I Järva Folkets Park på Eggeby Gård fortsätter man att ställa ut konstnärer med anknytning till Järvafältet. Den sjätte juli hade Marcello Lentini vernissage.

När jag kommer dit sitter han utanför och snackar italienska i sin lur. Men vi går genast in och får en pratstund bland tavlorna. Han talar om att den sociala samvaron i förorten skadas av nedläggningar och omflyttningar av folk, och att det blivit svårare för konstnärer att hitta utrymme för sin verksamhet eftersom det försvinner så mycket lokaler. Men själv är han en av de konstnärer som har ateljé i huset invid manbyggnaden i Eggeby, det som användes som sjukstuga under Järvas militärtid.

Marcello Lentini kom till Sverige i början av 1980-talet efter en femårig arkitektutbildning i Florens. I början bodde han i Tensta och fortsatte plugga ett år på KTH.

Sedan har han varvat jobbet som arkitekt med måleriet. Jag frågar om det ena hänger ihop med det andra. Det är olika saker, säger han. Men så fastnar vi för en tavla där han laborerat med varianter av färgglada ansikten och det gyllene snittet. Verkligheten är inte perfekt, säger han, men vi strävar efter det perfekta. Och nog finns det en kompetens som arkitekten delar med konstnären.

Jag får syn på en tavla med ryska bokstäver och frågar om han ställt ut i Ryssland. Nej, men han hade sett en sovjetisk affisch, som det stod ЛЕНИН på och blev fascinerad av att det räckte med att lägga till ett T och stuva om lite så blev Lenin till ЛЕНТИНИ, hans eget efternamn med kyrilliska bokstäver.

Marcellos konst är mångfacetterad, från föreställande till ganska abstrakt, gärna med mycket färg. Här har han gjort ett urval från flera års produktion. En av tavlorna ingår inte i utställningen utan hänger permanent i Järva Folkets Park på Eggeby Gård. Den är från första tiden i Tensta, då det började komma elefantöron på fasaderna, säger han. Paraboler nämligen och han säger att man kunde klistra reproduktioner av kända konstverk på de stora runda ytorna – det skulle inte inverka på parabolernas funktion och förorten skulle bli som ett museum.

Vädret är vackert och juli är kanske inte den bästa tiden att ställa ut konst. Jag är nästan ensam med Marcello. Det är synd, men när jag lämnar Eggeby Gård kommer det ett gäng och man hoppas det blir fler som letar sig hit. Belöningen är Marcellos tavlor och utställningen pågår till den 23 augusti.

Mats Leander    
Lämna ett svar
You May Also Like

Åke Hodell var en poet som gjorde motstånd med ord, ord, ord, ord

Hur gör man en konstutställning om en poet? Kan man ens göra det?  Utställningen Motstånd om Åke Hodells konkreta poesi visar att det går alldeles utmärkt. Orden och bokstäverna klättrar längs golv och väggar i Tensta konsthall.

Freedom Writers är en film som alla borde se

Människor som dömer andra på grund av deras utseende är de som behöver kolla på denna film och ändra sin åsikt. En kompis rekommenderade mig att se denna film, men det jag inte var beredd på var att filmen hade en så stark handling.

Fågelholkar redo för vårens fåglar

Med sportlovet kom värmen och plötsligt hörs fåglarnas kvitter. Därför bygger barnen fågelholkar på Tensta konsthalls sportlovskollo. – Ja, vi blev inspirerade av våren och flyttfåglarna som är på väg tillbaka, säger Maria Westerlund, en bildkonstlärare som under våren arbetar i konsthallen.

Festexplosion med Det gror i betongen!

Det gror i betongen anordnade sin tredje stora fest vid Axbyplans kvartersodling i söndags. Rinkebyborna fick uppleva ett regnbågsspel av grönsaker, kultur och hjärta. Flera artister uppträdde och det såldes och skänktes nyskördade ekologiska grönsaker och bjöds på soppa, god sallad, somaliska piroger, kokosbollar och mycket mer.