Nyhetsbyrån Järva har tilldelats Katarina Taikon-priset. Priset uppmärksammar och belönar människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad.

Idag var vi på plats i Stadshuset för att ta emot Katarina Taikon-priset som vi delar med barnrättsorganisationen Maskrosbarn. 

Katarina Taikon-priset instiftades 2015 av Stockholms stad och delas ut årligen till privatpersoner eller organisationer. Prissumman är 100 000 kronor och i år delar Nyhetsbyrån Järva det med Maskrosbarn.

Juryn för Katarina Taikon-priset består av Angelica Ström (dotter till Katarina Taikon), Thomas Hammarberg (före detta diplomat, EU-kommissionär för mänskliga rättigheter, FN-rådgivare med mera), Madeleine Kaharascho Fridh (FI), Birgitta Rydell (L), och Katarina Luhr (miljö-och klimatborgarråd, MP).

Deras motivering lyder så här:

”Nyhetsbyrån Järva är en ideellt driven webbtidning som förmedlar lokal journalistik från och om området Järva i Stockholm. Nyhetsbyråns ambition är att utveckla ett samarbete med Järvaborna och utbilda lokala reportrar.

Genom att lyfta fram röster från Järva och stimulera kvartersjournalistik bidrar Nyhetsbyrån Järva till att tillgängliggöra information och lyfta rösterna från medborgare som inte brukar höras eller synas i konventionell media.

Nyhetsbyrån är ett ideellt och lokalt initiativ som ger möjlighet för Järvaborna att med egna ord skildra sin verklighet i Järva och därmed påverka berättelsen om området och dess invånare. Det är ett angeläget bidrag till en stärkt demokratisk dialog. Nyhetsbyrån Järva verkar därmed i samma anda som Katarina Taikon när hon initierade en tidskrift om rättigheter även för romer.

Nyhetsbyrån Järva är ett viktigt initiativ för demokratin, för det fria ordet och yttrandefriheten, för rätten för varje invånare och inte minst barn och unga att få höras och synas i vårt Stockholm och i vårt samhälle.”

Nedan följer grundaren och chefredaktören Kerstin Gustafsson Figueroas tacktal:

”Tack!

Vi är jätteglada att vi får ta emot Katarina Taikon-priset! Som vi har väntat!

Vi som är här idag är Eleni Terzitane, Ifrah-Degmo Mohamed, Anna Nygård, Fatuma Abdullahi Mohamed och jag som heter Kerstin Gustafsson Figueroa.

Lokala medier ska granska makten, informera och rapportera om det som händer. Lokal journalistik är en förutsättning för demokratin. Men över 100 av landets 290 kommuner saknar idag en lokal redaktion. Och utvecklingen går inte åt rätt håll.

Stockholms förorter glöms bort, i det område som vi bevakar bor 70 000 personer. Etablerade medier gör enstaka besök hos verkligheten, men mer blir det inte.

Vi som gör NBJ tror på kraften i lokala nyheter.

Idag handlar diskussionen i media om representation. Men spelar det någon roll om vad det är för journalister som skriver artiklar, producerar radio eller TV? Betyder det något i vilket land de är födda, hur gamla de är och vilken klass de tillhör?

Det är vi övertygade om – tillträde till medierna handlar om makt och inflytande i samhället – därför startade vi Nyhetsbyrån Järva i juni 2018. Sedan dess har vi publicerat över 1400 artiklar.

Vi är en daglig lokaltidning, som under två år arbetat ideellt, men professionellt.

Idag är vi ett aktiebolag, och inom kort ska vi sprida ägandet och sälja aktier. NBJ ska bli Järvas egen tidning.

Men det är inte bara vi, som är här idag, som gör Nyhetsbyrån Järva, utan många fler.

Och nu tänker jag berätta vilka de är, och jag kommer bara nämna förnamn, något som vi inte brukar göra. Till deltagarna i kursen i lokal journalistik – som jag håller nu för tredje året i rad – brukar jag säga att bara små barn och hundar omnämns enbart med förnamn.

Men nu gör jag ett undantag.

Här kommer namnen på dem som alla bidrar till Nyhetsbyrån Järva:

Yasemin
Krista
Panayotis
Nikoletta
Badri
Halima
Manel
Fatma
Zamzam
Awo-Nada
Sara
Fatuma
Dini
Mohammed
Mustafa
Yasser
Taha
Brandon
Said
Evis
Hodan
Inga
Hagi Farah
Dine
Eva
Alejandra
Anders
Aysha
Arne
Ali
Mats
Rashid
Awad
Juan
Ulf
Jörgen
Ulla
Mirja
Diana
Hilin
Mohamed
Viktor
Luay
Kahin
Mårten
Philip
Michael
Ann-Margarethe
Sirpa
Helena
Elvir
Galina
Veronica
Banar
Maryan
Sara
Fatuma
Svante
Niso 
Najma
Ayoub
Sharmarke
Anette
Seluah
Christina
Murre
Elsa
Jenny
Ilyas
Rayan
Rihab
Karl-Gustav
Mustafa
Annika

Har jag glömt någon – må jag vara förlåten.

Det är vi som gör Nyhetsbyrån Järva. Tack!”

Till sist vill vi säga ett stort tack till alla som läser oss. Tack för att ni möjliggör att vi kan fortsätta driva lokaljournalistik som ger en värdig skildring av förorten. Vi gör det här tillsammans!

Redaktionen
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om att det är fler inrikesfödda än utrikesfödda som vaccinerar sig. Många har haft svårt med tidsbokningen och tvingas resa långt för vaccination. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.

Stor deportation ikväll – Blankspot följer de utvisade

Ikväll, tisdag den 10 september, planeras en av de hittills största tvångsutvisningarna till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Märsta. Men vad händer med dem som utvisas ikväll? Det vill Blankspot ta reda på.

Lekparken Gläntan har rustats upp

Lekparken Gläntan i Kista har rustats upp inför sommaren och står nu klar för allmänheten. – Det är jättebra att lekplatsen rustades upp, det behövdes verkligen, säger Lars som besökte parken med sina barnbarn under fredagen.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 26. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.