Skylten på ytterdörren till Solna tingsrätt.
Solna tingsrätt

Utanför sal 12 i Solna tingsrätt väntar två kvinnor på att få gå in i salen. De har båda arbetat i många år på Hjulsta grundskola, en av dem i skolköket och den andra som skolsekreterare. Den 5 februari fick de och ytterligare en kollega sparken, anklagade för att ha stulit mat i skolans kök.
– Tack för att ni kom, säger de. 

Väl inne i salen är det skolsekreterarens ärende som behandlas först. Vid hennes sida sitter Magnus Jönsson, juridiskt ombud och biträde åt båda kvinnorna.
– Idag ska vi se vad ni är överens om och vilka tvistefrågor som finns, för att på så sätt föra ärendet framåt, säger Patrik Alm, domare under förhandlingarna.

Det ska redas ut om det fanns skäl för avsked och det handlar annars om ekonomiskt skadestånd till kvinnorna.
– Om det inte skäl finns för avsked så finns det skäl för uppsägning, säger företrädaren för Utbildningsförvaltningen på Stockholm stad.

Skolledningen har i hemlighet filmat kökspersonalen

Magnus Jönsson meddelar att kvinnorna kräver skadestånd för att de har avskedats utan laga grund. De kräver dels allmänt skadestånd för kränkningen och dels ekonomiskt skadestånd för den ekonomiska förlusten. 

Stockholms stads företrädare anser att det finns grund för avsked. Anklagelserna rör mat som påstås ha stulits från skolköket. Skolledningen har i hemlighet filmat kökspersonalen och menar att det finns bevis för att de tagit med sig mat hem.
– Hon har stulit råvaror som skulle användas i verksamheten.

Företrädaren upprepar och säger att det handlar om ”ansenliga mängder råvaror”

– Vad är det för råvaror, frågar domaren.

– Varor till mellanmål och frukost, som frukt yoghurt, ost, bröd och mjölk. Det är den maten det gäller.

I skolan har det enligt kökspersonalen sedan länge varit en praxis att mat som skulle slängas fick tas om hand. Men nu gäller det inte den maten, enligt stadens juridiska ombud.
– Om de har tagit hem mat som ska kasseras är det brott mot rutinerna, men målet idag gäller råvarorna.

De har alltså packat flera väskor med ost..?

Sedan ändrar hon sig och säger att det handlar om ”ansenliga mängder mat som inte varit varmhållen”, och kvinnorna sägs ha ”packat flera väskor med ost”. Som bevismaterial hänvisar hon till den inspelning som har gjorts i skolans kök. Med dolda kameror som satts upp utan tillstånd.

Domaren låter tveksam när han försöker sammanfatta läget:
– De har alltså packat flera väskor med ost..?

Sedan vänder han sig till den anklagade.
– Har ni tagit mat som det gjorts gällande?

Magnus Jönsson förklarar att maten som har tagits ut är mat som ska kastas eller tas med till fritids eller personalrummet. Det kastas mycket mat och det har sedan länge varit etablerat att i stället för att kasta maten så äts den upp av alla.

Att stjäla mat är inte okej

Domare Patrik Alm undrar vad skolledningen har sagt om detta.

– Skolledningen har bytts ut åtta gånger under de senaste åren. Men förfarandet har varit tillåtet sedan många år, säger Magnus Jönsson.

Domaren tittar i papperen han har framför sig. Han upprepar:
– Yoghurt, ost och bananer…

Stockholm stads företrädare hävdar att det inte handlade om mat som skulle kasseras.
– Det var yoghurt och bananer som skulle användas på fritids två dagar veckan därpå. Att stjäla mat är inte okej.

Utgången mat som saknar värde kan väl inte betraktas som stöld?

Magnus Jönsson ställer en fråga, som får alla i salen att tystna ett ögonblick.
– Skulle ni ändra uppfattning om det visar sig att det var utgången mat? Utgången mat som saknar värde kan väl inte betraktas som stöld?

Den sortens invändningar vill domaren inte ta upp till diskussion.

Stockholm stads företrädare undrar vad skolsekreteraren över huvud taget gjorde i köket. Hon tillhörde inte kökspersonalen.

– Hon har haft ansvar för att beställa varor till alla personalkonferenser och arbetsmöten som äger rum varje vecka. Dessutom var det hon som instruerade vikarier i köksrutiner med mera. Dessutom är det flera av kvinnorna som bara äter halalamat och därför hade de sina egna matlådor i skolkökets kylskåp, förklarar Magnus Jönsson.

Efter nästan två timmar blir det paus. Kollegan väntar på en bänk utanför, snart är det hennes tur. Båda kvinnorna är skakade, tårarna är inte långt borta.

– Det är hemskt, säger kvinnan, som varit skolsekreterare. Det är hemskt. Jag har aldrig stulit någonting. Istället har jag bakat och lagat mat hemma i stort sett varje vecka och bjudit personalen på, även cheferna.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Solna tingsrätt, byggnaden, utifrån.
Här inne skedde muntliga förberedelser inför huvudförhandlingarna mot de avskeda kvinnorna i Hjulsta grundskola.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Grillfest i solidaritet med Zalando-arbetarna

Husby arbetarcentrum anordnade i lördags en grillfest till stöd för arbetarna på Zalandos lager i Brunna, som drivs av underentreprenören Ingram Micro. Nyhetsbyrån Järva, som tidigare publicerat en debatt mellan riksdagsledamoten Anders Österberg (S) och Ingram Micros VD Sylvain Monneyron, var på plats.

Avarn Security om kritiken mot ordningsvakterna i Rinkeby

Avarns ordningsvakter trakasserar EU-migranterna i Rinkeby, skrev Nikoletta Dolfin i en insändare nyligen. Avarn Security´s avdelningschef Patrik Ahlforn svarar i ett mejl: ”Det är olyckligt om insändaren uppfattat vår personal som de beskrivs i artikeln.”

Rinkeby-Kista har lägst andel vaccinerade i regionen

I Rinkeby-Kista har endast 71,8 % av gruppen över 80 år vaccinerat sig mot covid-19, vilket är lägst i hela regionen. Samtidigt finns det fler än 6 600 lediga tider den här veckan på Region Stockholms fyra vaccinationsmottagningar.

Lärare från Kista var volontärer i Rumänien

Cordobaskolans personal har varit i Rumänien och arbetat som volontärer på ett sommarläger för barn med fysiska och neuropsykiatriska funktionshinder.