Det är lång kö fram till bokbordet på Rinkeby bibliotek.
– Jag tar betalt!
Barnen säljer sin bok Glad påsk, en barnbok på svenska och romani som de skrivit tillsammans med författaren Gunilla Lundgren.

Bara några dagar efter romernas nationaldag var det boksläpp för två nya böcker på svenska och romani. Gunilla Lundgren har tillsammans med de romska barnens skrivarklubb skrivit en barnbok om påsken. Barnen hjälps åt att berätta om bokens innehåll.

 – Hunden i boken heter Lucky och jag skulle också vilja ha en hund, säger Alex, ett av barnen som varit med.

 – Vi målar ägg till påsk, berättar Roxana. 

Gunilla Lundgren har arbetat tillsammans med romska barn i Rinkeby i flera decennier, och gett ut ett antal tvåspråkiga böcker. Boken som nu släpptes handlar om påsken och påskhelgens traditioner.

Tiggare kan ingen vara är titeln på den andra boken som nu finns till försäljning. Det är en bok för vuxna, som Gunilla Lundgren skrivit tillsammans med Jeanette Olsson.

 – När du såg de bilder jag hade från min släkt, så blev du så intresserad, säger Jeanette Olsson till Gunilla Lundgren. Vi gjorde en resa tillsammans, du och jag, som blev både glad och sorglig.

Boken handlar om fyra generationer kvinnor, och bilderna visar Jeanette Olssons mamma, mormor och mormorsmor. Och bilden på omslaget är Jeanette själv, när hon som treåring tvingades tigga för att ett glas mjölk.

 – Den här boken har gett starka kvinnor en röst. Den är en hyllning till mina förmödrar, och en bok som ger hopp om framtiden, säger Jeanette Olsson.

Under boksläppet berättar Fred Taikon om det romska förlaget ERG, som åker runt och delar ut barnböcker till romska familjer för att öka läskunnigheten.

Och Arina Stoenescu berättar om det bibliotek för romska barn som har öppnats i Bukarest, som ett resultat av Gunilla Lundbergs mångåriga arbete.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Creatives a Talk: Mona Masrour

Creatives a Talk är en vodcast-serie på YouTube som Galdem a Talk har startat med syftet att bjuda in olika kreativa gäster. Allt från sångare, rappare, producenter, regissörer, kreatörer och mycket mer.

En film för alla som känner sig lite nere

Du som känner dig lite nere eller bara behöver lite glädje borde kolla på filmen Annie. Huvudpersonen är en tjej, som blivit övergiven av sina föräldrar, men som sedan finner sin lycka.

En bok för hyresgäster som vägrar renovräkas

Att vara hyresgäst är att vara utsatt. Ombildningar och privatiseringar av allmännyttan står högt upp på den politiska dagordningen. Det finns värdar som driver bort hyresgästerna med regelrätta trakasserier och andra härskartekniker. Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden är en handbok för dig som vill göra motstånd. Vi har läst den.

Nu kan Dines målningar ses igen

Dine Malmsten ställer ut sin konst igen. Hennes omtyckta målningar med Rinkeby-motiv finns nu att beskåda på medborgarkontoret på Rinkebystråket. – Jag tycker det är roligt att jag fick erbjudandet att hänga mina tavlor där. Jag hoppas att många kommer att se dem, säger Dine Malmsten.