Inga Harnesk
Inga Harnesk

När det talas om förorten framställs den som det betonggrå miljonsamhället. Är det bland andra Husby utanför Stockholm man talar om hela tiden, och som inte har någon framtid? Eller är det den färgglada förorten vid Järvafältet som byggdes på 1970-talet?

De nyinflyttade invånarna erbjöds då allt man kunde begära av välutrustade lokaler för samverkan och umgänge. Skolor, barntillsyn, och butiker var snart på plats, liksom naturligtvis välfärdsinrättningarna. Fem stora kvartersgårdar var bemannade av utbildad personal. Det bidrog till ett starkt föreningsliv och annan gemenskap. 

Folk från innerstan och långt från Japan kom för att beundra och lära

Folk från innerstan och långt från Japan kom för att beundra och lära. Man uppskattade särskilt den varierande färgsättningen av husens fasader. Med tiden flagnade dessa ytor överallt på grund av bristande underhåll, vilket medgavs av de skyldiga.

Nu är betongmassan varken färgglad eller grå utan mestadels dämpat uppsnyggad i ljusa nyanser av gult och vitt. Lekplatserna på gårdarna har också rustats upp. Känslan av ”slumkvarter” som jag upplevde på min gård är helt borta. Det här har i mitt tycke fortfarande Husbys vackraste läge – med ”snabbspår” till både Kista centrum – men framför allt Järvafältet och alla gårdar där.

Samlingsplatser måste vi nu vara fortsatt rädda om. Vi har fått nya utmaningar på grund av digitalisering och just nu corona-pandemi. Vi måste lösa det – tillsammans. Och det gör vi. I alla nödlägen är man tvungen att hitta lyckade lösningar.

Det skall bli spännande att se vad man kommer fram till i Tensta just nu till exempel! Jag litar på kloka beslut i samråd mellan politiker och det sociala civilsamhället.

Inga Harnesk
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En dålig affär för Sverige om vi drar

Jag undrar vad som skulle hända med Sverige om alla vi som inte är födda i landet samt våra familjer, alla vi som inte har någon lust att återvandra, bestämmer oss för att sälja allt vi äger här, flyttar till solen och tar med oss våra intjänade pensioner.

Det finns bara en sak att göra – vaccinera dig!

Jag är vaccinerad. Jag blir nästan aldrig sjuk och ingen i min familj får någonsin influensa. Vi tror att vi är naturligt immuna. Ändå vaccinerar vi oss allihop, för vi vill inte sprida sjukdomen vidare till någon med sämre motståndskraft. Någon som kanske dör. 

Mer solidaritet, inte fler batonger

Mitt 2018 hade kunnat sluta väldigt tråkigt. På vägen till nyårsfirandet glömde…

Begreppet ”klan” pushas inför nästa val

Människors val utgår från hur man upplever verkligheten. Därför är det helt avgörande att etablerade medier är noggranna i hur de beskriver vad som sker och varför.  Aftonbladet publicerade häromdagen två artiklar med följande rubriker: ”Klanerna flyttar fram sina positioner” och ”Kriminella klaner förklarade i tre steg”.