Asylsökande i Stockholm får inte längre bosätta sig var som helst. Om de hittar boende i Rinkeby, eller i vissa delar av Husby, Tensta och Skärholmen förlorar de sina bidrag. Det har majoriteten i Stockholms stad beslutat.

Lagen om eget boende, EBO-lagen, infördes 1994 av den dåvarande borgerliga regeringen. Den innebar att asylsökande har kunnat välja bort Migrationsverkets anläggningsboenden och istället ordna sitt boende på egen hand, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt statliga ekonomiska stöd.

Den nya EBO-lagen innebär att asylsökanden som bosätter sig i dessa områden förlorar sin ersättning. Reglerna infördes 1 januari och börjar gälla från den 1 juli 2020.

– Vi kommer att noga följa utvecklingen för att se om detta ger avsedda effekter i Stockholm, sade Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Fem personer från Al-Azharskolan häktade

Fem personer med koppling till Al-Azharskolan har gripits för ekonomisk brottslighet. En…

Pumpa-party

En solig septembersöndag i ett kolonilottsområde i Hjulsta har föreningen Den gulliga…

Idriz Idrizi skriver psykologiska thrillers för unga

Nu har Idriz Idrizi kommit ut med sin andra ungdomsbok Stalkern. – Det är en fristående fortsättning på min första bok Häxan.

Tre dagar i hälsans tecken i Rinkeby centrum

VVad har Carolina Klüft, Mikaela Laurén och Martin Lidberg gemensamt?Jo, de har alla varit bäst i världen i sina resepktive sporter. Dessutom kommer de att delta på hälsomässan i Rinkeby centrum.