Anita Karp har arbetat som maskör på teatern, inom äldreomsorgen och som forskare. Nu kan hon även titulera sig författare. Hennes första roman Fågelskugga kom ut nu i vår.
– Det har varit ett rent nöje att skriva den, säger hon.

Anita Karp bor i Akalla och är sedan många år aktiv i föreningslivet i Järva. Hon var en av dem som skrev medborgarförslaget om hur en satsning på ekologisk odling skulle kunna förändra hela Järvafältet.
– Det förslaget som alla partier tycker är bra, men som ingen ändå gör något av, säger hon med en suck.

Hennes första roman heter Fågelskugga och handlar om Ellen, som är forskare i folkhälsa.
– Hon vantrivs otroligt på sitt jobb och har inget spännande liv. Men så skickas hon iväg på en konferens och då förändras allt.

Ellen kommer till ett fuktigt och varmt Washington DC och träffar en man, som precis som hon är forskare. Ellen är specialiserad på diabetes, typ 2, vilket är en vanlig sjukdom hos ursprungsbefolkningen i USA. Tillsammans med mannen åker hon till ett reservat i Kansas.
– Han är helt passionerad i sin forskning och hon dras med i hans engagemang.

Hur mycket av Ellen är Anita?

Anita Karp har själv forskat, men om äldres hälsa, och har skrivit en avhandling om demens. Hon har även varit i Washington DC, och bott i Kalifornien i flera år. Hur mycket av Ellen är Anita? Hon skrattar.

– Alldeles för mycket! Jag känner igen allting, säger min dotter. Men det är absolut ingen dokumentär, mycket är hittepå, sådant som jag inte alls har varit med om. Jag har varit i Washington DC, men aldrig i Kansas.

Anita Karp har alltid tyckt om att skriva och hon har gått flera skrivarkurser.
– Den här boken har jag skrivit på länge, den har varit en tillflykt och ett nöje. Jag har aldrig haft tråkigt när jag skrivit den här.

Boken handlar om konflikter inom forskarvärlden, Ellen är på kant med sin chef.
– Ja, att bygga en historia runt forskning var lätt. Boken växte fram ur en frustration, jag tyckte inte om forskarvärlden.

Jag tycker hennes inre resa är viktigare

Men romanen innehåller också en kärlekshistoria.
– Ja, flera som har läst boken pratar om kärleken, men jag tycker hennes inre resa är viktigare. Han är mer en katalysator, en ofrivillig medhjälpare i hennes utveckling.

Någon bokrelease har det inte blivit ännu, det har pandemin satt stopp för.
– Men senare i sommar ska jag ha en liten fest, då kan vi vara utomhus.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta Fågelskugga ges ut av Ektröm&Garay förlag, och kan beställas på Bokus och Adlibris. Den finns också som ljudbok.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 15: Snabbare än både Aftonbladet och Expressen

Uteservering är ändå nice, sol och guzzarna som passerar här har på sig kjol och grejer. Dom går så långsamt, kanske för att dom inte har tider att passa när dom ändå lever på pappas kort. Ortenguzzar går aldrig i den takten, alltid hetsigt stressade, helt aggressiva med sina mjukisar, precis som Aicha. Signalerar ingen chans till kontakt. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Imorgon avslutas Järva filmfestival

Järva filmfestival har varit i full gång på Spånga IP den senaste veckan. Imorgon avslutas årets upplaga av folkfesten som den ideella stiftelsen The Global Village anordnar.

Rinkebybarnen bygger sina drömkojor

Hur skulle du vilja bo? Nästa vecka kan du se barnens drömkojor som visas i Bredbysalen på Folkets Hus i Rinkeby. Utställningen är resultatet av kursen Färg & Fantasi, i Kulturskolans regi.   – Det är ett av de bästa samarbeten vi har haft, säger Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets Hus.

Mizeria, del 17: Bror-zonead

Hans cut n fade är så vass att man kan tro att en samuraj har pimpat honom. Folk märker av honom direkt när han kommer in i ett rum, även om han alltid håller låg profil. Osman, han är strong silent type. När jag är tyst är jag osynligare än en YouTubeannons. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.