Under sommaren publicerade Nyhetsbyrån Järva boken Gå bara av Abdi Elmi och Linn Bursell som följetong. Varje avsnitt illustrerades av sammanlagt 19 konstnärer. Nu ställs deras verk ut på Galleri Artsight.

Igår var det digital vernissage på Galleri Artsight. Utställningen heter Gå bara och består av 24 verk som skapades till Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong med samma namn. Boken Gå bara är skriven av Abdi Elmi och Linn Bursell och utgiven på Ordfront förlag 2016. 

Gå bara är berättelsen om Abdi Elmis egen berättelse om sin flykt från Somalia till Sverige. Hur han som tonåring lämnade familjen och gav sig ut på den farliga resan genom Sahara och över Medelhavet för att till slut nå Europa där kampen om att få ett anständigt liv fortsatte.

Abdis berättelse om flykt och Europas migrationspolitik är ju tyvärr fortfarande mycket aktuell

Tillsammans med författaren Linn Bursell vittnar Abdi Elmi om de övergrepp och den förnedring som flyktingar utsätts för på vägen till Europa och följden av en kollapsad migrationspolitik. Men Gå bara är också en berättelse om solidaritet och vänskap i svåra situationer.

Linn Bursell skriver i en kommentar till utställningen
”Jag är väldigt glad att alla dessa konstnärer har tagit sig tid att illustrera vår bok. Abdis berättelse om flykt och Europas migrationspolitik är ju tyvärr fortfarande mycket aktuell, kanske ännu mer än någonsin då den svenska migrationspolitiken bara blivit hårdare och ännu mer inhuman med åren. Att boken nu också blivit illustrerad och att bilderna ställs ut gör att berättelsen ytterligare fördjupas och aktualiseras. Dessutom lyfter olikheterna i konstnärernas verk fram olika nyanser och känslotillstånd i berättelsen och ger den nya dimensioner. Jag är mycket glad och tacksam för detta.”

Länkar:

  • Alla delar i följetongen finns här.
  • En intervju med Abdi Elmi finns här.
  • Samtliga illustrationer går att se på Galleri Artsight.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En ambitiös skildring som låter de drabbade komma till tals

Eftersom det förmodligen inte kommer göras en haveriutredning kopplad till alla mord som skett bland unga på Järva under senare år, får vi just nu nöja oss med Diamant Salihus bok ”Tills alla dör”.

När framtiden inte längre finns

”Litteraturen kan göra det möjligt för någon som aldrig har behövt fly att under några hundra sidor vandra i någon annans nedslitna skor”, skriver Mohadeseh Bayat, från årskurs 8 på Enbacksskolan i Tensta, i sin recension av Suad Alis bok ”Dina händer var fulla av liv”.

Modeshow på Tensta konsthall

Sommarens modekollo på Tensta konsthall hade avslutningsfest i solskenet. Alla deltagare visade kläder de sytt, bar t-shirt de designat och väskor som de både sytt och designat.

Gå bara, del 20: GÅ BARA

Det här är del 20 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Den svenska studenten Emma har gett Abdi nytt hopp om Sverige. Han börjar om sin resa från början igen.