Tensta konsthalls nya stadsvandring öppnar dörrarna till områdets kultur- och litteraturhistoria. Stadsvandringen, som är ett samarbete med Tensta och Kista bibliotek, går att genomföra coronasäkert såväl hemma från soffan som på plats i Tensta. Allt som behövs? Ett par hörlurar och en karta.

Under sommaren startade Tensta konsthall sin nya satsning i form av en digital stadsvandring. Konsthallen, som vanligtvis håller i guidade vandringar för grupper, möjliggör nu för en smittsäker variant som går att gå på egen hand.
– Det är förstås trevligt att gå vandringen i grupp men under pandemin kan man gå den själv, eftersom att alla ljudslingor ligger uppe på soundcloud. Det är åtta stycken stationer med konst- och litteraturfokus som vi satt ihop med biblioteken. Vandringen startar här vid konsthallen och fortsätter bort mot Tensta träff, via Gullingeskolan bort till Spånga kyrka och tillbaka hit, säger Cecilia Widenheim, chef på Tensta konsthall.

Vandringen, som täcker allt från konstnären Siri Derkerts skulptur på Gullingeskolan till författaren Lena Anderssons debutroman samt Sam Hultins lesbiska vandring är enkel att ta del av både hemma framför en skärm och på plats. Samtidigt ser Cecilia Widenheim detta som en möjlighet för fler att upptäcka mer av Tensta:
– Många tar tunnelbanan till Tensta konsthall, ser en utställning här och åker tillbaka igen. Ibland köper man med sig något hos frukthandlaren på torget men går kanske inte runt så mycket i området i övrigt. Och det finns ju massor att se, menar hon.

Hörlurar och karta finns att låna på Tensta konsthall. Vandringen går också att höra hemifrån via soundcloud.

Nina Elmi

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Cherrie får Stockholms stads hederspris 2019

Cherrie, eller Sherihan Hersi, får ett av Stockholms stads hederspris 2019. Hon ”har en stämma som smeker betongen” heter det i prismotiveringen.

Gå bara, del 6: Etiopien

Det här är del 6 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdis långa flykt från Somalia har börjat och han möter andra i samma situation. På en resa full av svårigheter kränkningar och total ofrihet.

Samisk teater på Kista bibliotek

I söndags var det ett samiskt evenemang för barn på Kista bibliotek. Det spelades en interaktiv teaterföreställning där barnen bland annat fick lära sig att jojka, samernas egna berättande, sångstil.

Husbys konstnärer ställer ut

Husby Konst & Hantverksförening hade vernissage i helgen. Inte mindre än 56 av föreningens medlemmar ställer ut sina alster i konsthallen.