Nyhetsbyrån Järva har tilldelats Katarina Taikon-priset. Priset uppmärksammar och belönar människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad.

Idag var vi på plats i Stadshuset för att ta emot Katarina Taikon-priset som vi delar med barnrättsorganisationen Maskrosbarn. 

Katarina Taikon-priset instiftades 2015 av Stockholms stad och delas ut årligen till privatpersoner eller organisationer. Prissumman är 100 000 kronor och i år delar Nyhetsbyrån Järva det med Maskrosbarn.

Juryn för Katarina Taikon-priset består av Angelica Ström (dotter till Katarina Taikon), Thomas Hammarberg (före detta diplomat, EU-kommissionär för mänskliga rättigheter, FN-rådgivare med mera), Madeleine Kaharascho Fridh (FI), Birgitta Rydell (L), och Katarina Luhr (miljö-och klimatborgarråd, MP).

Deras motivering lyder så här:

”Nyhetsbyrån Järva är en ideellt driven webbtidning som förmedlar lokal journalistik från och om området Järva i Stockholm. Nyhetsbyråns ambition är att utveckla ett samarbete med Järvaborna och utbilda lokala reportrar.

Genom att lyfta fram röster från Järva och stimulera kvartersjournalistik bidrar Nyhetsbyrån Järva till att tillgängliggöra information och lyfta rösterna från medborgare som inte brukar höras eller synas i konventionell media.

Nyhetsbyrån är ett ideellt och lokalt initiativ som ger möjlighet för Järvaborna att med egna ord skildra sin verklighet i Järva och därmed påverka berättelsen om området och dess invånare. Det är ett angeläget bidrag till en stärkt demokratisk dialog. Nyhetsbyrån Järva verkar därmed i samma anda som Katarina Taikon när hon initierade en tidskrift om rättigheter även för romer.

Nyhetsbyrån Järva är ett viktigt initiativ för demokratin, för det fria ordet och yttrandefriheten, för rätten för varje invånare och inte minst barn och unga att få höras och synas i vårt Stockholm och i vårt samhälle.”

Nedan följer grundaren och chefredaktören Kerstin Gustafsson Figueroas tacktal:

”Tack!

Vi är jätteglada att vi får ta emot Katarina Taikon-priset! Som vi har väntat!

Vi som är här idag är Eleni Terzitane, Ifrah-Degmo Mohamed, Anna Nygård, Fatuma Abdullahi Mohamed och jag som heter Kerstin Gustafsson Figueroa.

Lokala medier ska granska makten, informera och rapportera om det som händer. Lokal journalistik är en förutsättning för demokratin. Men över 100 av landets 290 kommuner saknar idag en lokal redaktion. Och utvecklingen går inte åt rätt håll.

Stockholms förorter glöms bort, i det område som vi bevakar bor 70 000 personer. Etablerade medier gör enstaka besök hos verkligheten, men mer blir det inte.

Vi som gör NBJ tror på kraften i lokala nyheter.

Idag handlar diskussionen i media om representation. Men spelar det någon roll om vad det är för journalister som skriver artiklar, producerar radio eller TV? Betyder det något i vilket land de är födda, hur gamla de är och vilken klass de tillhör?

Det är vi övertygade om – tillträde till medierna handlar om makt och inflytande i samhället – därför startade vi Nyhetsbyrån Järva i juni 2018. Sedan dess har vi publicerat över 1400 artiklar.

Vi är en daglig lokaltidning, som under två år arbetat ideellt, men professionellt.

Idag är vi ett aktiebolag, och inom kort ska vi sprida ägandet och sälja aktier. NBJ ska bli Järvas egen tidning.

Men det är inte bara vi, som är här idag, som gör Nyhetsbyrån Järva, utan många fler.

Och nu tänker jag berätta vilka de är, och jag kommer bara nämna förnamn, något som vi inte brukar göra. Till deltagarna i kursen i lokal journalistik – som jag håller nu för tredje året i rad – brukar jag säga att bara små barn och hundar omnämns enbart med förnamn.

Men nu gör jag ett undantag.

Här kommer namnen på dem som alla bidrar till Nyhetsbyrån Järva:

Yasemin
Krista
Panayotis
Nikoletta
Badri
Halima
Manel
Fatma
Zamzam
Awo-Nada
Sara
Fatuma
Dini
Mohammed
Mustafa
Yasser
Taha
Brandon
Said
Evis
Hodan
Inga
Hagi Farah
Dine
Eva
Alejandra
Anders
Aysha
Arne
Ali
Mats
Rashid
Awad
Juan
Ulf
Jörgen
Ulla
Mirja
Diana
Hilin
Mohamed
Viktor
Luay
Kahin
Mårten
Philip
Michael
Ann-Margarethe
Sirpa
Helena
Elvir
Galina
Veronica
Banar
Maryan
Sara
Fatuma
Svante
Niso 
Najma
Ayoub
Sharmarke
Anette
Seluah
Christina
Murre
Elsa
Jenny
Ilyas
Rayan
Rihab
Karl-Gustav
Mustafa
Annika

Har jag glömt någon – må jag vara förlåten.

Det är vi som gör Nyhetsbyrån Järva. Tack!”

Till sist vill vi säga ett stort tack till alla som läser oss. Tack för att ni möjliggör att vi kan fortsätta driva lokaljournalistik som ger en värdig skildring av förorten. Vi gör det här tillsammans!

Redaktionen
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Färre än väntat besökte vaccinationsbussen

När Nyhetsbyrån Järva besökte Region Stockholms vaccinationsbuss på filmfestivalens område, satt det några personer och väntar på att få sin första eller andra dos. En man står lite vid sidan av och väntar på sitt barnbarn, som är på väg att möta honom vid bussen, för att få sin första dos. – Ungdomar kanske inte riktigt kommer sig för att gå in i appen och boka en tid, då är det här med drop-in en jättebra idé, säger han.

En omdiskuterad park för discgolf

I slutet av september togs beslut i Kyrkogårdsnämnden om att börja bygga…

Här övervakar polisens drönare Rinkeby

Om du hör ett svagt surrande och ser ett blinkande ljus på himlen så kan det vara polisens drönare som nu regelbundet börjat övervaka Järvas invånare från luften.

I Husby hittar ni redaktionen denna vecka!

Denna vecka sitter redaktionen, som består av fyra sommarjobbande reportrar och undertecknad, på Folkets Husby. Kom gärna och hälsa på. Det kan hända att reportrarna är ute på uppdrag, men någon av oss är på plats.