Dine Malmsten målar.

Många känner Dine Malmsten, men inte lika många känner till att hon målar. Nu ska hon snart ställa ut sina målningar i Rinkeby Folkets Hus.

Dine Malmsten är en av ortens främsta försvarare och har bott i Järva sedan 1972.
– Med ett kort avbrott i Fisksätra, men då längtade jag tillbaka hit hela tiden.

Dine är uppvuxen i Bergshamra i Solna, med två syskon och en pappa som var konstnär. Redan som 18-åring kom hon in på Konstfack i Stockholm.
– Det var mest farsan idé, säger hon. Jag hade inte drivet som krävdes.

Men begåvningen hade hon helt säkert, att bli antagen på Sveriges största konstnärliga högskola är inte lätt. Fast konststudierna avslutades tvärt.
– Jag blev mamma när jag var 19 och då slutade jag skolan. Efter några år slutade jag också att måla.

Istället har Dine Malmsten arbetat inom vården ett helt yrkesliv. Hon målade lite till husbehov, som när barnen var små. En period tillverkade hon lampskärmar och hon har också gjort flera stora textilkonstverk, applikationer med olika motiv. (Nyhetsbyrån Järva fick låna ett av dem under Järvaveckan, det prydde en vägg i tidningens tält.)

Det var Dines syster Kira, som uppmanade henne att börja måla igen. När pappa Egil dog 2016 lämnade han en massa oljefärger, penslar och annat material efter sig.
 –  Då kom Kira hem till mig med alla grejer och sade åt mig mig att sätta igång. 

Först målade hon av en god vän, Nasteha Samafale satt modell.
 – Jag hade lovat att jag skulle måla av henne. Det var nervöst, jag ville att hon skulle komma till sin rätt.

Nu finns flera målningar färdiga att visa upp. Det är Rinkeby och Rinkebyborna som skildras; folklivet i centrum, på torget, vid fontänen, även ordningsvakterna finns med och några porträttmålningar av lokala kändisar. 
– Jag vill inte att mina tavlor ska hänga hemma hos någon som har råd att köpa dem. Jag vill att de ska hänga så att alla kan se dem.

I november ställer hon för första gången ut i Rinkeby Folkets Hus. Då blir det fest.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Fontänen
Marskväll
Torget
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Yalla Rinkeby öppnar lunchrestaurang

Nu öppnar Yalla Rinkebys lunchservering på Hjulstavägen vid Rinkebyterassen. Här serveras fem olika varmrätter, sallader och soppa med inspiration från minst lika många kök som det finns nationaliteter på arbetsplatsen.

Första nämndmötet för Spånga-Tenstas nye stadsdelsdirektör

Årets sista möte i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd blev Fredrik Jurdells första. Sus Andersson,…

Byggtekniska gymnasiet i Kista läggs ned?

Stockholms byggtekniska gymnasium kommer med största sannolikhet att läggas ned. Det står klart sedan gymnasiedirektör Peter Lyth besökte skolan i Kista. Därmed förlorar Järva och Järvas elever sitt yrkesgymnasium.

Flyttplanerna oroar på Tensta bibliotek

Tensta bibliotek föreslås flytta till Livstyckets lokaler. Men den nya lokalen är bara hälften så stor och personalen varnar för att förslaget kommer innebära stora försämringar.