Med sportlovet kom värmen och plötsligt hörs fåglarnas kvitter. Därför bygger barnen fågelholkar på Tensta konsthalls sportlovskollo.
Ja, vi blev inspirerade av våren och flyttfåglarna som är på väg tillbaka, säger Maria Westerlund, en bildkonstlärare som under våren arbetar i konsthallen.

I konsthallen råder febril aktivitet. På golvet arbetar några barn och andra sitter vid borden. Överallt står färgglada fågelholkar.

Själva holken är tillverkad redan, men barnen målar dem och en del bygger på sittpinnar för fåglarna eller balkonger.

– Min fågelholk har en balkong, säger Ariadne, 9 år.
Ariadne har varit med på konstkollot tidigare och den här gången har hon tagit med sig kompisen Sofia, 7 år.
– För mig är det första gången. Jag har satt en snögubbe på taket på min fågelholk.

Jag ska sätta upp den i ett träd på gården utanför huset där jag bor

En som är en riktigt veteran i sammanhanget är Safi, 9 år, det är fjärde gången som hon deltar i konstkollot på Tensta konsthall. Hennes fågelholk är färdig redan.
– Jag ska sätta upp den i ett träd på gården utanför huset där jag bor, säger Safi.

Tensta konsthall hör till de många konsthallar och museer som fått hålla stängt helt och hållet under pandemin. Men nu öppnar barnverksamheten upp lite försiktigt i samband med sportlovet. Intresset har varit stort och grupperna har delats in i en första och en andra del av veckan, så att så många som möjligt ska kunna gå.

– Vi tar emot tolv barn i två omgångar, sammanlagt är de 24 barn mellan sju och tolv år, säger George Chamoun, konstpedagogen som leder sportlovskollot.

Konstkollot inleddes med en liten grundkurs i ornitologi.
– Ja, vi tittade på en kort film om fåglar och så tog vi en promenad och studerade fåglarna här i området, säger George Chamoun.

På onsdag klockan 12 hänger första gruppens deltagare upp sina holkar utanför konsthallen.
– Då blir det ljud också, lovar Maria Westerlund.

Nästa installation blir på fredag klockan 13, då grupp nummer två visar sina fågelholkar.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Sportlovskollot, som är gratis, genomförs med stöd av Familjebostäder och Region Stockholm.

På påsklovet blir det modekollo på Tensta konsthall för unga från 12 år och uppåt.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tensta calling – lyssna på en radiodokumentär i fyra delar

P1:s dokumentärserie handlar om Fariah, hennes familj och vänner i Tensta. Fariah har tröttnat på våldet och dödsskjutningarna och hon har bestämt sig för att få de kriminella killarna att prata om känslor.

”Suad Ali är en modig förebild”

Årskurs 8 i Enbacksskolan har arbetat med Suad Alis bok Dina händer var fulla av liv i undervisningen i svenska. De har diskuterat hur viktigt det är med positiva förebilder och representation och eleverna har tillsammans skrivit den här texten.

Nu börjar firandet av Eid al-adha!

Vid halv tio på söndagsmorgonen är bönen i moskén i Husby över. Folk strömmar ut från lokalen. Alla är finklädda och många ställer upp för att ta familjefoton. – Den här helgen är det särskilt viktigt att umgås med familj, släkt och vänner, säger Hooda Warsame, som bor hos sin moster i Husby.

Hyresgästföreningen satsar på unga i orten

Hyresgästföreningar har dragit igång en satsning för att aktivera barn och ungdomar. – Vi vill ge makt åt unga, sade Melody Sadeghi, som är projektledare för ungdomssatsningen.