Plötsligt står de 2800 år gamla relieferna där. Så som de såg ut innan IS sprängde dem i luften 2015. Det är den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz som gett dem liv igen. 

Michael Rakowitz var med när utställningen öppnades i Tensta konsthall. 
 – Här bor folk som tvingas bort från den plats där de föddes, därför känns det meningsfullt för mig att ställa ut min konst i Tensta. 

Relieferna prydde det 2800 år gamla assyriska palatset i staden Nimrud, som är beläget i dagens Irak. Michael Rakowitz har skapat sitt verk av skräp; omslagspapper till frukt och godis, kapsyler och arabiska tidningar. 

En av de vackraste relieferna finns på Nationalmuseum i Stockholm

Men redan innan IS sprängde det palatset i luften hade stora delar tagits därifrån av västerländska arkeologer. Det uppmärksammas också i utställningen. En av de vackraste relieferna finns till exempel på Nationalmuseum i Stockholm.

 – Det finns mycket intresse för tingen som förstörts, det handlar om stora pengar. Många gånger verkar intresset för sakerna större än för hur människorna i området drabbas, sade Michael Rakowitz.

Michael Rakowitz har i sitt konstprojekt The Invisible Enemy Should not exist sedan 2007 återskapat föremål som förstörts eller plundrats från Irak. Under sin livstid har han bevittnat tre krig i regionen; först kriget mellan Irak och Iran, sedan Gulfkriget 1991 och till slut invasionen av Irak 2003.

En bevingad tjur tillverkad av 10500 konservburkar

Ett av hans uppmärksammade konstverk är en skulptur på Trafalgar Square i London, som invigdes 2018. Den föreställer en bevingad tjur, en fullskalig kopia av en stenstaty som stod i staden Nineve i Irak. Skulpturen är tillverkad av 10500 konservburkar, som innehållit dadelsirap. Dadelsirap från Irak.
 – Skulpturen tittar i riktning mot det brittiska parlamentet, där de fattade beslutet att delta i invasionen mot Irak.

IS filmade när de förstörde den bevingade tjuren och lade ut på nätet. Precis som de dokumenterade när de brände böcker, plundrade Mosul-museet och andra kulturella institutioner i Irak.
Michael Rakowitz är född i New York, som son till en irakisk jude och en jude från Brooklyn. Historien har lärt honom vad sådan förstörelse kan betyda.
 – Böckerna brann före förintelsen också.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Utställningen The Invisible Enemy Should not exist (Room G) i Tensta konsthall kan ses fram till den 24 maj. Utställningen är ett internationellt samarbete, och har tidigare visats även i Malmö konsthall.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 17: ”Det viktigaste är att vi följer reglerna”

Det här är del 17 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi har sökt asyl i Sverige men på Migrationsverket är det ingen som vill lyssna på hans historia. Abdis fingeravtryck finns nämligen på Malta. 

En hjärtskärande, men också vacker och fängslande berättelse

”Romanen beskriver hur livet bara på några andetag kan förändras och allt runt omkring en brakar samman”,  skriver Sabina Mailova från årskurs 8 på Enbacksskolan i Tensta, i sin recension av Suad Alis bok “Dina händer var fulla av liv”.

Svenska PEN ger Bernspriset 2018 till Förenade Förorter

Förenade Förorter har fått Bernspriset 2018 som delas ut av Svenska PEN. Saman Sokhanran från Förenade Förorter berättar om prisets betydelse, organisationens arbete och planerna för år 2019.

Svenska rappare i protest mot dödsskjutningarna

En ny version av Ison & Filles låt ”Lägg ner ditt vapen” från år 2006 släpptes idag. På singeln medverkar ett tiotal rappare från den svenska hiphopscenen, bland annat Rinkebybon Elias Abbas.