Porträtt på Melody Farshin och omslaget till Mizeria

Husbys egna Melody Farshin släppte sin debutroman Mizeria för snart tre år sedan. Boken har både hunnit bli pjäs och få en uppföljare, och nu publicerar Nyhetsbyrån Järva den som sommarföljetong – med start imorgon!

År 2018 gjorde Melody Farshin, standupkomiker och skribent, sin författardebut med romanen Mizeria –  en ungdomsbok om två gymnasieungdomars liv i en förort i miljonprogrammen där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar. Det är tvillingarna Aicha och Ali som man får följa genom kärleksbekymmer och sorg när vänner går bort.

Mizeria består av korta kapitel som innehåller mycket dialog och slang. Ett medvetet val av författaren.

– Den är inte skriven med den typiska svenskan som du hittar i den svenska litteraturen. Jag har byggt meningar så som de formuleras i mitt huvud, och det behöver inte alltid vara grammatiskt korrekt. Är man härifrån så förstår man dock, och jag har medvetet valt att ha det så. Jag vill att språket ska vara äkta, säger Melody Farshin.

Två år efter romandebuten blev Mizeria en pjäs och hade premiär samma dag som invigningen av Kulturhuset Stadsteatern i Husby. I början av 2021 fick Mizeria sedan den fristående uppföljaren Lowkey som fortsätter följa Aicha och Alis liv i miljonprogrammen.

Många utav oss är uppvuxna med att förknippa kameror och journalister med en stark förtroendebrist. Så fort vi såg dem i området så visste vi att något negativt följer. Tills medborgarjournalistiken kom till Järva

Nu publiceras Mizeria som sommarföljetong på Nyhetsbyrån Järva. Mellan den 14 juli till den 15 augusti publicerar vi ett kapitel om dagen. Melody Farshin berättar om samarbetet med Nyhetsbyrån Järva.

– Många utav oss är uppvuxna med att förknippa kameror och journalister med en stark förtroendebrist. Så fort vi såg dem i området så visste vi att något negativt följer. Tills medborgarjournalistiken kom till Järva. Plötsligt blev det vissa reportrar och journalister som man visste arbetade på annat sätt. Och resultatet blev logiskt, opartisk information att kunna ta del utav.

– Jag började undra om det är såhär det känns för andra att läsa nyheter, att det faktiskt bara är en portal för att hålla sig aktuella, för jag har så länge haft en defensiv känsla bara jag sett ortens namn i en huvudrubrik. Clickbait på bekostnad av vår självbild, verklighet och våra föräldrars oro som maxas när de tror på allt som kommer från stora mediekanaler.

– Därför vill jag rikta ett stort tack till Nyhetsbyrån Järva som alltid håller oss informerade om vad som händer i vårt område på ett icke vinklat sätt. Den plats som både jag och resten av orten vänder sig till så fort det finns frågetecken. Därför är det en extra stor ära och en självklarhet att vilja publicera Mizeria som sommarföljetong hos just NBJ, för låt oss vara ärliga, vilka som ni?, säger Melody Farshin.

Första kapitlet av Mizeria publiceras imorgon.

Eleni Terzitane
Foto: Caroline Andersson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kvinnorna i föreningen Gesguud är besvikna på förvaltningen

Ayan Mohamed läste i Nyhetsbyrån Järva att fem föreningar i Spånga-Tensta fått extra föreningsbidrag för arbete under corona. – Vår förening har arbetat så mycket, vardagar, helger och kvällar. Vi visste inte ens att det fanns ett bidrag att söka.

Varför gjorde polisen razzia i Tensta konsthall?

I förra veckan gjorde polisen en razzia i Tensta konsthall. Åtta beväpnade poliser, fyra civilklädda och fyra i uniform, med två hundar, kroppsvisiterade flera av besökarna i konsthallens kafé. – De tryckte upp mig mot väggen och tvingade av mig kläderna, säger Mustafa Zatara.

Gå bara, del 11: Medelhavet – En gravplats utan minnesmärken

Det här är del 11 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Vägen bort från helvetet i Libyen går över Medelhavet. I en liten överlastad båt reser Abdi tillsammans med 30 andra på stormiga vågor, över dödens hav, mot Europa.

Lokala politiker i första debatten inför valet

Järva röstar anordnade den första politikerdebatten inför valet 2022. Det var fullsatt i Folkets Husby när de båda stadsdelarnas ordföranden mötte representanterna för oppositionen. Ole-Jörgen Persson och Annika Friberg vs Elvir Kazinic och Rashid Mohamed.