mustafa och damir bredvid en bild från skördefesten 2019

På lördag den 11 september är det dags för årliga kvartersfesten i Rinkeby.
– Ett frö slår rot, kallar vi den, säger Damir Radovic som arrangerar festen tillsammans med Mustafa Zatara. De är båda aktiva i kultur- och odlingsföreningen Det gror i betongen. 

Festen hålls utomhus vid parkeringen på Axbyplan och det fullspäckade programmet rymmer både västerortsrap, armeniskt slagverk, konstutställningar, capoeira och ansiktsmålning för barnen. Men förra året blev det ingenting.

– Pandemin har varit ett avbräck för de flesta så det känns extra roligt att kunna köra i år. Vi har fokus på kultur men det kommer även finnas försäljning av grönsaker från ekoodlingen i Hjulsta och vi bjuder på skördegryta, säger Mustafa Zatara.

De kunde leverera grönsaker till förskolor och äldreboenden

En av utställningarna som kommer visas består av fotografier från en studieresa till Kuba som Damir och Mustafa gjorde för ett par år sedan.

– Vi besökte Alamar som är ett miljonprogram utanför Havanna. Det är ungefär lika stort som Järva. Kuba har ju verkligen inte lösningar på allt, men när det kommer till stadsodling sticker de ut. Om det blir kris kommer invånarna i Alamar ha mat så att de klarar sig, säger Damir Radovic.

– Hela communityt fick ta del av skörden. De kunde leverera grönsaker till förskolor och äldreboenden och odlade även en hel del medicinalväxter, fortsätter Mustafa Zatara.

Ali Khamis, Zoe Lobos och Dahir Indho Jaceeyl uppträder

Kvartersodlingen på Axbyplan som anlades av Boodla på uppdrag av Stockholmshem har funnits i fyra år och tas om hand av de boende i kvarteret. Barn från två närliggande förskolor har under den senaste säsongen besökt trädgården regelbundet och lär sig om odling under handledning av trädgårdsmästare från Boodla.

På lördag pågår festen mellan klockan 15 och 19 och på programmet står Dj Zozo, Ali Khamis, Faith Ngabo duo (till höger på bilden ovan), Dahir Indho Jaceeyl, Zoe Lobos, NjamNjam77, Candombe trio med Kobra Ortuño, poesi med Ahmed Hassano, Hovhannes Avetisyan – slagverk från Armenien, konstutställning av den palestinska konstnären Daliyah, fotoutställning om odling på Kuba, ansiktsmålning med Heba & Mariam, dansuppträdande och capoeira.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ayan är nöjd med firandet 8 mars

Vad Ayan Mohamed vet var det tio grupper som sprang för att fira Internationella kvinnodagen. Fyra grupper sprang i Tensta, två i Hjulsta, två i Husby och en nere på gräset längsmed Tensta och Hjulsta. Det kan vara fler, men det är de Ayan känner till.

Gå bara, del 9: Libyen

Det här är del 9 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Mardrömsresan genom öknen är över, men det som väntar i Libyen är mycket värre än vad Abdi kunnat föreställa sig.

Hatten på när Internationella kvinnodagen firades i Tensta

– Många kvinnor känner sig diskriminerade och förbisedda och så ska vi inte ha det, sade Ole-Jörgen Persson, M, ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta när han invigde Livstyckets nya utställning i Tensta centrum på Internationella kvinnodagen.

Om världens mitt och det glömda Rinkebyarkivet

Det finns ett bortglömt arkiv som Rinkebyborna själva har skapat, med artiklar, foton, dagböcker och annat. Ett unikt material om ortens historia, troligtvis det enda i sitt slag. Men var finns arkivet nu?