Anita Karp har arbetat som maskör på teatern, inom äldreomsorgen och som forskare. Nu kan hon även titulera sig författare. Hennes första roman Fågelskugga kom ut nu i vår.
– Det har varit ett rent nöje att skriva den, säger hon.

Anita Karp bor i Akalla och är sedan många år aktiv i föreningslivet i Järva. Hon var en av dem som skrev medborgarförslaget om hur en satsning på ekologisk odling skulle kunna förändra hela Järvafältet.
– Det förslaget som alla partier tycker är bra, men som ingen ändå gör något av, säger hon med en suck.

Hennes första roman heter Fågelskugga och handlar om Ellen, som är forskare i folkhälsa.
– Hon vantrivs otroligt på sitt jobb och har inget spännande liv. Men så skickas hon iväg på en konferens och då förändras allt.

Ellen kommer till ett fuktigt och varmt Washington DC och träffar en man, som precis som hon är forskare. Ellen är specialiserad på diabetes, typ 2, vilket är en vanlig sjukdom hos ursprungsbefolkningen i USA. Tillsammans med mannen åker hon till ett reservat i Kansas.
– Han är helt passionerad i sin forskning och hon dras med i hans engagemang.

Hur mycket av Ellen är Anita?

Anita Karp har själv forskat, men om äldres hälsa, och har skrivit en avhandling om demens. Hon har även varit i Washington DC, och bott i Kalifornien i flera år. Hur mycket av Ellen är Anita? Hon skrattar.

– Alldeles för mycket! Jag känner igen allting, säger min dotter. Men det är absolut ingen dokumentär, mycket är hittepå, sådant som jag inte alls har varit med om. Jag har varit i Washington DC, men aldrig i Kansas.

Anita Karp har alltid tyckt om att skriva och hon har gått flera skrivarkurser.
– Den här boken har jag skrivit på länge, den har varit en tillflykt och ett nöje. Jag har aldrig haft tråkigt när jag skrivit den här.

Boken handlar om konflikter inom forskarvärlden, Ellen är på kant med sin chef.
– Ja, att bygga en historia runt forskning var lätt. Boken växte fram ur en frustration, jag tyckte inte om forskarvärlden.

Jag tycker hennes inre resa är viktigare

Men romanen innehåller också en kärlekshistoria.
– Ja, flera som har läst boken pratar om kärleken, men jag tycker hennes inre resa är viktigare. Han är mer en katalysator, en ofrivillig medhjälpare i hennes utveckling.

Någon bokrelease har det inte blivit ännu, det har pandemin satt stopp för.
– Men senare i sommar ska jag ha en liten fest, då kan vi vara utomhus.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta Fågelskugga ges ut av Ektröm&Garay förlag, och kan beställas på Bokus och Adlibris. Den finns också som ljudbok.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Järvafältets bortglömda historia

Vad var Järvafältet före betongen? Historiens eko hörs ännu genom modernismen. I den medeltida Spånga kyrka, strax utanför Tensta centrum och med utsikt mot Rinkeby, ligger flera viktiga personer i svensk historia begravda som även satt sin prägel på närområdet.

”Poesin har blivit popkultur”

Folkets Husby bjuder in unga kreatörer och föreläsare till Kreativt tugg på onsdagar. Senast var temat kreativt skrivande med Nachla Libre.   – Det är viktigt att den egna rösten är i centrum, att stärka deltagarna, få dem att utmana sig själva kreativt och att förmedla känslor, säger hon.

EU-migranter dokumenterar sin verklighet

På onsdagen visades en serie dokumentära kortfilmer av och om romska EU-migranter på Rinkeby bibliotek. Under rubriken Dokumentära drömmar har barn och vuxna filmat berättelser ur sin verklighet.

Imenella tar över Kulturhuset

Dansaren och artisten Imenella tar över Kulturhuset under sista helgen i oktober, om du inte orkar vänta kommer ett smakprov redan ikväll. Hon bjuder på konsert och dansworkshop tillsammans med sin feministiska dansgrupp Unruly.