Varje år vill Stockholms stad uppmärksamma arkitektur som ”sticker ut” i den ständigt växande staden. Olika byggnader anmäls och en jury väljer därefter ut 10 kandidater som du som stockholmare kan vara med och rösta på. Det är inte bara hus som anmäls. Förra året vann Folke Bernadottes bro på Djurgården priset. I år har Järva sin egen byggnad bland finalisterna!

Allt sedan 1970-talet har boende på och omkring Järva fältet längtat efter ”sitt eget bad”. Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta är de enda stadsdelarna som varken har haft tillgång till strand eller bassängbad i sitt närområde. 2020 invigdes Järvabadet till glädje för alla som önskar att njuta av en simtur i det fria. Badet är skapad som en plats för simning, lärande och möten.

Byggnaderna har anpassats med tanke på placering och närheten till Eggebygård och valet av träd som planterats har tagit hänsyn till de befintliga arter som redan finns på Järvafältet. Anläggningen är dessutom vriden efter omkringliggande ängsmark. Bassängerna ligger på olika nivåer och skapar en upplevelse av avgränsning som balanserar behovet av överblickbarhet som krävs för att säkra tryggheten för de badande. Material som påplatsgjuten betong samsas med trädäck och sittmöbler av trä. Området omgärdas av byggnader och ”ett böljande” stålstaket. Sammantaget har detta bidragit till att Järva badet är en av de 10 finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2021.

Lärande och lek i en trygg och säker inramning

Juryns motivering:
”Nya bassänger och en vackert utformad anläggning. Lärande och lek i en trygg och säker inramning. En lågmäld gestaltning som infogar sig i landskapet och möter intilliggande bebyggelse med enkel ödmjukhet och samtidigt skapar en attraktiv målpunkt för boende runt Järvafältet”

De övriga finalisterna är:
Bergsvåg, en byggnad med bostäder i Hjorthagen, Flora, ytterligare en byggnad med bostäder i Midsommarkransen, Förskolan Anna, huserar i en renoverad förrådsbyggnad från 1909 i Hjorthagen, Helix, två spektakulära torn med bostäder i Hagastaden, Kulturhuset, som renoverats vid Sergels torg, Medborgarhuset, Söders eget kulturhus vid Medborgarplatsen som är renoverat, Sergelhusen, ett kvarter mitt i Stockholms city som omvandlats, Vårbergstoppen, en stadspark med bl.a. utsiktsplats för fågelskådning och Östermalms saluhall, som renoverats och moderniserats vid Östermalmstorg.

Passa på att titta på de övriga finalisterna innan du röstar genom att ta dig dit eller gå in på webben.

Där ser du också hur du kan rösta fram till den 27 maj.

Evis Leander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det blev fotbollsturnering i Ungdomens Hus även i år!

Ali Ahmed, Ahmed Khalif och Mohamed Ali är några av grabbarna i…

Turnerande återvinningsstation i Kista

Vårstädat? Idag fram till klockan 16 och imorgon, söndag, mellan 10 och 16 kan du lämna miljöfarligt avfall och gamla, trasiga saker till återbruk på Kista torg.

Sarah Mihaljevic vill hjälpa människor med sin konst

Artonåriga Sarah Mihaljevic målar talor, designar tygpåsar och gör hennamålningar. Hon har även utsetts till Womeneur av det järvabaserade kvinnonätverket Womenisa.

Provtagnings-bussarna tillbaka i Järva

Nu är det återigen möjligt att testa sig för covid-19 i regionens provtagningsbussar som finns på plats i Tensta, Rinkeby och Husby under fyra månader framöver.