En gråkall dag kan man behöva muntras upp. Och nog blev man betydligt gladare när man fick se Markku Huovilas konst i Järva Folkets Park på Eggeby gård.

Sedan halvtannat årtionde har Markku ateljé på Eggeby gård. Men på Järvafältet har han bott sedan 1970-talet. Han har ett förflutet som engelsklärare hemma i sydöstra Finland och som hemspråkslärare i Sverige. Men sedan 1980-talet lever han på sin konst.

”Ibland har det varit knalt”, säger han, som 2008 då det var ebb i kassan. Fast då kom hjälpen från hans gamla hemland. Helsingin Sanomat, Nordens största tidning, utlyste en internationell tävling om bästa skämtteckning. Och si, Hannu kammade hem första priset på 9000 euro, nästan 100 000 kronor. ”Det var välkommet”, säger han.

Inför en flygande ängel tänker jag på hans namne Mark Chagall

Men utställningen vittnar om att han är en allsidig konstnär, som behärskar flera genrer och tekniker. Det här är till exempel första gången han ställer ut några tavlor som han gjort helt i datorn.

”Sötsurrealistiska” kallar han sina verk, som är verklighetstrogna samtidigt som de lyfter ur verkligheten. Inför en flygande ängel tänker jag på hans namne Mark Chagall. Det har Markku inte gjort, säger han, men han gillar Chagall.

Här och var glimtar Markkus sinne för humor fram utan att vara påträngande, och vore det inte för att vi har så mycket tavlor hemma, så hade man gärna slagit till och köpt något att pryda sitt hem med.

Mats Leander
Bilder: Marie Cederö Leander  

Utställningen på Eggeby gård pågår till den 29 juni.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 24: Väck mig

Tänk om jag hade vetat efter Ahmeds begravning att min egen bror stod näst på tur. Jag har fortfarande inte hunnit tvätta mina svarta kläder. Jag önskar det var jag som begravdes istället för honom. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Konstverk av avlagda strumpbyxor

På Husby Konsthall visas en utställning med verk av Iryna Hauska. Besökarna får samtidigt lära sig konsten att skapa konst i ett annorlunda material – nämligen strumpbyxor.

Mizeria, del 15: Snabbare än både Aftonbladet och Expressen

Uteservering är ändå nice, sol och guzzarna som passerar här har på sig kjol och grejer. Dom går så långsamt, kanske för att dom inte har tider att passa när dom ändå lever på pappas kort. Ortenguzzar går aldrig i den takten, alltid hetsigt stressade, helt aggressiva med sina mjukisar, precis som Aicha. Signalerar ingen chans till kontakt. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Sommarprat med Kerstin Gustafsson Figueroa

Idag är det premiär för Teater Tribunalens egen sommarpratserie Tribunalen MittÅrsrapport som vill utmana det traditionella Sommar i P1. Först ut bland Tribunalens sommarpratare är ingen mindre än Nyhetsbyrån Järvas chefredaktör Kerstin Gustafsson Figueroa.