Som väntat beslutade Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd på torsdagskvällen att lägga ned Ungdomens Hus och Reactor.
– Jag vill, att så många ungdomar som möjligt ska vara med och utforma den nya verksamheten, sade nämndens ordförande Benjamin Dousa.

Mötet i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista inleddes i vanlig ordning med en kortare genomgång från förvaltningen. Men punkten alla väntade på var nummer 14. Den som handlade om Ungdomens Hus och Reactor.

Socialdemokrater och vänsterpartiet ville skjuta upp frågan, eftersom de ansåg att styrdokumentet om framtiden för Ungdomens Hus och Reactor var bristfälligt. 

Moderater, kristdemokrater, liberaler, centern, miljöpartiet och sverigedemokraterna var överens. Ungdomens Hus och Reactor ska läggas ned

– Vi saknar mycket i förslaget, varken vilka resurser som finns redovisas, inte heller något förslag till lokal. Och vem ska leda alla verksamheter om man vill göra sig av med personalen? Förslaget är så ofullständigt att vi inte kan ta ställning till det, sade Elvir Kazinic, socialdemokraterna.

Vänsterpartiets Veronica Stiernborg instämde i socialdemokraternas förslag.
 – Om ni verkligen beslutar om detta ikväll, då hoppas jag att alla ni träffar de ungdomar som berörs av det här beslutet. I den här stadsdelen brukar det klagas på att ungdomarna hänger ute, men samtidigt stänger man deras träffpunkter.

Veronica Stiernborg konstaterade att området är upprört av förslaget till beslut. Både forskare och näringsliv har gått ut och betonat att både ungdomar och personal måste vara delaktiga i sådana här beslut.

– Får personalen jobba kvar i verksamheten? Många av dem har ett otroligt förtroendekapital bland ungdomar och föräldrar, sade Veronica Stiernborg.

Varför nyrekrytera när det finns kompetent personal?

Stadsdelsdirektör Susanne Leinsköld svarade att ingen personal ska bli uppsagd.
– Men vi kommer att nyrekrytera, det finns personal som kan jobba vidare, men vi hoppas hitta fler kompetenser.

 – Varför nyrekrytera när det finns kompetent personal? Vilka kompetenser är det personalen saknar, frågade Veronica Stiernborg.

På den frågan fick hon inget konkret svar. Det enda som Susanne Leinsköld sade var att det behövs en jämnare könsfördelning bland personalen.

Oppositionens förslag att skjuta upp ärendet röstades ned efter votering. Därefter fattades beslutet. Moderater, kristdemokrater, liberaler, centern, miljöpartiet och sverigedemokraterna var överens. Ungdomens Hus och Reactor ska läggas ned.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De vill köpa sina lägenheter i Rinkeby

 Intresset av att ombilda hyresrätter till bostadsrätter har varit obefintligt i Rinkeby. Men nu har det bildats ett nätverk för boende som vill köpa sin lägenhet, utan att bilda bostadsrättsförening. – Vi vill ha ett andelsägande, som de har i Botkyrka, säger Mohamed Hagi Farah. 

Läslandet kommer till Rinkeby

På sportlovet smyger Läslandet igång en verksamhet i Rinkeby Folkets Hus och kommer finnas där varje fredag. Läslandet är en del av Läsfrämjarinstitutets verksamhet och riktar sig till barn mellan 3 och 11 år och deras vuxna.

Sista dagen idag för sommar på torget i Kista

Samarbetet Goda grannar har under tre veckors tid haft verksamheter för barn och ungdomar varje dag mellan 11 och 16 på Kista torg. – Det är femte året i rad, som vi anordnar det här, säger Mustafa Ahmed från Kista träff.

Nu är det (snart) jul igen

Lucior och tomtar trängdes framför skyltfönstret i Rinkeby Centrum. Det var barnen…