Tensta konsthalls nya stadsvandring öppnar dörrarna till områdets kultur- och litteraturhistoria. Stadsvandringen, som är ett samarbete med Tensta och Kista bibliotek, går att genomföra coronasäkert såväl hemma från soffan som på plats i Tensta. Allt som behövs? Ett par hörlurar och en karta.

Under sommaren startade Tensta konsthall sin nya satsning i form av en digital stadsvandring. Konsthallen, som vanligtvis håller i guidade vandringar för grupper, möjliggör nu för en smittsäker variant som går att gå på egen hand.
– Det är förstås trevligt att gå vandringen i grupp men under pandemin kan man gå den själv, eftersom att alla ljudslingor ligger uppe på soundcloud. Det är åtta stycken stationer med konst- och litteraturfokus som vi satt ihop med biblioteken. Vandringen startar här vid konsthallen och fortsätter bort mot Tensta träff, via Gullingeskolan bort till Spånga kyrka och tillbaka hit, säger Cecilia Widenheim, chef på Tensta konsthall.

Vandringen, som täcker allt från konstnären Siri Derkerts skulptur på Gullingeskolan till författaren Lena Anderssons debutroman samt Sam Hultins lesbiska vandring är enkel att ta del av både hemma framför en skärm och på plats. Samtidigt ser Cecilia Widenheim detta som en möjlighet för fler att upptäcka mer av Tensta:
– Många tar tunnelbanan till Tensta konsthall, ser en utställning här och åker tillbaka igen. Ibland köper man med sig något hos frukthandlaren på torget men går kanske inte runt så mycket i området i övrigt. Och det finns ju massor att se, menar hon.

Hörlurar och karta finns att låna på Tensta konsthall. Vandringen går också att höra hemifrån via soundcloud.

Nina Elmi

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Yasin prisas med sin första grammis

Yasin prisades för Årets hiphop under Grammisgalan igår kväll. Den uppmärksammade rapartisten var nominerad i sammanlagt fyra kategorier.

Konstverk av avlagda strumpbyxor

På Husby Konsthall visas en utställning med verk av Iryna Hauska. Besökarna får samtidigt lära sig konsten att skapa konst i ett annorlunda material – nämligen strumpbyxor.

Modeveckan avslutades med vernissage på Tensta konsthall

Modeveckan under påsklovet på Tensta konsthall avslutades i fredags med vernissage. Temat var remake design och deltagarna fick lära sig olika metoder i att återskapa plagg. – Ungdomarna hade verkligen ett hållbarhetstänk. Någon klippte exempelvis ut ett tyg och skapade en topp av det, och använde sedan restbitarna till att göra en väska, säger Felicia Åström, en av ledarna i kursen.

Ny konst av Järvas unga på Kista busstorg

Du som passerar Kista busstorg kommer till och med mars kunna ta del av en ljusinstallation som skapats av ungdomar i området.