Svensk-Somaliska Alumnis är ett stafettkonto på Instagram. Det är akademiker med somalisk härkomst som hanterar kontot varje vecka. Hayaat Ibrahim är utbildad jurist och ekonom, och en av gästerna som har medverkat.
– Vi har väldigt många stjärnor i Järva, som kan gå hur långt som helst, säger Hayaat Ibrahim.

Svensk-Somaliska Alumnis är ett initiativ som startat dels i uppror mot ett tufft samhällsklimat och mot stigmatiseringen mot unga med somalisk bakgrund. De vill visa på goda förebilder och på detta sätt nätverka.

Hayaat Ibrahim är född i Umeå, men flyttade till Husby som tvååring och bor fortfarande kvar i Järva. Just nu är hon tjänstledig från sin ordinarie tjänst på Advokatfirman Vinge för att kunna arbeta som tillförordnad generalsekreterare för Institutet Mot Mutor. Det är en Ideell näringslivsorganisation som arbetar för att motverka korruption och öka tilliten i samhället. Hon har även tidigare varit ordförande för Folkets Husby.

Jag tog ett sabbatsår innan jag började studera och under tiden kom jag på att jag ville bli jurist

– Jag tog ett sabbatsår innan jag började studera och under tiden kom jag på att jag ville bli jurist. Innan jag började på advokatbyrå arbetade jag på Somaliland Human Rights Commission med mänskliga rättigheter. Det var en fantastisk upplevelse på många sätt, särskilt då jag fick uppleva mina rötter och lärde mig en hel del om juristyrket. I min nuvarande roll får jag träffa människor från regeringen, offentlig sektor och näringslivet. Det är en rolig och utvecklande möjlighet.

Hayaat Ibrahim menar att det är viktigt att fundera över vad man själv vill arbeta med och inte vad andra personer vill att man ska bli.

– Det är ett stort steg från gymnasiet att studera på universitet, men alla kan göra det. Även om det stundtals kan kännas svårt brukar det lösa sig och det finns mycket hjälp. Framförallt krävs att man själv är motiverad och lägger ner tid på sina studier. Jag rekommenderar verkligen juristprogrammet, det behövs fler jurister med utländsk bakgrund.

Det är Amal Abdi som driver kontot Svensk-Somaliska Alumnis. Hon vill visa ungdomarna att de finns representerade på en mängd olika arbetsplatser och att de på detta sätt kan nätverka och få in fler på dessa positioner.
– Jag jobbar på Polismyndigheten med hatbrott och jag vill även där inspirera och få in fler personer som har en annan bakgrund. Det skulle bli ett otroligt kompetenslyft för våra svenska myndigheter.

Alla som vill känna sig inspirerade är välkomna och ta del av kontot

Kontot har fått stor uppmärksamhet och inte bara av somalier.
– Alla som vill känna sig inspirerade är välkomna och ta del av kontot. Det är roligt att andra länder också har hakat på. Det finns bland annat ett konto för svenskhabeshas (eritreaner, etiopier), svenskgambianer, svenskkurder, säger Amal Abdi.

Oftast är det gästerna själva som kontaktar dem annars får de in tips och tar själva kontakt. De driver ju egentligen kontot tillsammans med alla gäster som bjuds in.
– Vi har fått in flera meddelanden från olika personer att de blivit inspirerade och börjat studera, andra som pluggat upp sina betyg för att sedan komma in på deras drömutbildning eller ännu roligare att man bytt bana i livet. Detta gör verkligen vårt arbete så mycket viktigare. Kontot ger folk hopp och vi kommer fortsätta göra det.

När hon började med arbetet med kontot så hade hon ett kortsiktigt mål att få några tusen följare och låta olika gäster ta över och inspirera. Nu har kontot växt och efterfrågan har växt på bland annat mentorskapsprogram, föreläsningar eller kunskapsresor ner till Somalia.
– Målet är att få mer content och göra mer material i rörlig form och samtidigt bygga ett team som driver dessa frågor tillsammans med andra så att arbetet aldrig stannar av. Vi vill få en långsiktighet i detta och nå alla unga somalier. Även de som bor i en mindre stad och som har stora drömmar som jag själv hade förr i tiden. Jag tror på oss och vikten av uppslutning tillsammans, säger Amal Abdi.

Krista Sirviö
Lämna ett svar
You May Also Like

För-orten bjöd på fenomenal föreläsning om företagande

För-ortens föreläsning i Kista handlade om GRIT, eller på svenska driv, karaktärsstyrka eller jävlar anamma. Vem kan ta till sig GRIT metoden, som innebär att man har passion och uthållighet för mycket långsiktiga mål?

Festexplosion med Det gror i betongen!

Det gror i betongen anordnade sin tredje stora fest vid Axbyplans kvartersodling i söndags. Rinkebyborna fick uppleva ett regnbågsspel av grönsaker, kultur och hjärta. Flera artister uppträdde och det såldes och skänktes nyskördade ekologiska grönsaker och bjöds på soppa, god sallad, somaliska piroger, kokosbollar och mycket mer.

Premiär för populär soppa på hemmaplan

Mitt i varma juli öppnade en ny foodtruck sin verksamhet för försäljning av soppa. Nyhetsbyrån Järva var på plats på invigningen av ”What ’soup Stockholm” som ägde rum på hemmaplan, mitt i Husby centrum framför Folkets Husby på måndagen.

Missnöjda hyresgäster mobiliserar sig i Tensta

På Tensta Allé 45 har flera upprörda hyresgäster samlats för att berätta om sina problem. Sabac Cali Hussein har en trasig frys, en köksfläkt som inte fungerat på flera år, det blir ständigt stopp i avloppet och elementen fungerar dåligt så hon fryser i sin lägenhet.