Asylsökande i Stockholm får inte längre bosätta sig var som helst. Om de hittar boende i Rinkeby, eller i vissa delar av Husby, Tensta och Skärholmen förlorar de sina bidrag. Det har majoriteten i Stockholms stad beslutat.

Lagen om eget boende, EBO-lagen, infördes 1994 av den dåvarande borgerliga regeringen. Den innebar att asylsökande har kunnat välja bort Migrationsverkets anläggningsboenden och istället ordna sitt boende på egen hand, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt statliga ekonomiska stöd.

Den nya EBO-lagen innebär att asylsökanden som bosätter sig i dessa områden förlorar sin ersättning. Reglerna infördes 1 januari och börjar gälla från den 1 juli 2020.

– Vi kommer att noga följa utvecklingen för att se om detta ger avsedda effekter i Stockholm, sade Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hagi Farahs tur att få blommor

På Rinkeby-Kistas nämndmöte fick medborgarvärden Mohamed Hagi Farah blommor.  – Han brukar alltid dela ut blommor när folk slutar, nu är det han som får blommor eftersom han går i pension, sade nämndens ordförande, Benjamin Dousa.

En sista tävling i Järva Discgolfpark

Under helgen spelades kanske den allra sista tävlingen i Järva Discgolfpark. Då avgjordes Stockholm Discgolf Open. Före finalen på söndagen genomfördes också en manifestation för att rädda parken.

Rinkeby United kvar i division 4

Besvikelsen var stor när det stod klart att Rinkeby United inte lyckades avancera upp till fotbollens division 3.

”Tvättstugan är svår att ersätta”

Tvättstugan på Degerbygränd har totalförstörts.  – Det var en tvättstuga för mer än 1000 hushåll, sade Lars Nylund, fastighetschef på Familjebostäder, som var med vid nämndmötet i Rinkeby-Kista.