Mitt i varma juli öppnade en ny foodtruck sin verksamhet för försäljning av soppa. Nyhetsbyrån Järva var på plats på invigningen av ”What ’soup Stockholm” som ägde rum på hemmaplan, i Husby centrum framför Folkets Husby på måndagen.

Växtbaserade soppor och grillade smörgåsar till plånboksvänliga priser – så lyder receptet på stans nya foodtruck. Framför luckan på det rosa fordonet där försäljningen sker flockas ständigt nya personer som vill beställa från öppningsmenyn. Grundarna Veronica Stiernborg och Sila Özgüven, båda med tydlig koppling till området, lärde känna varandra genom lokalpolitiken. I dag sitter Veronica som ledamot i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd på fritiden, men hon framhåller att det framförallt är inom restaurangbranschen hon har sin bas.
– Tillsammans med Silas expertis som ekonom blev det en perfekt mashup för att driva ett företag, med en som kan det ena och en som kan det andra, säger Veronica.

Medan Sila håller ställningarna i foodtrucken berättar Veronica vidare om hur idén till att sälja just soppa växte fram hos de båda vännerna.
– Varje gång vi rest till en annan stad har vi pratat om att det finns många hål i väggen-ställen, något som saknas i Stockholm. Sila åker ofta till Istanbul och Izmir och där finns det överallt när man varit på krogen eller klubben. Soppa är billigt, gott och mättande och Sverige är ett kallt land. Vi tänkte – varför inte?

Soppa är billigt, gott och mättande och Sverige är ett kallt land. Vi tänkte – varför inte?

Konceptet, en kringresande mobil restaurangverksamhet, kändes friare än en fast plats, fortsätter Veronica. Samtidigt kändes det självklart att börja just i Husby.
– Vi testar något nytt för första gången. Då är det tryggt att börja på hemmaplan där vi har vänner och bekanta. Nyss när elen gick var det inte en folkmobb som säger att det var det värsta de varit med om, skrattar hon.

Till framtiden fantiserar de båda ägarna om att göra fler lokala evenemang, gärna ihop med andra aktörer. Härnäst väntar såväl cateringverksamhet som besök på olika platser runtom i Stockholm. Från lördagen den 14 augusti kommer ”What’soup Stockholm” medverka på Hornstulls marknad under lördagarna, mellan klockan 11-16.

Nina Elmi

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sjukt smart utställning om kampen mot corona

Sjukt smart – heter en ny utställning från Tekniska museet i Rinkeby Folkets Hus. Där finns en mycket att lära sig om uppfinningar i kampen mot corona. – Vi är jätteglada över det här samarbetet, säger Fardosa Omar, projektledare på Rinkeby Folkets Hus.

Jag går runt med en ständig oro

När jag läser i tidningar eller sociala media om att vårdpersonal, som inte är så gamla, dör på grund av att de har blivit smittade på jobbet, blir jag orolig. Jag går faktiskt runt med en ständig oro.

Man häktad för grov misshandel mot flickvän

Mannen misshandlade hennes mamma och två syskon, då larmade 4-åringen grannarna som ringde polisen. Det hände i Rinkeby i december. Mannen var vid tidpunkten anställd på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

När orten tar plats i litteraturen

Om platsens betydelse i litteraturen handlade samtalet på Eggeby gård mellan författarna Gunilla Lundgren, Seluah Alsaati och Melody Farshin. De har alla skrivit böcker där Järva spelar en väsentlig roll.