Efter Folkhälsomyndighetens nya lokala allmänna råd ställer både Rinkeby Centrum och Tensta Centrum in sina halloweenfiranden under helgen. 

På torsdagen införde Folkhälsomyndigheten nya lokala allmänna råd i bland annat Stockholms län. Folkhälsomyndigheten uppmanar bland annat människor att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum.

Inte minst i Järva påverkas köpcentrumen av de nya råden. Rinkeby Centrum och Tensta Centrum skulle ha anordnat halloweenfiranden som nu ställs in.

– Vi ställer in firandet på grund av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten för att undvika att för många människor vistas i centrumet samtidigt.

Även Tensta Centrum ställer in sitt planerade halloweenfirande

– Butikerna är öppna som vanligt, men vi vill inte locka massor med människor till vårt centrum med aktiviteter, för det går ju direkt emot de nya allmänna råden, säger Igor Borg, förvaltare på Rinkeby Centrum.

Även Tensta Centrum ställer in sitt planerade halloweenfirande. Rinkeby Centrum ägs tillsammans med Tensta Centrum av fastighetsbolaget Fastpartner.

Centrumgruppen, där även Hässelby gård Centrum ingår, ska under nästa vecka hålla sammanträde för att planera hanteringen de nya allmänna råden.

Eleni Terzitane

 

Här är den nya allmänna råden som gäller för den som vistas i Stockholm län:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vad är det som låter i Tensta centrum?

Under varma sommarkvällar brukade Dilan Aksoy ha fönstret öppet. Men ett ihållande oljud gör det omöjligt. – Det började för några kvällar sedan. Har de satt upp nya knarkskrämmor?

Inbrott i Kista galleria imorse

Tidigt på onsdagsmorgonen misstänker polisen att minst fyra maskerade gärningspersoner har gjort inbrott i en av butikerna i Kista galleria.

Den 31 juli blir 50 familjer i Tensta utan bostad

Sista juli kommer 50 barnfamiljer att sägas upp från sina lägenheter på Elinsborgsbacken 7 i Tensta. SHIS bostäder har inga ersättningslägenheter att erbjuda.  – Familjerna har ett eget ansvar, säger stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

Gunilla Lundgren fick årets Katarina Taikon-pris

Författaren Gunilla Lundgren, som i mer än 30 år har arbetat med barn och elever i Rinkeby, fick årets Katarina Taikon-pris. – Jag är så oerhört glad och tacksam för det här fina priset, sade Gunilla Lundgren vid prisutdelningen i Stockholms stadshus.