Många förknippar Yusuf Hussein med Ortens bästa poet och han har varit med i Ortens bästa penna. Allt började 2018 när han vann i gruppmomentet med västerorts grymma poeter under poesi-galan. 

– Jag som debutant kom på sjätteplats, men där och då föddes Instagram-kontot thepoetgrapher_. Det var ett sätt för mig att inte lägga av med poesin efter Ortens bästa poet. Jag ville fortsätta dela med mig av min konst och därmed att utvecklas, säger en leende Yusuf Hussein.

Född och uppväxt i Rinkeby, där de flesta känner honom, så vande sig Yusuf Hussein tidigt vid att framträda framför alla i klassen. Det såg lärarna och ordnade med poesitävlingar och såklart vann Yusuf.

När jag introducerades till Malcolm X så  började jag på egen hand studera retorik

– Jag har alltid tyckt om att stå inför mina klasskamrater och prata. Konsten att tala och övertyga andra har alltid funnits inom mig, sedan jag var ett barn. När jag introducerades till Malcolm X började jag på egen hand studera retorik, vilket har gynnat mig enormt, säger han.

Dessa egenskaper kom till nytta i Ortens bästa poet, det var där allt började för snart fyra år sedan. Yusuf Hussein började bygga en plattform där han kan förmedla sin konst autentiskt, verbalt och visuellt. En plattform som växer för varje dag.

– Namnet thepoetgrapher_ är en sammanslagning av poet och photographer. Poesi har jag skrivit sedan lång tid tillbaka, men på senare tid så har jag även fastnat för det visuella. Jag testade att ta foton på vänner och med tiden så blev jag bättre och bättre, helt självlärd. Idag frilansar jag som fotograf. 

Idéer som blev till ”Diaspora Garden” där systerskap och gemenskap står i fokus

Yusuf Hussein är nu aktuell med sitt senaste fotoprojekt ”Diaspora Garden” som inspirerats av Instagram-kontot officialmalimania, som drivs av finsk-somalier. I kombination med en plåtning de hade gjort och dialoger med nära vänner så väcktes idéer som blev till ”Diaspora Garden” där systerskap och gemenskap står i fokus.

– Att fånga och förmedla historierna om de generationer som vuxit upp i diasporan, och även skildra den aura av solidaritet och gemenskap som finns. Det har alltid varit ett av mina mål när det gäller min konst. Då kände jag att jag lyckades med projektet. 

– Men jag är inte den enda som står bakom allt jag gör, utan jag har ett team med underbara vänner som helt villkorslöst stöttar mig, framför och bakom kameran. Jag försöker alltid ta med mig vänner som är intresserade av det jag håller på med när jag ska ut och filma eller fota. Mitt nätverk är deras nätverk, vi ska upp tillsammans, säger han stolt.

Representation är otroligt viktigt

Yusuf Hussein har även startat upp en Youtube-kanal där man får följa med bakom kameran i miniserien ”Behind the scenes with the Poetgrapher”.

– Slutresultatet är en väldigt liten del av ett projekt. Det är så mycket tid och energi som läggs på att få fram det som visas i flödet. För att folk ska kunna förstå sig på mig som konstnär och hur jag arbetar, så har jag valt att bjuda in tittare att följa med mig när jag är ”in action” och på sätt förstår ni mig bättre, säger Yusuf.  

Det blir svårt att förstå sig på något om man varken känner till eller ser någon som ser ut som en själv och håller på med det. Representation är otroligt viktigt, menar han.

Jag har försökt gå på djupet om saker som det oftast inte pratas om 

 – Jag hoppas att någon därute blir inspirerad av det jag gör, så att alla kan se och också kan komma igång med något det de vill göra. 

Nu blickar han framåt och arbetar för fullt med poesiprojektet ”Mellan övergivenhetens väggar” som kommer släppas inom kort. En dikt om macho, falska fasader och vänskap.

– Utdrag ur mitt kommande poesiprojekt ”Mellan övergivenhetens väggar” går att läsa i mitt konto. Det är en dikt som står väldigt nära mig. Jag har försökt gå på djupet om saker som det oftast inte pratas om. I varje fall inte en kille med min bakgrund. Alla bär på känslor, men det är inte alla som har förmågan att prata om dem. Dikten berör väldigt mycket av det.

Krista Sirviö

Utdrag ur Gravarna talar, av Yusuf Hussein:

Om du inte var närvarande och besvara mina rop när jag väl var vid liv så vill jag varken höra ”Gud tar de bästa först” eller ”vila i frid”
Feta stycken och hjärtan som i det skedet inte betyder nått
Fredsduvor som gjorde narr av liket som log på trottoaren samtidigt som gångtrafikanter helt förskräckta tittade på
Räddningstjänsten som dröjde fast än trafiken gav plats
Snälla, gör mig en tjänst och kom med räddning i tid nästa gång för blodet hann torka
Flashback hann vakna till
Mamman hann låsa in de sex andra hemma, skynda till platsen och ta in att hennes äldsta son inte längre finns
Innan ens polisen hunnit spärra av

Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 5: Sign the deal

Det här är del 5 i sommarens följetong Mizeria. Boken, som är skriven av Melody Farshin, handlar om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en förort i miljonprogrammen. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut.

Rigo är tillbaka på sin egen gata

Musiken har varit hans liv, från första uppträdandet på Tensta Träff till stora arenor runt om i världen.  – Hiphop-kulturen kom som ett helt paket från USA när jag var runt nio, tio år, med breakdance, graffiti, rap och dj:s. Det var före MTV och jag fastnade direkt, säger Rodrigo ”Rigo” Pencheff.

”När ballongerna flög på himlen då startade Rinkebyfestivalen!”

Ismail ”Izzy” Kale är född och uppväxt i Rinkeby. Han älskar ”byn” och bär på så många minnen. I centrum kände sig ”Izzy” bekräftad och sedd. Många år var han riktigt illa ute, med både missbruk och kriminalitet. – Men jag hittade till slut tolvstegsprogrammet, som hjälpte mig att sluta missbruka och komma bort från den misär jag levde i.

Poesipiloterna – Saber, Khalid, Rayan och Ali

De här fyra killar i årskurs 8 på Enbacksskolan, Saber, Khalid, Rayan och Ali, vill genom poesiläsning vara förebilder och sprida läsglädje! Dikterna kommer från Mona Monasars diktsamling ”Modersmål” som de läste i klassen.