Inga Harnesk
Inga Harnesk

Skall man få uppleva det igen – gemenskap med nya grannar som på 1970-talet, när alla var nya här? Jag hoppas det efter den senaste tidens möten.

Jag ser nu fram mot att läsa nästa del

I somras läste jag ”Mizeria” i Nyhetsbyrån Järva. Man fick bara ett kapitel i taget, men det var bra för min del, eftersom det var så mycket starka känslor som kom upp till ytan där, och som jag tog till mig och behövde smälta.

Författaren Melody Farshin berättar i boken om ett tvillingpar – systern Aicha och brodern Ali som bor i ett så kallat  ”utsatt område”. Det är visserligen en roman, men  jag upplever det som att jag fått komma nära en av våra familjer här ute, som ju är mina grannar. Jag ser nu fram mot att läsa nästa del för att se hur man löste problemen och samtidigt lära mig ännu mer om min nuvarande hemort.

Äntligen få till en äkta känsla av gemenskap i orten

Samtidigt fick jag höra att det skulle bildas ett Husbyråd med  11 personer – enbart  bosatta i Husby. Deras uppgift skulle vara att försöka ”göra Husby bättre”. För mig innebär det  att äntligen få till en äkta känsla av gemenskap i orten och anmälde mitt intresse.

Rådet invigdes  lördagen den 28 augusti. Vi samlades  i Folkets Husby och jag tror inte det var så många  som kände varann innan. Det är ju perfekt! Då kan man ju få nya nyttiga impulser i det här jobbet.

I min grupp är vi tre kvinnor från 17 till 90 år

Det blev sex intensiva timmar. Rami Al-Khamisi höll ett föredrag om Husbys historia och utmaningar.  Därefter följde information om allt vi behövde veta – villkor och resurser för vårt arbete denna tid. Lunch och fikapaus gav oss tillfälle till mingel.

Vi kommer att ses, alla 11 medlemmar, en gång i månaden, men vi har har delat  upp oss små arbetsgrupper för olika uppgifter efter tycke, smak och förmåga. I min grupp är vi tre kvinnor från 17 till 90 år. Vi bestämde snabbt ett datum då vi skulle träffas. Vi tycker att det skall bli så roligt att jobba ihop!  Folkets Husby blir självklart mötesplats.

Det blev en fin dag med varm gemenskap.

Inga Harnesk
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det handlar om klass och diskriminering

Anders Tegnells kunskapsområde är epidemier och inte socioekonomiska sammanhang. Därför har han vid flera tillfällen uttryckt sig onyanserat om utrikesfödda svenskar vid beskrivningen av smittspridning och vaccinering, och därmed har han återigen väckt den högerextremistiska trollsvansen.

Nu är det nog

Demonstrationerna och protesterna som pågår i världen just nu är inte enbart för mordet på George Floyd i USA. Utan det är för nu var det droppen. Hur ofta ska detta ske utan att vi ska se en förändring? När blev det okej att ta en svart människas liv?

Varor som du får gratis kan bli väldigt dyra

Gillar du att nöjessurfa på gratis tester? Deltar du i tävlingar på nätet för att kunna hämta ut din ”gratisprodukt”? Då är risken stor att du förr eller senare stöter på en abonnemangsfälla.

Vad har vi lärt oss av denna tid?

Det är ju hos oss själva och våra grannar vi kan påverka och ta del – om vi bara får veta hur. När coronan gjorde sitt intåg hörde man att det drabbade särskilt många på Järva. Jag trodde då – rätt eller fel – att många boende där inte tog del av svenska nyheter av olika skäl, varken i TV eller skrift. Men det kan finnas fler orsaker läser vi idag.