Plötsligt står de 2800 år gamla relieferna där. Så som de såg ut innan IS sprängde dem i luften 2015. Det är den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz som gett dem liv igen. 

Michael Rakowitz var med när utställningen öppnades i Tensta konsthall. 
 – Här bor folk som tvingas bort från den plats där de föddes, därför känns det meningsfullt för mig att ställa ut min konst i Tensta. 

Relieferna prydde det 2800 år gamla assyriska palatset i staden Nimrud, som är beläget i dagens Irak. Michael Rakowitz har skapat sitt verk av skräp; omslagspapper till frukt och godis, kapsyler och arabiska tidningar. 

En av de vackraste relieferna finns på Nationalmuseum i Stockholm

Men redan innan IS sprängde det palatset i luften hade stora delar tagits därifrån av västerländska arkeologer. Det uppmärksammas också i utställningen. En av de vackraste relieferna finns till exempel på Nationalmuseum i Stockholm.

 – Det finns mycket intresse för tingen som förstörts, det handlar om stora pengar. Många gånger verkar intresset för sakerna större än för hur människorna i området drabbas, sade Michael Rakowitz.

Michael Rakowitz har i sitt konstprojekt The Invisible Enemy Should not exist sedan 2007 återskapat föremål som förstörts eller plundrats från Irak. Under sin livstid har han bevittnat tre krig i regionen; först kriget mellan Irak och Iran, sedan Gulfkriget 1991 och till slut invasionen av Irak 2003.

En bevingad tjur tillverkad av 10500 konservburkar

Ett av hans uppmärksammade konstverk är en skulptur på Trafalgar Square i London, som invigdes 2018. Den föreställer en bevingad tjur, en fullskalig kopia av en stenstaty som stod i staden Nineve i Irak. Skulpturen är tillverkad av 10500 konservburkar, som innehållit dadelsirap. Dadelsirap från Irak.
 – Skulpturen tittar i riktning mot det brittiska parlamentet, där de fattade beslutet att delta i invasionen mot Irak.

IS filmade när de förstörde den bevingade tjuren och lade ut på nätet. Precis som de dokumenterade när de brände böcker, plundrade Mosul-museet och andra kulturella institutioner i Irak.
Michael Rakowitz är född i New York, som son till en irakisk jude och en jude från Brooklyn. Historien har lärt honom vad sådan förstörelse kan betyda.
 – Böckerna brann före förintelsen också.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Utställningen The Invisible Enemy Should not exist (Room G) i Tensta konsthall kan ses fram till den 24 maj. Utställningen är ett internationellt samarbete, och har tidigare visats även i Malmö konsthall.

Lämna ett svar
You May Also Like

Ricardo Poblete vill ge unga hopp genom konsten

Ricardo Poblete är konstnär och bor i Rinkeby. Tillsammans med några vänner skapar han konst i en lokal vid Tensta Kyrka. Han berättar om uppväxten i Chile och om vilken potential som finns bland unga som hamnat snett. 

Järva Filmfestival visar OS-matchen kl 14:00

Gräsfältet mellan Spånga IP och Enbacksskolan sjuder av förväntansfulla barn som väntar på att torsdagens första film, Vaiana, ska börja. – Vi uppskattar att vi har haft mellan 500 och 600 besökare varje dag under veckan som gått, och ikväll blir det nog fullsatt eftersom vädret är så skönt, säger Ahmed Abdirahman från stiftelsen The Global Village.

Stockholms kulturstipendium till Rebecca Örtman

Stockholms stad delar varje år ut kulturstipendier till konst- och kulturutövare som har haft betydelse för Stockholms kulturliv. En av årets kulturstipendiater är Rebecca Örtman, som är regissör och konstnärlig ledare på RATS teater i Husby.

Gå bara, del 2: För barn går allt att göra till en lek

Det här är del 2 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Andra delen är fortsättningen på kapitel 1 som utspelar sig under Abdis barndom i Mogadishu, med vardag och fest trots kriget som när som helst kan göra sig påmint.