Idag under fredagsbönen var Jan Sjunnesson, tidigare skribent på Avpixlat och Nya Tider, utanför moskén på Kista torg och höll ett tal där han prisade den senaste tidens koranbränningar. På plats var ett tiotal personer som lyssnade på talet. Stämningen var stillsam. 

Sjunnesson höll tal om islam och yttrandefrihet i ungefär 45 minuter på svenska och engelska. Han spelade sedan upp ett inspelat tal på somaliska av Mona Walter, en islamkritisk debattör.

Hassan som är student och bor i Kista var en av dem som stod och lyssnade på Sjunnesons tal. Han tycker att att det är oroväckande att se människor försöka provocera och störa harmonin i området.

– Det känns inte jättebra. Kista är en plats med mycket mångfald. Sverige är ett öppet land som accepterar alla sorts människor. Dessa personer är bara otroligt fördomsfulla.

Somliga anser att detta är hans rätt till yttrandefrihet. Vad tycker du om det?

– Yttrandefrihet bör inte såra eller skada människor. Det här är hatpropaganda. 

Erik, dialogpolis, på plats på torget kommenterar: 

Hur förhåller ni er till att vissa människor kan uppfatta hans tal som hatpropaganda? 

– Vi förhåller oss till grundlagen och övrig lag. Vi har naturligtvis förståelse för att hans budskap är kontroversiellt och väcker mer eller mindre anstöt hos vissa människor, men det är inte det som dikterar våra åtgärder.

Eleni Terzitane

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Efter sju år utvisas familjen Kassenova från Sverige

En dag i september knackade det på dörren hos Assemgul Kassenova. Hon…

Helya Riazat vill påverka skolpolitiken i Järva

– Det jag gör varje dag betraktar jag som ett politiskt engagemang. Jag…

Som United FF vann derbyt mot rivalerna från Husby

Matchen mot Husby FF blev mycket intensiv.  – Vi spelade för vår överlevnad mot ett lag i toppen, våra rivaler från 164. Men vi har ännu inte förlorat mot Husby i en tävlingsmatch, säger Som Uniteds tränare Mohamed Abdulkhadir Sheikhdon.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinationen. Sändningen handlar bland annat om att Kistamässan öppnar upp för vaccination och att de som redan fått sin första vaccinationsspruta kan efter tre veckor träffa sin familj. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.