Annie Lööf må ha backat gällande marknadshyror, men gräver ändå en djup grav för redan utsatta människor – sänkt skatt är en spottloska i ansiktet på de utsatta. Hyresgästerna slipper betala höjda hyror i framtiden, men blir inkastade i en liberal verklighet där den kollektiva kassan ständigt står tom. Mittenpolitiken kommer ta död på vår gemensamma välfärdsstat.

Verkligheten idag är präglad av den nyliberala katastrofen som visar sig genom hela samhället. Högern har alltid svar på tal, de vill mycket, men deras budget speglar ingen av dessa lösningar. Högern har alltid svar på tal, de vill mycket, men politik är inte bara att vilja – det är att göra.

Låt er inte bli lurade av högern, sänkt skatt leder inte till en bättre vardag

Arbetarklass och medelklass låt er inte bli lurade av högern, sänkt skatt leder inte till en bättre vardag. Det leder snarare till sena bussar och tåg, dålig sjukvård och köer, färre bostäder, färre arbetsförmedlingar, sämre klimatomställning, färre socialhandläggare att ta hand om de barn som behöver hjälp, stora brister i det kollektiva samhället. Det är inte långsiktigt tänkande, och det ligger inte i egenintresset hos dessa klasser.

Boken ”Tills alla dör” av Diamant Salihu förvånade enligt vissa politiker – men detta är direkta konsekvenser av högerns politik, detta skådespeleri är för att lätta på deras samvete, trots att det finns mer forskning som visar på högerpolitikens konsekvenser än antalet sidor i boken. Offer skördas och storföretag tjänar. Samhället har som ansvar att stoppa kriminalitetens tillväxt, det går bara om samhället är rustat, om samhället har råd.

Unga människor idag är väldigt drabbade, vilken framtid har de att vänta sig? När vi gick i skolan var vi inte oroliga för om klasskamraten vid bordet bredvid skulle finnas kvar nästa dag, så är det idag. Unga människor kan inte ens hitta en bostad i Stockholm och får förhinder för att komma in på arbetsmarknaden. Hoppet dör, och den psykiska ohälsan blir allt värre.

Barn väljer inte vilket samhälle de föds in i – många av dem drabbas av fattigdom, trångboddhet, och de saknar en fungerande skola, en fungerande socialtjänst och fungerande fritidsmöjligheter.

Samhället brister för dessa barn, trots att Sverige är så rikt. Den gemensamma kassan är avgörande för att skapa ett bra liv för framtidens generationer.

Sänkta skatter är en stöld från framtiden

Sänkta skatter leder till en försvagad grund på vilken inget robust hus kan byggas. Vi har råd att skapa ett bättre samhälle gemensamt. Högern menar att skatt är stöld från det privata, men sänkta skatter är en stöld från framtiden, en stöld av livskvalitén för den breda majoriteten, en stöld från dig.

Högern bjuder in till fest ena dagen för att andra dagen ta allt du har när festen är över.

Att höja skatten leder inte nödvändigtvis till mindre pengar i fickan i slutet av månaden för arbetarklassen och medelklassen. Det handlar om vilken skatt och vart pengarna faktiskt går. Att höja skatten med mindre än 100-kronor leder till att kollektivtrafiken kan vara avgiftsfri, något de flesta tjänar på.

Att höja skatten för pensionärer och att höja pensionerna som leder till ett större netto ökar livskvalitén för de flesta pensionärer och gör det jämlikt mellan dem. Det handlar om nettot – höjda skatter, men också höjda bidrag till dem som har minst, det är fördelningspolitik som gör att samhället blir mer jämlikt.

Gå inte ner för den fördömda mittenpolitikens väg

Att höja skatten är något Reformisterna har bevisat leder till bra konsekvenser för arbetarklass och medelklass med sin reformbudget. Vi vädjar till Socialdemokraterna – gå inte ner för den fördömda mittenpolitikens väg, och istället ha ryggrad, lossa våra bojor, och genomdriva en äkta socialistisk vision som bygger på att vi är starkare tillsammans.

Sverige var världens mest jämlika land på 1980-talet, ett faktum som har berövats oss genom nyliberal politik. Efter finanskrisen 2008 började invandrarna ges skulden, trots att vi vet att invandring ökar tillväxten. Samhället vi skapar är ett samhälle där folk förlorar tillit till varandra och barriärer byggs, människor hindras från att organisera sig.

Det är dags att fylla de gemensamma kassorna, att ta avstånd från den nyliberala smörjan till politik, organisera oss, höja skatten med stolthet och med hopp, ge de unga framtiden åter och skapa en helhet – ett samhälle som håller ihop, där folk vågar drömma om morgondagen. Så vad anser du, vem ska få drömma? De många eller de få?

Mohamed Nuur, socialnämnden Stockholm stad och ersättare i riksdagen 
Loke Hagberg, SSU Västerorts ordförande 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg

Sverige har en poliskår att vara stolt över. Svenska poliser är professionella, välutbildade och hårt arbetande. Jag förstår att det bitvis är en svår miljö att jobba i för en polis i Järva med de problem vi har med brottslighet. Många järvabor känner någon som blivit drabbad av dödligt våld och alla förstår att polisen står i främsta linjen för att motverka våldet. Men det är också en balansgång mellan övervåld vid polisens ingripanden och allmänhetens förtroende. Det är självklart aldrig acceptabelt att övervåld används.

Islamofobi och antisemitism är SD:s grundvalar

SD:s partisekreterare Rickard Jomshofs uttalande mot islam och muslimer i programmet Sverige möts i SVT har väckt starka reaktioner. I programmet, som är en direktsänd debatt, kallade han islam för en avskyvärd religion. Det är inte första gången, och sannolikt inte heller sista, som Jomshof och hans partikollegor uttalat sig kränkande och med hatiska kommentarer mot islam. SD:s chefsideolog Mattias Karlsson har till och med jämfört Koranen med Hitlers bok ”Mein Kampf”.

Sabuni, du kopierar SD:s retorik

Nyamko Sabuni vill vräka föräldrar med barn som hamnat i kriminalitet. Men hon borde inte skylla på föräldrarna för sitt eget misslyckande. Det är den politik som hon företräder som fördärvade Rinkeby.

Varför ska Järvaborna betala för andras bilåkande?


En motorvägsramp rakt igenom Igelbäckens kulturreservat. Det kan snart bli verklighet om Trafikverket och de styrande i Stockholm får som de vill. Men förslaget är helt oacceptabelt för klimatet, kulturreservatet och de boende i Järvaområdet.