Sverige har en poliskår att vara stolt över. Svenska poliser är professionella, välutbildade och hårt arbetande. Jag förstår att det bitvis är en svår miljö att jobba i för en polis i Järva med de problem vi har med brottslighet. Många järvabor känner någon som blivit drabbad av dödligt våld och alla förstår att polisen står i främsta linjen för att motverka våldet. Men det är också en balansgång mellan övervåld vid polisens ingripanden och allmänhetens förtroende. Det är självklart aldrig acceptabelt att övervåld används.
För första gången på väldigt länge känns det som att vi är på väg att knäcka gängbrottsligheten. De hårdare lagarna mot våldet, ett bättre förebyggande arbete och polisens riktade insatser ger resultat. För oss som bor i Järva är det en lättnad.
Men det finns också en känsla av polisen ingriper alldeles för hårt. Nu senast visar en film hur en man ligger ner och upprepade gånger blir slagen av poliser med batong. I området cirkulerar flera historier om personer som drabbats av polisens övervåld. Få träder fram med sina historier för man känner att det inte gör någon skillnad. En sådan maktlöshet tenderar att skapa ett samhällsförakt.
Varje historia av övervåld skapar en klyfta mellan folket och myndigheter
Verkligheten i många av Sveriges förorter är inte svart eller vit utan snarare en chock av många olika intryck. Det är ofta en hård attityd, inte minst på sociala medier, där folk utgår från att man är skyldig tills motsatsen har bevisats om man kommer från förorten.
I den här kontexten är det så oerhört viktigt att samhället bygger förtroende till medborgarna. Folk behöver få lita på att polisen, socialtjänsten och skolan är där för deras skull, är där för att hjälpa och är där för att skapa trygghet. Varje historia av övervåld skapar en klyfta mellan folket och myndigheter. Det här är ju så otroligt förtroendeskadligt för idén om ett samhälle som håller ihop.
Därför vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:
Vilka åtgärder har inrikesministern tagit för att minska polisens övervåld vid insatser, finns det några fler kommande förslag på gång, ser statsrådet till exempel behov av oberoende utredningar hos polisen, och vilka förslag på fler förebyggande åtgärder ser statsrådet att kommunerna, till exempel Stockholm, bör vidta?
Anders Österberg, riksdagsledamot, S.
Skriftlig fråga är ett verktyg som riksdagsledamöter kan använda sig av för att utkräva svar av en minister. Ministern ska svara inom tio dagar.