Det är lång kö fram till bokbordet på Rinkeby bibliotek.
– Jag tar betalt!
Barnen säljer sin bok Glad påsk, en barnbok på svenska och romani som de skrivit tillsammans med författaren Gunilla Lundgren.

Bara några dagar efter romernas nationaldag var det boksläpp för två nya böcker på svenska och romani. Gunilla Lundgren har tillsammans med de romska barnens skrivarklubb skrivit en barnbok om påsken. Barnen hjälps åt att berätta om bokens innehåll.

 – Hunden i boken heter Lucky och jag skulle också vilja ha en hund, säger Alex, ett av barnen som varit med.

 – Vi målar ägg till påsk, berättar Roxana. 

Gunilla Lundgren har arbetat tillsammans med romska barn i Rinkeby i flera decennier, och gett ut ett antal tvåspråkiga böcker. Boken som nu släpptes handlar om påsken och påskhelgens traditioner.

Tiggare kan ingen vara är titeln på den andra boken som nu finns till försäljning. Det är en bok för vuxna, som Gunilla Lundgren skrivit tillsammans med Jeanette Olsson.

 – När du såg de bilder jag hade från min släkt, så blev du så intresserad, säger Jeanette Olsson till Gunilla Lundgren. Vi gjorde en resa tillsammans, du och jag, som blev både glad och sorglig.

Boken handlar om fyra generationer kvinnor, och bilderna visar Jeanette Olssons mamma, mormor och mormorsmor. Och bilden på omslaget är Jeanette själv, när hon som treåring tvingades tigga för att ett glas mjölk.

 – Den här boken har gett starka kvinnor en röst. Den är en hyllning till mina förmödrar, och en bok som ger hopp om framtiden, säger Jeanette Olsson.

Under boksläppet berättar Fred Taikon om det romska förlaget ERG, som åker runt och delar ut barnböcker till romska familjer för att öka läskunnigheten.

Och Arina Stoenescu berättar om det bibliotek för romska barn som har öppnats i Bukarest, som ett resultat av Gunilla Lundbergs mångåriga arbete.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu tar kulturarbetarna från Järva sin plats på scenen

Hundra pers står kvar utanför och kommer inte in. Lokalen under fontänen mitt i centrala Stockholm är fylld till max när konstkollektivet Elva visar sina kortfilmer.

Galdem A Talk: Unpopular opinions

Opopulära åsikter är temat i senaste avsnittet av Galdem A Talk. Det blir många roliga åsikter, en hel del skumma åsikter och som vanligt en skön diskussion med både skratt och tjafs.

En poet med mycket att säga

Fatima Faras är i grunden apotekare och har precis gett ut sin första bok. Hon läste ur A Lioness’ Roar när Bling anordnade vernissage i Kista Galleria.

Händelsehorisonten är poetisk politisk science fiction

Vad är ett hem? Frågan upprepas gång på gång i Balsam Karams…