Under sommaren publicerade Nyhetsbyrån Järva boken Gå bara av Abdi Elmi och Linn Bursell som följetong. Varje avsnitt illustrerades av sammanlagt 19 konstnärer. Nu ställs deras verk ut på Galleri Artsight.

Igår var det digital vernissage på Galleri Artsight. Utställningen heter Gå bara och består av 24 verk som skapades till Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong med samma namn. Boken Gå bara är skriven av Abdi Elmi och Linn Bursell och utgiven på Ordfront förlag 2016. 

Gå bara är berättelsen om Abdi Elmis egen berättelse om sin flykt från Somalia till Sverige. Hur han som tonåring lämnade familjen och gav sig ut på den farliga resan genom Sahara och över Medelhavet för att till slut nå Europa där kampen om att få ett anständigt liv fortsatte.

Abdis berättelse om flykt och Europas migrationspolitik är ju tyvärr fortfarande mycket aktuell

Tillsammans med författaren Linn Bursell vittnar Abdi Elmi om de övergrepp och den förnedring som flyktingar utsätts för på vägen till Europa och följden av en kollapsad migrationspolitik. Men Gå bara är också en berättelse om solidaritet och vänskap i svåra situationer.

Linn Bursell skriver i en kommentar till utställningen
”Jag är väldigt glad att alla dessa konstnärer har tagit sig tid att illustrera vår bok. Abdis berättelse om flykt och Europas migrationspolitik är ju tyvärr fortfarande mycket aktuell, kanske ännu mer än någonsin då den svenska migrationspolitiken bara blivit hårdare och ännu mer inhuman med åren. Att boken nu också blivit illustrerad och att bilderna ställs ut gör att berättelsen ytterligare fördjupas och aktualiseras. Dessutom lyfter olikheterna i konstnärernas verk fram olika nyanser och känslotillstånd i berättelsen och ger den nya dimensioner. Jag är mycket glad och tacksam för detta.”

Länkar:

  • Alla delar i följetongen finns här.
  • En intervju med Abdi Elmi finns här.
  • Samtliga illustrationer går att se på Galleri Artsight.
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 19: Det här var mitt hem

Det här är del 19 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Två år har gått sedan Abdi lämnade familjen i Mogadishu. När han återvänder är ingenting sig likt. Abdi är också förändrad.

En komikers uppväxt i Rinkeby

Daniel Sanchez växte upp i Rinkeby med två äldre syskon och föräldrar. Han har bott i Rinkeby i hela sitt liv, men bor numera i en studentlägenhet i Skanstull. Förutom att köra stand up så studerar han psykologi på Stockholms Universitet.

De har gjort en film som är ett öppet brev till Sverige

Kollektiv sorg är en kampanj som stärker unga människorättsaktivister. Josef Farhan och Sakariya Hirsi lyfter det stora problemet med gatuvåld och skjutningar i Sverige och kräver en förändring.  – Vi vill samla olika röster och lyfta dem med hjälp av namninsamlingar och vårt öppna brev, säger Sakariya Hirsi.

Runstenarna på Järvafältet berättar om historien

Vad säger oss runstenarna på Järvafältet? Det skall mana (oss att) minnas männen medan människor leva! ᚦᛁᛏ ᛋᚴᛅᛚ ᛅᛏ ᛘᛁᚾᚢᛘ ᛘᛅᚾᛅ ᛘᛁᚦᛅᚾ ᛘᛁᚾ ᛚᛁᚠᛅ (ðet skal at minum mana meðan men lefa) Så står det på en runsten i Runby i Upplands Väsby inte långt från Järvafältet.