Tensta konsthalls nya stadsvandring öppnar dörrarna till områdets kultur- och litteraturhistoria. Stadsvandringen, som är ett samarbete med Tensta och Kista bibliotek, går att genomföra coronasäkert såväl hemma från soffan som på plats i Tensta. Allt som behövs? Ett par hörlurar och en karta.

Under sommaren startade Tensta konsthall sin nya satsning i form av en digital stadsvandring. Konsthallen, som vanligtvis håller i guidade vandringar för grupper, möjliggör nu för en smittsäker variant som går att gå på egen hand.
– Det är förstås trevligt att gå vandringen i grupp men under pandemin kan man gå den själv, eftersom att alla ljudslingor ligger uppe på soundcloud. Det är åtta stycken stationer med konst- och litteraturfokus som vi satt ihop med biblioteken. Vandringen startar här vid konsthallen och fortsätter bort mot Tensta träff, via Gullingeskolan bort till Spånga kyrka och tillbaka hit, säger Cecilia Widenheim, chef på Tensta konsthall.

Vandringen, som täcker allt från konstnären Siri Derkerts skulptur på Gullingeskolan till författaren Lena Anderssons debutroman samt Sam Hultins lesbiska vandring är enkel att ta del av både hemma framför en skärm och på plats. Samtidigt ser Cecilia Widenheim detta som en möjlighet för fler att upptäcka mer av Tensta:
– Många tar tunnelbanan till Tensta konsthall, ser en utställning här och åker tillbaka igen. Ibland köper man med sig något hos frukthandlaren på torget men går kanske inte runt så mycket i området i övrigt. Och det finns ju massor att se, menar hon.

Hörlurar och karta finns att låna på Tensta konsthall. Vandringen går också att höra hemifrån via soundcloud.

Nina Elmi

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Filmen som är ett måste i höst

Spike Lees Blackkklansman är ett måste under biohösten. En kostymfilm med referenser…

E4an släpper sin första EP

Rinkeby-duon E4an släppte sin första EP Atlanta. Duon slog igenom 2020 med singeln ”Intro” och ”Hype” och har fortsatt släppa musik med artister som Yasin och 1.Cuz.

Alma-priset är en festlig angelägenhet i Hjulsta grundskola

Årets Alma-pristagare är den franska författaren Jean-Claude Mourlevat. I Hjulsta grundskola jobbar barnen under våren med att lära känna författaren och hans böcker, som en del av skolans läsfrämjande verksamhet.

Paradis City placerar oss i en inte alltför avlägsen framtid

Som vanligt när jag läser en bok av Jens Lapidus förväntar jag mig ett högt tempo, karaktärer från vitt skilda skikt av samhället och en spegling av klyftorna och av olika strömningar och företeelser som finns mer eller mindre öppet runt omkring oss.  Jag blir inte besviken.