Fjärrkontroll på pappas mage

Deras framtid i hemlandet var ljus, men flykten förändrade allt. Han hade aldrig kunnat ana hur otillräcklig han skulle känna sig som make och pappa när han försörjer sin familj i ett land vars språk är så svårt att lära sig.
Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

Baba Hussein

Det ligger en speciell teknik bakom hur fjärrkontrollen balanseras på kulan som är Baba Husseins mage. Den vilar där lika säkert och stabilt som en magnet på ett kylskåp.

Han är trött och utmattad och har ont lite överallt, ändå vägrar han gå till läkaren. Han tänker att listan blir för lång, läkaren kommer ändå bara säga att han ska ta Alvedon och börja träna på Friskis & Svettis i tighta shorts. Han hinner inte med sånt och vägrar ha såna shorts som Friskisgubbarna har. Hussein har slitit i många år och alltid prioriterat familjen framför sig själv.

Han minns tydligt hur hans fru Mona sken upp när familjerna godkände äktenskapet och han lovade sina svärföräldrar att alltid se efter deras dotter. Det var på den tiden då möjligheterna ännu fanns. Han kom från en välbärgad familj och hade ett bra jobb som fysikprofessor på universitetet. Mona var mitt uppe i sin arkitektutbildning och framtiden verkade lovande. Hon var så stolt över att bära hans efternamn.

Skolresultaten är dåliga i området, möjligheterna för jobb är få och en alternativ marknad fångar lätt upp den som nekats för många gånger

Med flykten har allt förändrats, relationer både söndras och stärks av svåra tider. Hussein håller fast vid sitt ord som han gav svärföräldrarna, fastän dom gått bort nu. Han jobbar hellre dubbelt som taxi- och busschaufför än att vänta på ett professorjobb som ändå inte lär komma.

Helst hade han velat se familjen i ett fint hus, som planerat, i ett område med fler framtidsmöjligheter för Ali och Aicha. Begränsningar är besvärliga. Skolresultaten är dåliga i området, möjligheterna för jobb är få och en alternativ marknad fångar lätt upp den som nekats för många gånger. Han säger alltid till tvillingarna att ange postkoden till villaförorten bredvid när dom söker jobb. Deras stadsdel är bortprioriterad och segregerad, men det är vad dom har råd med. Barnen bär ändå sin postkod som sin flagga, otroligt vilken patriotism som finns bakom en adress.

Sist Monas ansikte sken som på vigseldagen var dagen då tvillingarna föddes. Att Gud välsignade dom med en pojke och en flicka samtidigt var något stort för hela släkten.

Han är mycket väl medveten om att även om han framstår som familjens överhuvud utåt, så är det hans fru som är nacken och därmed den som vrider huvudet åt rätt håll

Hussein hade aldrig kunnat ana hur otillräcklig han skulle känna sig som make och pappa när han försörjer sin familj i ett land vars språk är så svårt att lära sig. Å, Ä och Ö fastnar på tungan och är omöjliga att uttala. Men han försöker, även om han ser dom himlande ögonen när han inte lyckas formulera sig rätt.

Mona är familjens pelare. Även om hon ständigt förbannar dagen hon gick förbi caféet där han såg henne för första gången. Hon ser hans ansträngning att försörja familjen, även om hon tar ut irritationen över sin berövade bekvämlighet på honom.

Han är mycket väl medveten om att även om han framstår som familjens överhuvud utåt, så är det hans fru som är nacken och därmed den som vrider huvudet åt rätt håll.

Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. Boken är skriven av Melody Farshin och utgiven på Bonnier Carlsen 2018. Del 10 publiceras imorgon.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

I utanförskap vill ingen vara – om Orten som har splittrat vänstern

Lars Åberg trivs inte. Inte med Sverige, inte med samhället och inte med sig själv. Orsaken är invandringen, vilken han beskriver som ”för många på för kort tid”. ”All inclusive” heter hans senaste bok. Titeln anspelar på charterresor där allt i baren är fritt. På samma sätt får invandraren ”ett välkomstpaket som garanterar försörjning, bostad, utbildning, sjukvård, tandvård, tolkhjälp och pension. All Inclusive”.

Mizeria, del 4: Lojalitetsbröder

Det här är del 4 i sommarens följetong Mizeria. Boken, som är skriven av Melody Farshin, handlar om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en förort i miljonprogrammen. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut.

Lyssna på GALDEM A TALK!

GALDEM A TALK, med andra ord, Tjejer som pratar, är podcasten från Järva som gjort succé. Nu kan du lyssna på podcasten här på Nyhetsbyrån Järva i ett unikt samarbete. 

Gå bara, del 12: MALTA

Det här är del 12 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. ”Alla människor borde prova att sitta i fängelse på Malta” skriver Abdi Elmi i dagens avsnitt. Han överlevde Sahara, Libyen och Medelhavet och tog sig till Europa, men visste ingenting om det som väntade.