Susanne Fabricius har att brås på. Hon är nämligen barnbarnsbarn till en av de finlandssvenska bröderna von Wright, berömda för sina fantastiska målningar av nordiska fåglar, bland annat det stora praktverket Svenska Foglar från 1838.
Nu ställer hon ut sina egna målningar i Järva Folkets Park på Eggeby gård.

Susanne var som barn ofta hos sin farfar på Hangö i den finska skärgården och idag har hon sommarställe på Smidö i Mälaren. Inte underligt då att hon ofta hämtar motiv till sina realistiska akvareller från djur och natur.

Susanne har bott i Spånga och arbetat som lärare, gett ut läroböcker i kemi och biologi och hon har också en yrkesmässig anknytning till Järvafältet och Eggeby gård, eftersom hon 1997 startade Eggeby naturskola, som tar emot barn från förskolor och grundskolor på Järvafältet. Idag drivs skolan av hennes dotter Anna Rådström.

Hon säger att hon alltid målat, men som pensionär har hon haft tid att utveckla sin konst och hon har i många år hållit kurser i akvarellmålning och gjort många egna målarresor.

På Eggeby gård hänger nu hennes tavlor i ett av rummen, men för den som vill se mer finns också en bunt med akvareller, som hugade spekulanter kan inhandla och kosta på att rama in själva.

En av bröderna von Wright gav 1842 ut ett verk som heter Skandinaviens fiskar: målade efter lefvande exemplar och ritade på sten. Och si! ligger det inte bland Susannes lösa blad en fin abborre som ser alldeles lefvande ut!

Susanne Fabricius utställning i Järva Folkets Park på Eggeby gård pågår fram till den 17 december.

Mats Leander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Alexander Mahmoud besökte kursen i lokaljournalistik

Varje år bjuds föreläsare in som är, eller har varit, aktiva som journalister eller fotografer för att träffa deltagarna i grundkursen i journalistik. Årets första föreläsare var ingen mindre än DN-journalisten och fotografen Alexander Mahmoud.

Järvas unga i ny webbserie på “Play and Rewind”

Järvabor skådespelar och har skrivit manus till Play and Rewinds nya ungdomsserie. Stockholmsavsnittet med titeln “Mötesplatsen” hade premiär i söndags kväll och var inspelad i Folkets Husby och Fryshuset. – Denna serie är den första av oss och om oss, menar Galdem A Talk som varit involverade i projektet.

De ger liv åt undersökningen om trygghet i Järva

Resultaten från Folkets Husbys trygghetsundersökning blir radio. Av de fakta och siffror som presenterats i en rapport har det nu blivit en dramadokumentär i kortformat. – Vi ville nyansera begreppen trygghet och göra statistiken tillgänglig för fler, säger Nader Attiyah, en av producenterna till radioprojektet.

Melody Farshins Mizeria blir årets sommarföljetong

Husbys egna Melody Farshin släppte sin debutroman Mizeria för snart tre år sedan. Boken har både hunnit bli pjäs och få en uppföljare, och nu publicerar Nyhetsbyrån Järva den som sommarföljetong – med start imorgon!