Med sportlovet kom värmen och plötsligt hörs fåglarnas kvitter. Därför bygger barnen fågelholkar på Tensta konsthalls sportlovskollo.
Ja, vi blev inspirerade av våren och flyttfåglarna som är på väg tillbaka, säger Maria Westerlund, en bildkonstlärare som under våren arbetar i konsthallen.

I konsthallen råder febril aktivitet. På golvet arbetar några barn och andra sitter vid borden. Överallt står färgglada fågelholkar.

Själva holken är tillverkad redan, men barnen målar dem och en del bygger på sittpinnar för fåglarna eller balkonger.

– Min fågelholk har en balkong, säger Ariadne, 9 år.
Ariadne har varit med på konstkollot tidigare och den här gången har hon tagit med sig kompisen Sofia, 7 år.
– För mig är det första gången. Jag har satt en snögubbe på taket på min fågelholk.

Jag ska sätta upp den i ett träd på gården utanför huset där jag bor

En som är en riktigt veteran i sammanhanget är Safi, 9 år, det är fjärde gången som hon deltar i konstkollot på Tensta konsthall. Hennes fågelholk är färdig redan.
– Jag ska sätta upp den i ett träd på gården utanför huset där jag bor, säger Safi.

Tensta konsthall hör till de många konsthallar och museer som fått hålla stängt helt och hållet under pandemin. Men nu öppnar barnverksamheten upp lite försiktigt i samband med sportlovet. Intresset har varit stort och grupperna har delats in i en första och en andra del av veckan, så att så många som möjligt ska kunna gå.

– Vi tar emot tolv barn i två omgångar, sammanlagt är de 24 barn mellan sju och tolv år, säger George Chamoun, konstpedagogen som leder sportlovskollot.

Konstkollot inleddes med en liten grundkurs i ornitologi.
– Ja, vi tittade på en kort film om fåglar och så tog vi en promenad och studerade fåglarna här i området, säger George Chamoun.

På onsdag klockan 12 hänger första gruppens deltagare upp sina holkar utanför konsthallen.
– Då blir det ljud också, lovar Maria Westerlund.

Nästa installation blir på fredag klockan 13, då grupp nummer två visar sina fågelholkar.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Sportlovskollot, som är gratis, genomförs med stöd av Familjebostäder och Region Stockholm.

På påsklovet blir det modekollo på Tensta konsthall för unga från 12 år och uppåt.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Lär känna Tenstas litteratur- och kulturhistoria genom digital stadsvandring

Tensta konsthalls nya stadsvandring öppnar dörrarna till områdets kultur- och litteraturhistoria. Stadsvandringen, som är ett samarbete med Tensta och Kista bibliotek, går att genomföra coronasäkert såväl hemma från soffan som på plats i Tensta. Allt som behövs? Ett par hörlurar och en karta.

Han förmedlar historierna om dem som vuxit upp i diasporan

Många förknippar Yusuf Hussein med Ortens bästa poet och han har varit med i Ortens bästa penna. Allt började 2018 när han vann i gruppmomentet med västerorts grymma poeter under poesi-galan. 

Bling anordnade vernissage igen

Bling och Womenisa hade en superuppskattad konstvernissage för andra gången i Kista Galleria. Ännu en gång fick både lokala och etablerade konstnärer visa upp sin konst. 

Mizeria, del 23: Abonnenten du söker

Mamma har ringt Ali minst fyrtiofem gånger, utan att överdriva. Hon har svurit åt rösten som säger ”Abonnenten du söker kan inte nås för tillfället.” Om det hade varit en verklig människa hade morsan åkt fast för förtal med sina kreativa nedvärderande svordomar. Man blir förolämpad och imponerad på samma gång när hon väl går loss. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.