Skylten på ytterdörren till Solna tingsrätt.
Solna tingsrätt

Utanför sal 12 i Solna tingsrätt väntar två kvinnor på att få gå in i salen. De har båda arbetat i många år på Hjulsta grundskola, en av dem i skolköket och den andra som skolsekreterare. Den 5 februari fick de och ytterligare en kollega sparken, anklagade för att ha stulit mat i skolans kök.
– Tack för att ni kom, säger de. 

Väl inne i salen är det skolsekreterarens ärende som behandlas först. Vid hennes sida sitter Magnus Jönsson, juridiskt ombud och biträde åt båda kvinnorna.
– Idag ska vi se vad ni är överens om och vilka tvistefrågor som finns, för att på så sätt föra ärendet framåt, säger Patrik Alm, domare under förhandlingarna.

Det ska redas ut om det fanns skäl för avsked och det handlar annars om ekonomiskt skadestånd till kvinnorna.
– Om det inte skäl finns för avsked så finns det skäl för uppsägning, säger företrädaren för Utbildningsförvaltningen på Stockholm stad.

Skolledningen har i hemlighet filmat kökspersonalen

Magnus Jönsson meddelar att kvinnorna kräver skadestånd för att de har avskedats utan laga grund. De kräver dels allmänt skadestånd för kränkningen och dels ekonomiskt skadestånd för den ekonomiska förlusten. 

Stockholms stads företrädare anser att det finns grund för avsked. Anklagelserna rör mat som påstås ha stulits från skolköket. Skolledningen har i hemlighet filmat kökspersonalen och menar att det finns bevis för att de tagit med sig mat hem.
– Hon har stulit råvaror som skulle användas i verksamheten.

Företrädaren upprepar och säger att det handlar om ”ansenliga mängder råvaror”

– Vad är det för råvaror, frågar domaren.

– Varor till mellanmål och frukost, som frukt yoghurt, ost, bröd och mjölk. Det är den maten det gäller.

I skolan har det enligt kökspersonalen sedan länge varit en praxis att mat som skulle slängas fick tas om hand. Men nu gäller det inte den maten, enligt stadens juridiska ombud.
– Om de har tagit hem mat som ska kasseras är det brott mot rutinerna, men målet idag gäller råvarorna.

De har alltså packat flera väskor med ost..?

Sedan ändrar hon sig och säger att det handlar om ”ansenliga mängder mat som inte varit varmhållen”, och kvinnorna sägs ha ”packat flera väskor med ost”. Som bevismaterial hänvisar hon till den inspelning som har gjorts i skolans kök. Med dolda kameror som satts upp utan tillstånd.

Domaren låter tveksam när han försöker sammanfatta läget:
– De har alltså packat flera väskor med ost..?

Sedan vänder han sig till den anklagade.
– Har ni tagit mat som det gjorts gällande?

Magnus Jönsson förklarar att maten som har tagits ut är mat som ska kastas eller tas med till fritids eller personalrummet. Det kastas mycket mat och det har sedan länge varit etablerat att i stället för att kasta maten så äts den upp av alla.

Att stjäla mat är inte okej

Domare Patrik Alm undrar vad skolledningen har sagt om detta.

– Skolledningen har bytts ut åtta gånger under de senaste åren. Men förfarandet har varit tillåtet sedan många år, säger Magnus Jönsson.

Domaren tittar i papperen han har framför sig. Han upprepar:
– Yoghurt, ost och bananer…

Stockholm stads företrädare hävdar att det inte handlade om mat som skulle kasseras.
– Det var yoghurt och bananer som skulle användas på fritids två dagar veckan därpå. Att stjäla mat är inte okej.

Utgången mat som saknar värde kan väl inte betraktas som stöld?

Magnus Jönsson ställer en fråga, som får alla i salen att tystna ett ögonblick.
– Skulle ni ändra uppfattning om det visar sig att det var utgången mat? Utgången mat som saknar värde kan väl inte betraktas som stöld?

Den sortens invändningar vill domaren inte ta upp till diskussion.

Stockholm stads företrädare undrar vad skolsekreteraren över huvud taget gjorde i köket. Hon tillhörde inte kökspersonalen.

– Hon har haft ansvar för att beställa varor till alla personalkonferenser och arbetsmöten som äger rum varje vecka. Dessutom var det hon som instruerade vikarier i köksrutiner med mera. Dessutom är det flera av kvinnorna som bara äter halalamat och därför hade de sina egna matlådor i skolkökets kylskåp, förklarar Magnus Jönsson.

Efter nästan två timmar blir det paus. Kollegan väntar på en bänk utanför, snart är det hennes tur. Båda kvinnorna är skakade, tårarna är inte långt borta.

– Det är hemskt, säger kvinnan, som varit skolsekreterare. Det är hemskt. Jag har aldrig stulit någonting. Istället har jag bakat och lagat mat hemma i stort sett varje vecka och bjudit personalen på, även cheferna.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Solna tingsrätt, byggnaden, utifrån.
Här inne skedde muntliga förberedelser inför huvudförhandlingarna mot de avskeda kvinnorna i Hjulsta grundskola.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Efterkristiden börjar nu

Vi är fortfarande mitt i krisen, eller kanske i dess början, men det är också hög tid att prata om vad som kommer sedan. #EfterCorona är ett initiativ av Kontext Press där Nyhetsbyrån Järva är en av de aktörer som kommer att medverka.

Alla namn ryms inte i texten

De som skjuter finns här. De lever bland oss, de lever som vi. Offren fanns här, de levde bland oss, de levde som vi. Det är inte nytt för mig eller för någon annan. För det är inte första, inte andra, inte ens tredje gången det händer. Alla namn kan inte rymmas i texten.

De drog ut 16 av hans tänder

Ali Salad Gelle har länge haft problem med sina tänder. Han sökte hjälp hos socialtjänsten i Rinkeby-Kista och en tandvårdsbehandling inleddes. När tandläkaren dragit ut 16 tänder, fick Ali avslag på ersättning för resterande tandvård.

Nu lanseras utbildning i ledarskap och föreningsliv

Raoul Wallenberg Academy och Fryshuset arrangerar i samarbete en utbildning i ledarskap inom föreningslivet. Utbildningen görs inom projektet Non-Silence Generation som har syftet att ge ungdomar möjlighet att engagera sig i föreningar och få kunskaper i hur de kan förbättra samhället.