det roligaste jag har gjort, säger Toni Mellblom.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Lust att läsa ökar lusten att lära

På Rinkeby bibliotek drar projektet Läslust i Rinkeby igång i höst. Barn…

Maktsalongen vill hitta förortens unga kvinnliga ledare

Jämställdhetsorganisationen Maktsalongen lanserade nyligen den digitala plattformen ALLT ÄR DITT, som ska inspirera och ge unga tjejer verktyg till att starta egna intiativ och utvecklas i deras ledarskap. – Många tänker per automatik att en chef eller ledare ska vara en äldre vit man och det är en väldigt snäv bild av en ledare, säger Angela Refuerzo Larsson, generalsekreterare på Maktsalongen.

Ny kurs på somaliska och svenska

Långholmens folkhögskola startar nu i september en yrkesinriktad kurs, där undervisningen sker både på somaliska och lätt svenska.  Kursen riktar sig till dem som vill arbeta som boendeassistent eller boendestödjare.

Svenska slavhandelns avskaffande firades med show

Till minne av den svenska slavhandelns avskaffande och för att fira den nystartade organisationen Black Lives Matter Sweden, anordnades showen Black by Public Demand 9.10.