Fastigheten där Reactor finns döms ut, enligt stadsdelsförvaltningen.

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning vill byta ut personalen på Ungdomens Hus och Reactor. Men enligt lagen om anställningsskydd har personalen rätt att följa med till den nya verksamheten.
– Ja, vi anser att det är samma verksamhet som byter namn och hus och att personalen ska följa med, säger Riita Eddib, förhandlingsansvarig för Kommunal i Rinkeby-Kista.

I den översyn om framtiden för Reactor och Ungdomens Hus, som diskuterades på senaste mötet i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, framkom att personalen på de båda träffpunkterna hade en ”skeptisk inställning” till polis, förvaltning och andra myndigheter. Nämndens ordförande Benjamin Dousa gick ut i medierna och deklarerade att därför ska personalen bytas ut. Omplacering eller sex månaders avgångsvederlag var det som väntade. Förvaltningen går på samma linje, men de 19 anställdas fackförbund, Kommunal, är av en annan uppfattning.

– Vi förutsätter att den nya verksamheten, som har arbetsnamnet Framtidens Hus, har samma målgrupp som Reactor och Ungdomens Hus har idag. De söker personal med likvärdig utbildning och då ska de som redan är anställda följa med.

Det är samma verksamhet, som byter namn och hus

Riita Eddib säger att om det finns individer, som saknar någon kompetens, så ska en individuell utvecklingsplan upprättas och de ska få coachning och utbildning.
– Förvaltningen efterfrågar en jämnare könsfördelning och det är något som personalen redan efterfrågat.

Arbetsgivaren, alltså förvaltningen, menar att de lägger ner en verksamhet, och då har de rätt att leda och fördela arbetet hur de vill i den nya verksamheten.
– Men jag anser att om det är samma målgrupp, då ska personalen följa med. Det är samma verksamhet, som byter namn och hus, inget annat. Man vill förbättra verksamheten, men det gäller ju all verksamhet, det kan göras med coachning och utbildning, säger Riita Eddib.

Även om verksamheten får en ny arbetsgivare, alltså läggs ut på entreprenad, så ska personalen med

Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap vid Göteborgs Universitet och expert på arbetsrättsliga frågor, håller med Kommunal.
– Om det är samma typ av verksamhet då följer personalen med, enligt LAS. Även om verksamheten får en ny arbetsgivare, alltså läggs ut på entreprenad, så ska personalen med. Det ska inte ha någon betydelse, utan man ska ha kvar sitt jobb. De som tar över verksamheten får med sig personalen, så till vida de inte byter inriktning helt.

Arbetstagare har kritikrätt och yttrandefrihet

När det gäller synpunkterna att personalen är ”skeptiska till myndigheter”, säger Susanne Fransson att svenska arbetsplatser ska vara demokratiska. 
– Arbetstagare har kritikrätt och yttrandefrihet. Särskilt offentliga arbetsgivare ska ha högt i tak, arbetsgivaren måste tåla kritik från personalen. Arbetsgivaren kan förstås försöka kringgå lagen, men det lokala facket måste kräva en förhandling.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Ungdomens hus har stängt tills vidare. Bild: Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Morgonens lägenhetsbrand i Kista är släckt

Vid 07. 45 på lördagsmorgonen kom larmet om en brand i en lägenhet i Kista. Strax efter åtta var branden släckt av räddningstjänsten. 

Panayotis gav sig inte – nu är väderskyddet äntligen på plats!

Följande samtal mellan Felicia på SL och Panayotis Hatzipavlis utspelade sig igår,…

Fridays For Future till Rinkeby

I Rinkeby Folkets Hus igår kväll planerades inför den kommande klimatdemonstrationen i Rinkeby. Fridays For Future bjuder in till Norra stadsparken fredagen den 6 december klockan 12.

Antalet coronasmittade ökar i Järva

Nu ökar spridningen av coronaviruset igen. Flest smittade finns i innerstaden, men även i Järvaområdet sker en ökning. – Vi vill se till att vi inte får samma utveckling som vi hade i våras, säger Susanne Leinsköld som är stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.