Michael Steger
Michael Steger

Kvinnor måste utbilda sig sade någon. Refererade till en butik i Husby när hen var i utkanten av Tensta. Pekpinnarna var många från våra partiledare med det gemensamma att kunskapen om orten på riktigt lyste med sin frånvaro.

Det är klämkäcka utspel och lösryckta fragment som presenteras till TV-tittarna.

Det är klämkäcka utspel och lösryckta fragment som presenteras till TV-tittarna. De lokala åhörarna är inte relevanta. Politiskt spektakel var ett omdöme som sammanfattade partiledartalen rätt väl. Men är Järvaveckan bara dålig?
Utmaningen är främst att den är osammanhängande. Det är en del för oss i orten och generella besökare som överlag fungerar bra. Kritik finns och har funnits sedan start att förankringen på framförallt Järvafältet är låg, på tok för låg. Men det är snarare symptomatiskt eftersom en eventbyrå från stan är ansvarig.
På ett djupare plan speglar Järvaveckan Sverige rätt väl. Människor utifrån ska lösa utmaningar i orten som till stor del är skapade av människor utifrån. Och då tänker jag inte på utlandsfödda, utan människor som inte är från orten.

Något som gjorde mig glad var ett oväntat möte

Något som gjorde mig både glad och hoppfull var ett oväntat möte. När jag skulle lämna Järvaveckan första kvällen skedde det lyckosamma. Sveriges sannolikt kunnigaste riksdagspolitiker om orten lämnade området samtidigt. Vi gick och samtalade under vår gemensamma promenad upp till tunnelbanan i Tensta. Jag skulle handla och hon skulle vidare med tunnelbanan.
Att få ett eget långt samtal med denna politiker var en ynnest. Hennes kunskap om både Sverige och Somalia är stor. Hon vet hur det är att vara ung välutbildad hijabi i Sverige, hon är själv socionom. Även om hon är från Göteborg så vet hon hur förorter som Järva fungerar, med dess styrka och utmaningar.
Det är första gången jag hör en riksdagspolitiker med riktigt djup
kunskap om orten. Jag inbillar mig att det är totalt avgörande för Sveriges
möjligheter att fatta kloka och riktiga beslut om det som vi kallar orten, särskilt utsatta områden, utanförskapsområden. Ja, namnen är många, orten är kanske det mest demokratiska eftersom vi själva ofta refererar till orten.

Leila Ali Elmi är bland det bästa som hänt Sveriges riksdag

Jag förstår att resan varit oerhört tuff för henne. Hon berättar om det tuffa i att vara den enda hijabin i Riksdagen, att möta både strukturell rasism men även en nedlåtande syn på muslimska kvinnor som varande förtryckta. Jag känner igen så mycket från andra afrosvenska kvinnor jag känner som har framträdande roller i samhället.

Jag törs påstå att Leila Ali Elmi är bland det bästa som hänt Sveriges riksdag för hon tar med sig egen och relevant kunskap i ett antal för Sverige oerhört viktiga frågor till riksdagen.
Jag ser fram emot att träffa henne igen till hösten när hon åter kommer till Järva, för att ge unga människor både inspiration och hopp om framtiden.

Michael Steger
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det blev inte som jag tänkt, men bättre än jag hade trott

Det började lite trist. Borde man inte göra något vettigt? Allt sånt man hade skjutit upp och inte har lust att göra? Då kom jag på det som brukar locka – ett besök på Erikshjälpen i Spånga – hållplats ”Solhöjden!”

Älskar jag Sverige?

Du gamla du fria, du förringar förortsmord, du tysta du främlingsföraktare belöna jag hälsar dig vänaste land uppå jord din sol din himmel dina ängder gröna din ras din lag dina axelmakter blåbruna Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden, jag vet att du icke är sagan som du var  ja vi vill leva vi vill dö i norden ja vi vill leva men vi dör i orten

Mitt förstahandskontrakt är en lyx och en välsignelse

Vår toalett gick sönder häromdagen. Den slutade inte spola så vattnet bara rann. Vi felanmälde problemet hos hyresvärden som skickade en tekniker morgonen därpå. Eftersom toaletten hör till en hyreslägenhet i allmännyttan var det allt vi behövde göra.

Familjebostäder hyr ut till företag som gör miljonvinster

Jag bodde sju år i en jättefin nyrenoverad, men dyr, hyresrätt hos kommunala bostadsföretaget Familjebostäder i Rinkeby. Jag hade ett eget förstahandskontrakt. Men så ändrades min ekonomi och jag valde att flytta till något billigare i Rinkeby.