En tecknad duva illustrerar partiet Nyans.

På Järva mobiliserar nu det nybildade öppet muslimska partiet Nyans (PN) inför valet 2022. Partiets grundare och partiledare är Mikail Yüksel. Det är ett enmansparti och som ett religiöst parti också ett enfrågeparti.

Yüksel stod 2018 på valbar plats på Centerns riksdagslista, men ströks i panik för sina kontakter med turkiska Grå Vargarna, en högernationalistisk milis vars huvudfiender är kurder och islamister. En filial var alltså inget att tänka på, förstod han, och startade istället ett parti som nu ska samla islamister och muslimer. Två slagord dominerar partipropagandan:

Nu startar vi partiet för landets förorter
Nytt parti vill att muslimer får status som nationell minoritet

Yüksel har satt ihop en kravkatalog. Den går från ”positiv särbehandling med hänsyn tagen till ras eller etnicitet” till ”jämlikhetsdatabas”. Det betyder att han kräver ”statistik utifrån etnisk grupptillhörighet”.

För några år sedan avslöjades att polisen hade registrerat alla romer i Skåne, båda småbarn och avlidna. Det var mot lagen, sa domstolen. Parti-, åsikts-, religiös och etnisk registrering är lyckligtvis totalförbjuden i svensk lag. Tack vare vänsterns kamp på 1960-talet lagstiftades det 1969 om det förbudet. Bara namn, kön och personnummer gäller, inget annat.

Alla skulle ha registrerats av Säpo!

Tänk om detta förbud inte funnits när vänsterflyktingar på 1970-talet kom från Afrika, Latinamerika och Mellanöstern. Alla skulle ha registrerats av Säpo! Idag med algoritmer och polissamarbetet, hur många av dessa skulle inte trakasseras på flygplatser världen runt? Hamna på no fly-listor!

Det måste förvåna både polisen och SD att ett invandrarparti kräver registrering. Varför kräver Yüksel det? Hur anonym tror han att registreringen skulle bli? Äldre politiska flyktingar på Järva vet med vilka diktaturer Säpo samarbetade. Till exempel den grekiska och turkiska.

Nyans vill vara partiet mot alla andra partier

Nyans är ”minoritetsvänligt”, upprepar Yüksel. ”Majoriteten” är alltså den politiska motståndaren. Att denna majoritet skulle vara långt större än SD-sfären är själva poängen med att lansera ett öppet muslimskt parti. Nyans vill vara partiet mot alla andra partier. Hur mycket får ett sånt parti igenom i praktisk politik?

Yüksel kräver att ”muslimer och afrosvenskar erkänns som en nationell minoritetsgrupp i grundlagen”. De som lockas av Nyans, fundera på vad kravet innebär. Peka ut minoritet i ett högerpopulistiskt Sverige betyder mer diskriminering. Gå bara till Danmark, där finns minoritetslagar, och alla går emot invandrarna.

I Sverige klassas inga människor som minoriteter. De som känner sig som samer, judar, romer, tornedalingar eller sverigefinnar har inte någon minoritetsstatus. Det är språket och delvis kulturen som erkänts vara en bortglömd del i den svenska historien. Inget utesluter dem, inget privilegium har de. Kräva att religion och kanske hudfärg skrivs in i grundlagen är att gå flera hundra år bakåt i svensk historia.

Yüksel fantiserar att bli ledare för Orten

”Minoritetsvänliga” Yüksel fantiserar att bli ledare för Orten, därför låtsas han att Orten är en kompakt minoritet som just behöver honom som ledare. Progressiva i och utanför kämpar emot segregationen, Yüksel vill utnyttja segregationen. Till och med permanenta den som i till exempel Beirut. Hans motståndare är alltså vänstern, se citaten som följer:

Yüksel om Socialdemokratin i högerextrema Bulletin: Dagens socialdemokrater har börjat kopiera politik från Sverigedemokraterna. … Jimmie Åkesson är ärlig som vanligt. Han har ingen dold agenda… Vi profilerar oss som Sveriges enda antirasistiska parti.

När riksdagsledamoten Jallows (V) utsatts för rasistiska hatkommentarer syntes Yüksel i flera memes på facebook : Vänsterpartiet påstår sig vara ett antirasistiskt parti, men kan inte ens stå upp för sina egna politiker. Det är dags för Vänsterpartiet att sluta hyckla om antirasism.

Socialdemokraterna är i sin dolda agenda smygrasister och vänsterpartister låtsas bara vara antirasister. Detta ska alltså Nyans valarbetare stå på Rinkeby Torg, Tenstagången och i Husby Centrum och föra ut till järvaborna.

Nyans är idag organiserat i storstäderna och i ett 20-tal mellanstora kommuner. S, MP och V får i Orten lätt 70-75 procent av rösterna. Nyans väljare måste alltså komma från vänstern. I alla tidigare val har islamister hårdhänt på Järva skrämt till valskolk. Nu ska dessa skrämma till att rösta på Nyans. Ska de som tidigare representerat Socialdemokratin eller Vänsterpartiet i parlamentariska församlingar säga att de lurat sina väljare?

Jag vill höra av Nyans ledande på Järva, vare sig de tidigare varit röstskolkande islamister, organiserade socialdemokrater eller vänsterpartister, hur de islamseparatistiska högerkrav som Yüksel för fram skulle lösa Ortens problem. Nyhetsbyrån Järva är rätt forum för det.

Karl-Gustav Köhler
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Öppet brev till Anna König Jerlmyr

Lördagen den 4 maj var det dags för Rinkeby empowerment, ett evenemang på Rinkebystråket för att i första hand lyfta tjejer och kvinnor i orten.

Målet med vårt arbete är ett tryggare Järva

Trygga Järva är ett nätverk av civilsamhällesaktörer verksamma i Järvaområdet, vilka började samverka i inledningen av pandemin med syftet att dela erfarenheter, stötta varandra och människor i Järva. Målet med vårt arbete är ett tryggare Järva.

Vi vill ha en plan för trygg och tillgänglig sjukvård

I fjorton år har Moderaterna styrt över sjukvården i Region Stockholm. Stora delar av vården har privatiserats och vård utanför Stockholms innerstad har i många fall tvingats lägga ner. Det behövs en generalplan för trygg och tillgänglig sjukvård.

Vilken nytta gör polisen i förskolan?

Polisen i Järva ska börja jobba mot nyrekryteringen av kriminella i förskolan, rapporterar media. Ska polisen börja stoppa sexåringar och ställa dem mot väggen för muddring?