Under sommaren publicerade Nyhetsbyrån Järva boken Gå bara av Abdi Elmi och Linn Bursell som följetong. Varje avsnitt illustrerades av sammanlagt 19 konstnärer. Nu ställs deras verk ut på Galleri Artsight.

Igår var det digital vernissage på Galleri Artsight. Utställningen heter Gå bara och består av 24 verk som skapades till Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong med samma namn. Boken Gå bara är skriven av Abdi Elmi och Linn Bursell och utgiven på Ordfront förlag 2016. 

Gå bara är berättelsen om Abdi Elmis egen berättelse om sin flykt från Somalia till Sverige. Hur han som tonåring lämnade familjen och gav sig ut på den farliga resan genom Sahara och över Medelhavet för att till slut nå Europa där kampen om att få ett anständigt liv fortsatte.

Abdis berättelse om flykt och Europas migrationspolitik är ju tyvärr fortfarande mycket aktuell

Tillsammans med författaren Linn Bursell vittnar Abdi Elmi om de övergrepp och den förnedring som flyktingar utsätts för på vägen till Europa och följden av en kollapsad migrationspolitik. Men Gå bara är också en berättelse om solidaritet och vänskap i svåra situationer.

Linn Bursell skriver i en kommentar till utställningen
”Jag är väldigt glad att alla dessa konstnärer har tagit sig tid att illustrera vår bok. Abdis berättelse om flykt och Europas migrationspolitik är ju tyvärr fortfarande mycket aktuell, kanske ännu mer än någonsin då den svenska migrationspolitiken bara blivit hårdare och ännu mer inhuman med åren. Att boken nu också blivit illustrerad och att bilderna ställs ut gör att berättelsen ytterligare fördjupas och aktualiseras. Dessutom lyfter olikheterna i konstnärernas verk fram olika nyanser och känslotillstånd i berättelsen och ger den nya dimensioner. Jag är mycket glad och tacksam för detta.”

Länkar:

  • Alla delar i följetongen finns här.
  • En intervju med Abdi Elmi finns här.
  • Samtliga illustrationer går att se på Galleri Artsight.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 24: Väck mig

Tänk om jag hade vetat efter Ahmeds begravning att min egen bror stod näst på tur. Jag har fortfarande inte hunnit tvätta mina svarta kläder. Jag önskar det var jag som begravdes istället för honom. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Streetgäris släpper säsong två av podcasten TALET

Under två veckors tid denna sommar kommer Streetgäris att bjuda in åtta talare som gör sina egna sommarprat. De kommer dela med sig av sina berättelser följt av ett eftersnack med en samtalspartner.

Nu har söndagsteatern börjat i Rinkeby

Varje söndag fram till 5 april bjuds det på barnteater på Rinkebyskolan. Först ut var Mittiprickteaterns föreställning Glad och Sur i ur och skur.

Mizeria, del 26: Panikattacker

Mina mjukisar stinker värre än mitt rum, men jag har ingen ork. Jag svettades så mycket i natt att jag kunde ha drunknat i mitt eget svett. Sängen är fortfarande blöt, men jag ligger ändå i den och stirrar i taket. I vanliga fall hade jag ringt grabbarna och haft gäeda när resten av familjen taggat. Främst Osman. Imorgon begravs han, bredvid Hamza ironiskt nog. Overkligt. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.