Susanne Fabricius har att brås på. Hon är nämligen barnbarnsbarn till en av de finlandssvenska bröderna von Wright, berömda för sina fantastiska målningar av nordiska fåglar, bland annat det stora praktverket Svenska Foglar från 1838.
Nu ställer hon ut sina egna målningar i Järva Folkets Park på Eggeby gård.

Susanne var som barn ofta hos sin farfar på Hangö i den finska skärgården och idag har hon sommarställe på Smidö i Mälaren. Inte underligt då att hon ofta hämtar motiv till sina realistiska akvareller från djur och natur.

Susanne har bott i Spånga och arbetat som lärare, gett ut läroböcker i kemi och biologi och hon har också en yrkesmässig anknytning till Järvafältet och Eggeby gård, eftersom hon 1997 startade Eggeby naturskola, som tar emot barn från förskolor och grundskolor på Järvafältet. Idag drivs skolan av hennes dotter Anna Rådström.

Hon säger att hon alltid målat, men som pensionär har hon haft tid att utveckla sin konst och hon har i många år hållit kurser i akvarellmålning och gjort många egna målarresor.

På Eggeby gård hänger nu hennes tavlor i ett av rummen, men för den som vill se mer finns också en bunt med akvareller, som hugade spekulanter kan inhandla och kosta på att rama in själva.

En av bröderna von Wright gav 1842 ut ett verk som heter Skandinaviens fiskar: målade efter lefvande exemplar och ritade på sten. Och si! ligger det inte bland Susannes lösa blad en fin abborre som ser alldeles lefvande ut!

Susanne Fabricius utställning i Järva Folkets Park på Eggeby gård pågår fram till den 17 december.

Mats Leander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 15: Fort, fort härifrån

Det här är del 15 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi kan äntligen lämna Malta och flyga långt bort från alla de svårigheter som resan hittills inneburit. Men han vet ingenting om målet. Det visar sig vara kallt.

Bling anordnade vernissage igen

Bling och Womenisa hade en superuppskattad konstvernissage för andra gången i Kista Galleria. Ännu en gång fick både lokala och etablerade konstnärer visa upp sin konst. 

Poesipiloterna – Saber, Khalid, Rayan och Ali

De här fyra killar i årskurs 8 på Enbacksskolan, Saber, Khalid, Rayan och Ali, vill genom poesiläsning vara förebilder och sprida läsglädje! Dikterna kommer från Mona Monasars diktsamling ”Modersmål” som de läste i klassen.

Varför får Granby gård förfalla?

Trettondagspromenaden gick den vanliga rutten över Järvafältet, med viss avvikelse som förde oss förbi Granby, en halv kilometer från Husby gård. Det är tydligt att Granby gård är lämnad åt sitt öde och håller på att förfalla.