Jasmin Nasser född och uppvuxen i Hagsätra och Bredäng. Hon studerar på heltid och arbetar deltid som fritidsledare och klasscoach. Dessutom driver hon plattformen Edu orten. Här får kända som okända en chans att dela med sig utav sina berättelser och livshistorier. Flera grymma profiler från Järva, som Galdem A Talk, Unity och Ramsis Moosa Assal har gästat podcasten.

 – Det behöver inte alltid talas positivt om våra förorter, eller endast låta media spegla det negativa, utan för mig handlar det om att spegla en verklighet, säger Jasmin Nasser.

Jasmin säger att Hagsätra definierade grunden till den personen hon är idag.
 – Jag älskar hela området från djupet av mitt hjärta. Jag brukar säga att Bredäng formade mig till Jasmin, som ung och vuxen. Min uppväxt i förorten har lärt mig allt om livet, både positivt och negativt.

Inget område är perfekt, alla har sina utmaningar och det viktiga är att tala om det vi känner och uppmärksamma det, säger hon.

Hur gick det till när du startade podden?

– Jag har sedan tidigare varit aktiv och arbetat med barn och ungdomar i förortsområden på alla plan, från att arbeta i skolor, fritidsgårdar och ideellt. Att starta Edu orten var därmed inget nytt. Jag har alltid älskat att lyssna på andra och har aldrig haft problem med att konversera med andra. Jag älskar att kunna ta fram andra personers livserfarenheter, historier och berättelser.

Startade plattformen Edu orten ensam?

 – Jag tar gärna hjälp och råd av min omgivning, andra aktörer i våra områden. Och håller alltid mina workshops med andra ledare, som även kan ses som förebilder.

Din pappa verkar ha inspirerat dig mycket.

– Min pappa har varit en stor inspiration, han är bland de modigaste och mest ärliga personer jag känner. Han har varit en förebild och gått emot fler stereotyper för att betona hur viktigt det är med känslor och att faktiskt våga känna på riktigt. 

Berätta om dina visioner och framtidsplaner?

– Jag älskar att att arbeta med människor och främst unga personer, från våra områden. Som muslim är det viktigt att vara hjälpsam och visa godhet gentemot sina medmänniskor. Längre fram är planen att sätta Edu orten på kartan och låta det vara en plattform som alla från Sveriges förorter kan ta del av. 

Vilka ämnen och historier skulle du vilja gräva mer i?

 – Vi behöver inte fler berättelser, vi behöver lyssna och ta del utav de berättelser som redan finns. Många tror att Edu Orten handlar om att alltid hitta nya berättelser, men det handlar om att lyfta upp de samtal, berättelser och historier som redan existerar men av någon anledning inte hörs.

– Men vi måste inte alltid prata kring samma ämnen, segregation eller förortsproblematik. Vi i förorten bildar också familj, vi blir kära, startar företag, kan bli ledsna. Och vi lever definitivt samma liv som alla andra, fast med andra förutsättningar och under andra villkor.

Vilka skulle vara dina drömgäster och varför?

– Jag har inga riktiga drömgäster, Zlatan skulle vara en dröm, men plattformen bygger inte på att endast kända namn och ansikten ska vara de som syns utåt. Min dröm är att försöka skapa den bästa representationen som finns ute i våra förorter. Är det Amo som jobbar i grillen, en ung tvåbarnsmamma eller en ung kille som vill prata om rasprofilering av Polisen, then so be it. Alla de gästerna är mina drömgäster, säger Jasmin Nasser. 

Drömmen med podcasten är att kunna visa på den representation och variation som finns i orten.

 – Edu orten är inget förebyggande projekt för socioekonomisk utsatthet, eller en lösning på existerande samhällsproblem. Edu orten är en plats, där de som inte hörs ska kunna höras, varken mer eller mindre.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rigo är tillbaka på sin egen gata

Musiken har varit hans liv, från första uppträdandet på Tensta Träff till stora arenor runt om i världen.  – Hiphop-kulturen kom som ett helt paket från USA när jag var runt nio, tio år, med breakdance, graffiti, rap och dj:s. Det var före MTV och jag fastnade direkt, säger Rodrigo ”Rigo” Pencheff.

Islamofobin fick Khadiga att ta av sig slöjan

I onsdags publicerade Brottsförebyggande rådet, Brå, en ny rapport om de islamofobiska hatbrottens karaktär. Khadiga från Akalla berättar om sina egna erfarenheter av islamofobi som muslimsk kvinna. Erfarenheter som ledde till att hon till slut tog av sig slöjan i hopp om slippa påhopp.

”Arbetsgivaren misstänkte systematiska stölder”

Happy Hilmarsdottir, grundskolechef för de kommunala skolorna i Järva ger sin syn på konflikten i Hjulsta grundskola där tre anställda avskedats efter påstådd matstöld. Hon har svarat på Nyhetsbyrån Järvas frågor per mejl.

”Det går inte att överdriva Reactors betydelse för oss”

Hasan Kilic är killen som ville bli fotbollsproffs, men istället blev civilekonom och jobbar idag på bank. Han tackar personalen på Reactor för det. – Reactor gav oss förutsättningar och verktyg för att uppnå våra mål.